J94a66k10u94b 94Š29o46l39c

18. 6. 2024 10:56

Policie se chystá na šílené střelce dvacet let. Přesto nebylo v taktickém plánu dodnes nic o varovných SMS, jak se o tom uvažuje teď. To je určitě chyba. Nechat potenciální cíle bez jakékoliv ochrany a varování chyba byla. A to chyba, která nevyplynula z překotné situace, ale se kterou mělo být počítáno dávno.

Druhá věc byla sázka na jednu budovu, když ta druhá byla v pravděpodobnosti jen o malinko pozadu. Pokud by šel střílet někam do obchoďáku, nedalo by se říct ani ň, takto to prostě taktická chyba byla. Není to důvod někoho stíhat, pořádat nějaký hon na čarodějnice, ale prostě to nevyšlo. Bohužel.

Proto nebylo na místě Rakušanovo prsení se chvilku po střelbě.

Málokdy dá šílený střelec možnost jeho činu zabránit. Tady se to stalo, bohužel se činu zabránit nepodařilo.

JN

Naprostý souhlas, včetně toho posledního odstavce.

RS

Podle vyjadřování některých rádoby chytráku, mají přehled a ví, jak měla policie zasahovat, jako, by se na fakultách střílelo třikrát do týdne.

Je potřeba si uvědomit, že nikdo podobnou střelbu neočekával. Generálové po bitvě vědí a očekávají vše, ale nižší šarže mají omezený mozek a jestliže se s něčím nesetkali, tak to prostě neočekávají. Očekávají to, co se nevymyká jejich rutině. Tj. normálního vraha či šílence. Ale neočekávají něco, co zatím viděli jen v zahraničních médiích.

Když já se podívám na svou práci a chyby, vidím x věcí, které jsem mohl zachytit kdybych byl paranoidnější a očekával neočekávané. Neudělal jsem to a firma přišla o tisíce, v pár případech o desítky tisíc dolarů.

Problém je v tom, že všechno tohle obviňování a hysterie vede jen k tomu, že nejen policie, ale všichni ve společnosti budou mít tendenci házet věci pod stůl. Paradoxně jim to budou nejvíce vyčítat ti, kteří je k tomu svou hysterií donutili. Kdyby se lidé chovali ve stylu "OK, nastali určité chyby, vyhodnoťme je a poučme se do budoucnosti", tajnůřkáství a skrývání chyb by bylo na ústupu.

Foto

Podobným tragediím se zcela zabránit nedá, viz hodně podobných případů ve světě.

Úvahy o tom, že kdyby policejní hlídka zkontrolovala i toalety na 4. patře, hrůznému činu by zabránila, jsou oním pověstným "co by, kdyby".

Za největší pochybení považuji to, že ten člověk vůbec dostal zbrojní průkaz a v krátkém čase si obstaral spoustu střelných zbraní, aniž by si toho někdo povšiml.

PN

P34e10t24r 24N25e42d50v47ě18d

18. 6. 2024 13:15

Pan ministr je vždy rychlý v soudech. Když policajti zpacifikovali mladistvého pořízka, hned chtěl snad potrestání....

Po té hrůze zase mluvil o tom, že to bylo OK. Kdyby projevili trochu pokory, asi by se o tom nemluvilo tak, jak se o tom mluví dnes.

Foto

Proč pánové Hasík, Harvan a Slovák tu vyslovují nesouhlas, když dávám za pravdu autorovi blogu.

Že by jenom reakce na jména???

PB

..... s jedinou verzí (?) se u násilných a jinak závažných skutků nepracuje - nikdy!, ale dané manuály, řízení, postup a případná pochybení nechť si prošetří inspekce. Mě by víc zajímal samotný MOTIV, který byl mediálně komentován tak nějak "obkročmo",- a s tím úzce související informace z první tiskovky MV, na které zaznělo, že se pachatel inspiroval "teroristickými útoky na území Ruska", což dokládá archiv jeho aktivit na sociálních sítích,- .....je s podivem, jakou rychlostí byla tato "ruská stopa" z archivu vymazána (už se o ní nikdo nezmínil) a tudíž není vůbec jasné, KDO a PROČ ji tam vlastně naistaloval a odstranil(?), což otevírá nekonečný prostor pro spekulace, konspirace a manipulace s fakty v této tragické kauze!

Ruskou stopu jsem nezaznamenal, ale tipl bych si, že to byl nějaký nadšenec, který na Rusy svede i tekutou ranní stolici. Tyhle útoky jsou specifikou USA. Specifikou Ruska jsou dobyvačné útoky na jiné státy, ať přímé a nebo vyhlášením loutkového státu.

Foto

Už jsem to také psala. Studovala jsem na FFUK historii, v Celetné jsme měli jen jazyky, pedagogické předměty a marxismus-leninismus.

Foto

Víte, ono je to tam dnes možná trochu jinak než za vašich mladých let. Ten marxismus-leninismus se v Celetné asi už vyučovat nebude. Hlavně že jste se pochlubila, že jste tam kdysi také studovala.

Foto

Mě zarazilo chování vybíhajících z budovy. Střelec stál někde na ochozu, střílel lidi v ulici a oni do ní vbíhali, místo aby se drželi v krytu co nejblíže zdi.

JK

J39a41n 62K56l44á31s62e16k

18. 6. 2024 20:41

Určitě by měl být zaveden systém, kdy bude mít každý lékař přístup k pacientově zdravotní dokumentaci. Zprovoznit takový systém v dnešní době není žádný problém a obecně by se takto ušetřilo i spoustu papírování. V daném případě by se psychiatrička na praktického lékaře ptát nemusela, protože by jeho jméno vyčetla z dokumentace, ale hlavně by praktický lékař nemohl vydat souhlas pro vydání zbrojního průkazu, neboť by viděl, že se pacient léčí na psychiatrii.

Co se samotného zásahu týče, vypadá nyní přesun policistů do budovy v Celetné jako vážná chyba. Nemáme k dispozici záznam komunikace policie, ale v podstatě hledali takříkajíc jehlu v kupce sena. Věděli pouze, kde pachatel studuje, neměli ani jeho aktuální foto. Kolem 13:30 dorazili do hlavní budovy a na studijním oddělení se dozvěděli, že má mít ve 14 hodin přednášku v Celetné. Na základě této informace zřejmě byli odeslání do Celetné. Že míval pachatel výuku většinou v hlavní budově, není proto podstatné. Jak bylo navíc zveřejněno, měl pro svůj hrůzný čin vytipováno víc míst, i tu budovu v Celetné.

Reakci příbuzných samozřejmě chápu, z jejich subjektivního pohledu měli policisté zůstat na Palachově náměstí a budovu prohledat. Ale objektivně vzato si myslím, že to měla policie těžké. Chytat šíleného střelce je nezáviděníhodné a chce to mít štěstí. Tentokrát ho policie neměla.

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,31
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik