Foto

Váš argument o tajné volbě trochu pokulhává, když si volič může přinést už vyplněný voleb. lístek z domova, kde je často ovlivněn třeba jiným členem rodiny a pod. Podvody s kupčením hlasů jsou také celkem koloritem každých voleb

JN

Může si ovšem ve volební místnosti vyžádat lístek nový. Nebo to může čistě teoreticky udělat i tak (pokud by byl někým doprovázen), že ten vyplněný lístek za plentou strčí do kapsy a do urny vhodí prázdnou obálku.

FL

Já mám jako hlavní důvod proti korespondenční volbě, že zahraniční voliči neponesou důsledky. Zvolí "demokratické směřování" ale už se jich netýká zvýšení všech daní, povinné platby za ČT i pro lidi bez TV přijímače, brutální zadlužování země a inflace. Nakonec je ani nemusí mrzet vládní podpora přerozdělování migrantů do Česka.

Foto

Oni tu mají příbuzné, takže jim není jednou, jak si tu žijí. Vám by příbuzní asi byli uzenka.

JP

J63a56n 47P92a14v47l50í73k

23. 6. 2024 18:37

Spíše je na místě se divit autorovi článku, který se chce divit "spěchu" s korespondenční volbou dnešní vládní koalice, přičemž ten "spěch" se datuje již od roku 2015 či 16.Takže otázka zní, jak definovat spěch dle pana Nožičky, který čítá 8 až 9 let, od spěchu normálního občana, pro kterého by tento termín byl v daném kontextu nepoužitelný.

Jinak korespondenční volba je v civilizovaných zemích snad až na výjimky běžná, nicméně lidé toužící po necivilizovaných poměrech u nás mají proti tomu řečí jak opice vší.

RK

Jinak Nožičkův milec Babiš a Hamacek měli korespondenční volbu v programovém prohlášení. Jenže to si učitel nepamatuje, protože mezitím byly nekolikery prázdniny.

Foto

Co vadí na zavedení korespondenčního hlasování? Nějaký článek tady proběhl (nechce se mi jej hledat), že vlastně už teď je plno hlasovacích lístků ovlivněno přáním rodinných příslušníků, nátlakem okolí apod. Nemyslím si, že by v tak malé zemi, jako je ČR korespondenční volba cokoli ovlivnila.

Současná opozice bude napadat cokoli, co vymyslí současná koalice. A po příštích volbách to bude jako přes kopírák.

Foto

Někdy bych chtěla být neviditelná a vidět, jak probíhají volby v domovech důchodců.

MM

Polemika a vášnivá diskuze o korespondenční volbě, která běžně funguje ve většině Evropy je absurdní.

Největší odpůrci jsou motivováni tím že návrh prosazuje současná vláda, kdyby to prosazovala současná opozice, bylo by vše v pořádku, Jak nečestné a primitivní, byť "podložené faktickými důvody"!

LS

Vám nevadí postoj p. Babiše když k. volbu měli v programu a nyní proti ní až hystericky bojuje?

Obavy ze zneužívání jsou přehnané. Který normální volič by si nechal mluvit do jeho volby? Představa o nedobrovolné volbě se zbraní na zátylku (příklad) je teoreticky možná ale to u jiných způsobů voleb taky.

Když to funguje na Slovensku, tak tady taky.

Foto

A přitom měl Babiš jedinečnou šanci, jak splnit díky pětikoalici alespoň jeden bod ze svého volebního programu.

DR

Myslím si naprosto to samé. Celá tahle vládní komedie se řídí jedinou myšlenkou a tj. "my u těch koryt musíme zůstat stůj co stůj".

Foto

Otázkou je, jak budou hlasovat lidé, kteří to měli na zastupitelské úřady daleko (tedy pokud budou volit).

JH

J70a19n 92H30r67u64š84k11a

24. 6. 2024 8:16

Můžete mi někdo, kdo argumentuje tím ovlivňováním v rodině, vysvětlit, jak to jako probíhá a proč by to někdo dělal? Nebo to berete z vlastní zkušenosti, vlastní rodiny? A teď ovlivnitelní nejsou? To čekají ti despotové na korespondenční volbu a už balí kufry směr Rakousy, aby mohli ovlivnit starou při volbách??? Obvykle v zahraničí bydlí vzdělanější a schopnější část populace a proto to vadí ANO i SPD, protože ti cílí na levou část Gaussovy křivky...

MZ

Já to třeba vnímám jako pootevření Overtonova okna. Teď bude zavedena korespondenční volba jen v zahraničí, dobře. Jak dlouho potrvá než ji začnou někteří politici protlačovat i u nás? Tipuji si do příštích voleb. Když to funguje jinde, proč to nezavést všeobecně že. A nedělejte si iluze že v rodinách není možné ovlivňování. Děje se to pořád, ale přece jen za plentou má člověk aspoň relativně svobodu dát do obálky co opravdu chce. Proto je taky povinnost jít za plentu, ve chvíli kdy to nebude povinnost, ale jen možnost, ztrácí to smysl, a to vznikne s korespondenční volbou. Všeobecně bude narušena tajnost volby.

IS

ANO a spol. je zase účelově proti, právě pro to, že ze zahraničí příliš hlasů nedostanou. Argumentace nezaručenou tajností volby je záminka. Nakonec ANO mělo korespondenční volbu ve svém programu. Stejně jako celou řadu dalších věcí, na které hodilo bobek.

MV

Pokud byste zvedl zadek a žil jako český občan např v Kanadě a chtěl hlasovat a přitom nejet přes půl země k urně, přivítal byste možnost hlasování korespondenčně? Můžete vypisovat dalších několik důvodů. Pravdou ale je, že se píše rok 2024 a jde o další logicky posun ve stylu hlasování. Já osobně bych byl pro volbu elektronickou, ale tam byste také pištěl, že je nebezpečná.

P.S. korespondenční volbu mělo v programovém přihlášení i ANO. Že se k němu nedostalo....? Tusime proč.

Foto

Přesně tak, jinak k tomu programovému prohlášení, je vůbec něco, co ANO splnilo? Nechci, abyste to hledal, protože mně se to také nechce hledat, neb tuším, že je to marná práce.