Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fenomén Václav Klaus, milován i nenáviděn

Pro někoho velký státník, pro jiného jen starý protivný politik. Pro deník LE MONDE padouch Evropy, pro každého liberála velký ekonom a pro publicistu Jana Hnízdila pouhý cvok. Osobnost plná rozporů, osobnost vzbuzující emoce, prezident Václav Klaus.

Já bohužel nemám patent na rozum. Ale kdybych ho hledal, naleznu jej v první hospůdce za rohem. A vůbec nesejde na tom, kde se zrovna nacházím. Chci tím říct jediné – soudit je tak snadné … A je jedno zda momentálně soudíme výkon fotbalistů nebo osobu Václava Klause.

Václav Klaus společnost rozděluje. Kritici jej nemohou vystát kvůli jeho možná nabubřenému chování, pro jeho kritiky nejen Evropské unie, otálení s podpisem zestručnělé evropské ústavy (Lisabonské smlouvy) a boji proti environmentalismu. Fascinují na tom ale je, že právě pro tyto své názory má i velmi mnoho zastánců a důvěru 70% obyvatelstva.

Ačkoli nejsem žádný zaslepený klausomil, v zásadních věcech s prezidentem souhlasím a to čím jsem starší, vzdělanější a sečtělejší, tím více. A je mi upřímně jedno, jestli jsou jeho názory zrovna populární.

Mnoha lidem nejvíce leží v žaludku už jen proto, že svou kritikou zasahuje vše možné. Lidově řečeno fušuje lidem do oboru. Bohužel lidé již neposlouchají, co říká a jak kritizuje. Zahořklému občanovi stačí, že Klaus je ekonom a nemá tedy co zpochybňovat boj s globálním oteplováním. Jeho kritika je tedy už z principu zpochybněna. Problém je v tom, jak lidé u nás vnímají ekonomy. Ekonomie totiž není jen o účetnictví a financích, ale především je to věda o lidském chování.

Zůstaňme u zeleného tématu. Rád bych vyzdvihl nadčasovost Klausových názorů, které dnes dostávají reálný obraz. V roce 2007 vydal světový bestseller „Modrá, nikoliv zelená planeta“ s podtitulem „Co je ohroženo: klima nebo svoboda?“ V roce 2010 se od OSN dovídáme, že globální oteplování je nejspíše jen velký podvod a někdo na něm velmi vydělal.

Dnešní fotovoltaická krize je také jen důsledkem environmentalistického náboženství. EU nám přikázala rozvíjet obnovitelné zdroje energií, abychom ušetřili pár vagonů uhlí a zplodiny z jeho spálení, čímž prý ochráníme životní prostředí. Ekonom se ale podívá na ty obrovské náklady, které stát, potažmo my všichni na zvýšené ceně elektřiny, zaplatíme. Dále ušlý zisk z tisíců Ha polí, které leží ladem a v neposlední řadě fakt, že na výrobu jednoho fotovoltaického článku spálíme více energie, než je za celou svou životnost schopen vyrobit. Teď to vidíme všichni, media jsou plná zdražování el.proudu, ale Klause, toho nikdo neposlouchal.

A co Klaus a EU? Ve stále socialističtější Evropské unii asi nemůže být liberál a silná osobnost nijak populární. Já osobně jsem k EU dosti skeptický už proto, že stále jen čtu o tom, jaké směšně směrnice a nařízení musíme plnit, kdo má jaké výjimky, kolik stojí ta bruselská armáda úředníků, o nesmyslných dotacích zemědělcům atd. atd., prostě nic pozitivního ba naopak, poslední dobou se objevují titulky „přežije Euro“ a „konec EU se blíží“. Někteří lidé oceňují alespoň ty velké peníze, které k nám z EU údajně proudí, bohužel i ty zklamu. Podle stavu čerpání prostředků lze k dnešnímu dni říci, že 90% peněz, které dnes „jakoby“ přispívá na naše projekty EU, jsme nejprve poslali do Bruselu my. Nejsem si jist, jestli nám všechny ty patálie za těch 10% stojí.

Myslím si, že osobnost Václava Klause zcela doceníme až za pár let. Možná se pletu, nemám totiž ten patent na rozum.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Kašák | čtvrtek 7.10.2010 13:40 | karma článku: 45,73 | přečteno: 9342x
  • Další články autora

Ondřej Kašák

10 paradoxů infantilní stávky odborů

Za nejdůležitější poselství této stručné úvahy považuji odsouzení mýtu, který jako by poslední dobou přímo visel ve vzduchu. Mýtus o tom, že Vám odborář, politik nebo stát zajistí lepší budoucnost. Není tomu tak!

15.6.2011 v 20:10 | Karma: 49,03 | Přečteno: 36450x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Rozpustit, vypustit a spláchnout za nimi

Po revoluci byli doslova podělaní strachy. I ten nejposlednější komunista z JZD byl zalezlý a držel ústa. Udavači se třásli, že si to s nimi okolí vyřídí. Rudí hlavouni počítali s vězením, ubozí přisluhovači režimu se báli o zaměstnání. Dopadlo to však pohádkově. Dobro zvítězilo a zlu bylo řečeno: „ Ty ty ty, koukej se polepšit.“, zkrátka, jak to už v pohádkách bývá.

28.2.2011 v 7:31 | Karma: 28,38 | Přečteno: 2552x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Boj o hrad: Švejnar vs. Schwarzenberg, smát se bude Fischer

Čeští zákonodárci to s přímou volbou prezidenta myslí asi opravdu vážně. Naznačuje to nepřehlédnutelná fronta a tlačenice u vrat Pražského hradu. Zatímco v minulých letech šlo vždy o souboj dvou relativně stejně politicky silných kandidátů, (Bobo třešnička jistě promine), nyní s připravovanou přímou volbou jako by se s potencionálními kandidáty roztrhl pytel.

14.2.2011 v 8:05 | Karma: 35,59 | Přečteno: 6383x | Diskuse| Politika

Ondřej Kašák

Komunismem zdegenerovaný národe český…

Přestaň si neustále stěžovat! Přestaň spílat nad hloupými politiky, kteří údajně mohou za tvá trápení! Přestaň spekulovat, proč má druhý něco více nežli ty! Nekřič, to je nespravedlnost! Raději zvedni svůj zadek a začni něco dělat.

24.1.2011 v 12:31 | Karma: 32,69 | Přečteno: 2416x | Diskuse| Společnost

Ondřej Kašák

Briefingy ČSSD, aneb školení obyčejného člověka

Zapnu Pc, naladím ČT24, ale zpráv se nedočkám. Místo „normálního“ programu sleduji komediální oranžovou propagandu. Zanadávám si do uslintaných bernardýnů, ale ze zvědavosti poslouchám Jana Mládka dál.

10.11.2010 v 17:35 | Karma: 37,90 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:25

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Robo, pojď sem, řekl útočník Ficovi. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25

Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4268x
Liberálně-konzervativní člověk, politik, financial advisor, eurorealista, antienvironmentalista a z povahy rodinné antikomunista.