Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už je to tu zase: kdo poukazuje na nadbytečný počet maturantů, žije v minulém století

Veřejná debata o tom, zda je či není správné zavedení takzvaného cut-off score u přijímacích zkoušek, neboli minimálního počtu bodů, nutného pro přijetí na maturitní obor, nabývá stále na intenzitě.  

Počet středoškolských studentů, kteří neuspějí u maturitních zkoušek, u nás stále roste. V letošním roce neuspělo u zkoušek z dospělosti v jarním termínu 37,2 % maturantů, tedy více než třetina. Někteří z propadlíků sice na druhý pokus, kdy si již uvědomí, že zkouška není od slova zkusit, maturitní zkoušku zvládnou, přibývá však i takových studentů, kteří zůstanou bez dokončeného maturitního vzdělání i po třetím možném neúspěšném pokusu.
Není proto divu, že se hledají všude možně příčiny toho, proč je počet neúspěšných maturantů tak velký. Někteří vzdělávací odborníci mluví o špatné kvalitě učitelů, jiní zase o tom, že je maturitní zkouška pro studenty zbytečně moc náročná. Nad tím druhým argumentem se nejspíš každý, kdo maturoval před 20 či více lety a viděl zadání některých maturitních testů z posledních let, musí  pousmát. A co se týká učitelů, tak jako v kterékoliv jiné profesi, i mezi nimi jsou lidé výborní, průměrní i podprůměrní. Ovšem pokud na střední školu přijde například žák, který měl již na základní škole na vysvědčení několik čtyřek a pro vybraný maturitní obor nemá studijní předpoklady, ani sebelepší učitel  zpravidla nedokáže udělat zázraky.   
Proto za hlavní příčinu toho, proč při maturitních zkouškách (zejména u jednotných testů ve společné části) propadá stále více studentů, považuji to, že je u nás počet středoškoláků, studujících maturitní obor, příliš velký. Vždyť dnes studuje obor, zakončený maturitou,  zhruba 70 % lidí z populačního ročníku, zatímco před 30 lety to bylo méně než 30 %. A jelikož se průměrné IQ naší populace nezvýšilo, je logické, že pokud se výrazně nesnižuje náročnost maturitní zkoušky, přibývá i počet těch, kteří u ní neuspějí.
Jedno z možných opatření, které tomuto trendu mělo zabránit, bylo zavedení povinných přijímacích zkoušek na střední školy před několika lety. Opatření dle mého názoru vcelku rozumné,  problém byl ovšem v tom, že tehdy neprošel požadavek, aby byl jednotně stanoven minimální počet bodů, který musí u testů získat každý uchazeč, aby mohl být přijatý na maturitní obor - takzvané cut-off score. Proto mnozí ředitelé škol, učitelé i hejtmani z Asociace krajů volají po co nejrychlejším uvedení tohoto požadavku do praxe.
Proti zavedení cut-off score však zatím je současný ministr školství Robert Plaga, a nejvíce proti němu brojí (soudě dle odezvy v médiích) lidé z obecně prospěšné společnosti EDUin. Největším "bojovníkem" pak je představitel této společnosti Bohumil Kartous. Úsilí představitelů Asociace krajů ohledně zavedení cut-off score  nedávno například zkritizoval slovy: "Většina zástupců Asociace krajů žije ve 20. století. Tehdy 70 procent lidí pracovalo v průmyslu. Proto bylo potřeba, aby většina lidí měla střední odborné vzdělání, protože absolventi byli potřeba na socialistickém trhu práce. My už ale žijeme v úplně jiném světě. Teď 60 procent lidí pracuje ve službách a globální trend je takový, že se prodlužuje doba vzdělávání. " (viz odkaz zde)
U pana Kartouse (jde o stejného člověka, který, jak jsem psal nedávno zde, působí na "vedlejší úvazek" i jako elf neboli bojovník proti internetovým trollům), je zkrátka normální, že každého, kdo nesdílí jeho "moderní" názory ohledně potřeby maturitního i vysokoškolského vzdělání (nejlépe  humanitního) pro co největší část populace, potřebnosti inkluze ve vzdělávání, atd., označuje jako člověka se zastaralým myšlením, patřícího do minulého, případně předminulého století.  
Asi ovšem žiji v jiném světě než pan Kartous nebo někteří jiní vzdělávací odborníci. V průmyslu sice pracuje o něco méně lidí než před rokem 1989, ale ve většině regionů v současné době nejvíce chybí na pracovním trhu právě lidé pro průmyslovou výrobu. Samozřejmě, že i vysokoškolsky či středoškolsky vzdělaní konstruktéři, technologové či IT specialisté, ale především pak obráběči, nástrojáři, zámečníci a podobné profese, u kterých je potřebná především zručnost a určitá praxe, nikoliv však maturitní vzdělání. Mnozí sice argumentují tím, že vzhledem k stále větší robotizaci bude manuálně pracujících lidí potřeba stále méně, ovšem nepředpokládám, že by například práci instalatéra či kadeřnice v budoucnu nahradili roboti (aspoň v to tedy doufám...) 

 

Autor: Josef Nožička | neděle 2.12.2018 12:05 | karma článku: 42,79 | přečteno: 3750x
  • Další články autora

Josef Nožička

Macronův debakl číslo dvě a jeho možné důsledky

Ukazuje se, že Macronovo rozhodnutí rozpustit po evropských volbách parlament a vyhlásit předčasné volby nebylo geniálním tahem, ale spíše krokem ze zoufalství.

2.7.2024 v 8:15 | Karma: 39,38 | Přečteno: 3173x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

VAR škodí fotbalu

Ve fotbale bych systém VAR ponechal pouze pro prozkoumání toho, zda při vstřeleném gólu přešel míč celým svým objemem za brankovou čáru.

30.6.2024 v 9:45 | Karma: 23,16 | Přečteno: 639x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,68 | Přečteno: 4664x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,77 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Británie volí a čeká triumf labouristů. Sunak varoval, Farage lízal zmrzlinu

4. července 2024,  aktualizováno  13:21

Britové ve čtvrtek od osmi hodin ráno SELČ hlasují v parlamentních volbách. K jasnému vítězství...

Do Česka se loni dovezlo trojnásobně více vojenského materiálu, zvýšil se i vývoz

4. července 2024  12:01,  aktualizováno  13:14

Do České republiky se loni dovezl vojenský materiál za 11,5 miliardy korun což je téměř trojnásobek...

Těmi dveřmi ne, odmítl muž po nehodě vystoupit z tramvaje. Strážník ho vyvedl

4. července 2024  13:04

Pozdvižení způsobil v pražské tramvaji krátce po jejím střetu s vozem jeden z cestujících. Odmítal...

Za křivé výpovědi v kauze Čapí hnízdo trest nepadne. Policie případ odložila

4. července 2024  12:39

Policie zřejmě neobviní finanční ředitelku společnosti Agrofertu Petru Procházkovou a bývalého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1602
  • Celková karma 38,80
  • Průměrná čtenost 3237x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik