Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jistoty: s ČSSD na věčné krachy

To není legrace. Čeští socialisté nás vedou k bankrotu a navíc jsou asociální. Díky jejich současným krokům se všichni sociálně potřební mohou začít třást o svůj budoucí důstojný život. ČSSD se schovává za solidaritu, ale ve skutečnosti kope hluboký hrob, kam brzy spadne nemalá část levicových voličů.

Krize odkryla dlouhodobý problém českých veřejných rozpočtů, kterým je strukturální deficit. Ten není vyšší než v minulých letech, jen nebyl vidět, protože se schoval za nadprůměrný růst HDP. Jinak řečeno, i kdyby žádná krize nenastala a růst české ekonomiky byl průměrný, Česko bude mít stále nevyrovnaný rozpočet o více než 80 mld. Proč? Na vině jsou obrovské mandatorní výdaje, které díky ČSSD stále rostou.

Strukturální deficit je zakódovaný v soustavě veřejných rozpočtů. Mandatorní (ze zákona povinné) výdaje rostou každý rok rychleji, než jakékoliv myslitelné příjmy veřejných rozpočtů při běžném růstu HDP. V roce 1995 bylo z každých 100Kč příjmu státní kasy předem rozděleno na důchody, platy, dávky a jiné mandatorní výdaje 51Kč. Za 15 let mandatorní výdaje stále více „vyžírají“ druhou část rozpočtu, výdaje fakultativní (věda, vzdělání, silnice atd.) Dnes je poměr 81% k 19%. Kdyby tento trend pokračoval, nastala by situace, kdy 100% příjmů státu bude předem rozděleno, a na vše ostatní si budeme půjčovat.

Ano, s velkou pravděpodobností máme předražené dálnice, ano ve veřejných zakázkách se nejspíše krade, ano já souhlasím s ČSSD, že lze ušetřit na mnoha frontách. Ale pokud se radikálně nezmění zákony na výdajové straně státního rozpočtu a ušetřené peníze se budou opakovaně „prožírat“ na 13. důchodech, na nemocenské a v jiné spotřebě, tak je to na „prd“. Levicová polovina obyvatel si ale nikdy neuvědomí, že ČSSD prostě neumí a nechce šetřit. Oni navrhnou zdanění bohatých a já bych skutečně nebyl úplně proti, kdyby ty peníze šly do vzdělání, infrastruktury a vědy. Ale pokud ČSSD hlásá, jak vše obratem utratí na sociálních dávkách, je to postavené na hlavu a pro pracovité a vzdělané demotivující.

Je dobré si uvědomit, že na naší planetě 2/3 lidí hladoví. Chudoba je jistě relativní pojem, někde je bohatství mít doma chleba a čistou vodu, u nás je chudoba, když nemám na zahraniční dovolenou. Polovina voličů si stále neuvědomuje, že žijeme ve výjimečně šťastné, bezpečné a bohaté zemi. Dokonce bych řekl přehnaně rovnostářské zemi. Vždyť 50% české populace je definováno naším sociálním systémem jako sociálně potřební, tedy mající nárok na nějakou tu sociální dávku. Dělá to 95 mld. Kč ročně. Právě proto, že je chudoba relativní pojem, stát by měl pomáhat opravdu jen těm skutečně potřebným, ale těch může být tak maximálně 10% až 15%. Kladu otázku pro sociálně citlivé spoluobčany. Co je sociálnější, být střídmý a mít peníze pro ty opravdu potřebné, nebo rozdávat plošně, ale za cenu toho, že zítra už nebude ani pro ty nemocné, staré a sociálně slabé?

Co se stane, když státu dojdou peníze, respektive když jeho dluhopisy už nikdo nekoupí, respektive když už mu nikdo nepůjčí? Je to tak prosté a můžeme se podívat třeba na Lotyšsko. Za premiérem oné země přijede malý, snědý a nenápadný úředník z MMF a nabídne dohodu, nebo spíše podmínky, za kterých jsou ochotni peníze půjčit. V Lotyšsku, kde navíc v té době panovala inflace okolo 10%, byly podmínky následující. Starobní důchody snížit o 20%, platy státních úředníků o 30%, kapacitu zdravotních zařízení snížit o 50%, sociální dávky zrušit atd. (Vzhledem k tomu, že se jednalo o mandatorní výdaje, musely se fofrem změnit zákony, ale Lotyšsko už prostě nemělo na výběr.)

S pravděpodobností hraničící s jistotou tedy můžu potvrdit, že k reformě veřejných rozpočtů v ČR dojde, ať bude u moci někdo rozumný, nebo KSČSSD. Záleží pouze na tom, jestli je v české společnosti ochota rozumně, během několika let, s mírou a sociální ohleduplností ubírat na mandatorních výdajích (to je ta lepší možnost), nebo zda budou lidi stále volit ty, kteří si dnes hrají na sociálně spravedlivé, slibující hory doly na dluh. To je ta špatná varianta, kdy se všichni opravdu potřební mohou spolehnout jen na to, že nedostanou ani halíř. To je "jistota" podle ČSSD!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | čtvrtek 4.2.2010 12:35 | karma článku: 40,31 | přečteno: 2447x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

14.2.2011 v 8:05 | Karma: 35,59 | Přečteno: 6383x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.