Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sáblíková a Rio – telenovela se špatným koncem

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro se dnes mimo jiné pojede cyklistická časovka. Jak asi již všichni vědí, Martina Sáblíková v ní bohužel startovat nebude.

Výkonnostně přitom Sáblíková na olympijské hry nepochybně patří. Přestože je trojnásobnou olympijskou vítězkou i mnohonásobnou mistryní světa v rychlobruslení a cyklistiku má pouze jako doplňkový sport, na loňském mistrovství světa v americkém Richmondu obsadila v cyklistické časovce 12. místo (a 9. místo v redukovaném pořadí závodnic). Na olympijských hrách přitom startuje v této disciplíně závodnic 25. Téměř všichni v České republice, včetně cyklistických funkcionářů i členů realizačního týmu kolem Sáblíkové, byli tenkrát přesvědčeni, že si Martina díky svému výsledku v Richmondu start na olympiádě vybojovala.

Kruté vystřízlivění však přišlo začátkem června letošního roku, kdy Česká republika na oficiální listině UCI (mezinárodní cyklistické federace), rozdělující 25 míst pro start v olympijské časovce, chyběla. Ukázalo se, že čeští cyklističtí funkcionáři bohužel špatně pochopili pravidla (nebo je nečetli vůbec?) a Martina Sáblíková tak právo startu na letošní olympiádě nemá. Podle komplikovaných a poněkud nesmyslných pravidel bylo totiž podmínkou startu v časovce, aby si příslušná země vyjela právo startu i v silničním (hromadném) závodě, které bylo zaručeno prvním 22 zemím na žebříčku UCI (detailně je to popsáno například v článku zde). A naše země (i s ohledem na to, že rychlobruslařka Sáblíková zpravidla poráží české cyklistky-specialistky rozdílem dvou tříd) byla na daném žebříčku až 46.

Tým Sáblíkové přesto její účast nevzdal a najal si známého odborníka na sportovní právo Jana Šťovíčka. Se žádostí o takzvanou divokou kartu pro Martinu se na Mezinárodní olympijský výbor obrátili někteří naši bývalí vynikající sportovci (Věra Čáslavská či Jiří Daler) i český prezident Miloš Zeman. Ani oni však nepochodili a tak poslední nadějí mělo být podání žaloby k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS přímo v Riu. Kvůli tomu Martina i se svým trenérem Novákem odletěla do dějiště olympiády, ačkoliv neměla účast jistou a nemohla tak ani pobývat v olympijské vesnici.

K podání žaloby den po zahájení olympiády skutečně došlo a pak už se z této záležitosti stala určitá „telenovela“, kdy se každý den v českých médiích objevovaly zprávy o tom, jak Martina v okolí Ria pilně trénuje, její trenér i pan právník Šťovíček stále doufají v úspěch, ovšem CAS v této kauze dosud stále nerozhodla. K rozhodnutí došlo, jak známo, až včera – pouhý den před startem časovky a na rozdíl od většiny klasických telenovel, tahle skončila špatně. Jak většina lidí včetně mě očekávala, CAS Sáblíkovou na start olympijské časovky nepustila.

V médiích i na mnohých internetových diskusích se nyní rozebírá, kdo celou, v závěru až trapnou záležitost, zavinil. Souhlasím s tím, že hlavní vina padá na české cyklistické funkcionáře, kteří si nebyli schopni správně nastudovat pravidla UCI, a poněkud se divím tomu, že Český cyklistický svaz v této záležitosti dosud nikoho z nich nepotrestal. Na druhou stranu je faktem i to, že pravidla pro start v časovce, které vyplodila mezinárodní cyklistická federace, byla mírně řečeno hloupá. Je to něco podobného, jako kdyby například česká oštěpařka Barbora Špotáková, která patří ve své disciplíně k nejlepším na světě, nemohla v Riu startovat, protože si žádná z českých atletek nevybojovala nominaci v hodu diskem či vrhu koulí.

Také moc nechápu, proč CAS nebyla schopna o startu Sáblíkové rozhodnout dřív, ponechala si svůj verdikt až na poslední možný den a zbytečně tak nechávala českou reprezentantku i její realizační tým v napětí. „Papaláši“ asi holt mají stejné manýry, ať už se jedná o ty české nebo o ty mezinárodní.

I když tahle kauza asi rozladila řadu českých sportovních fanoušků, pevně věřím, že si jí nenechali vzít chuť do sledování letošních olympijských her. A i když má olympiáda za sebou pouhé 4 soutěžní dny, sportovním fanouškům již řadu zážitků nepochybně přinesla. Za všechny bych jmenoval například mužské i ženské hromadné závody v silniční cyklistice, dramatické a napínavé až do samotného konce, nebo včerejší statečný boj české tenistky Petry Kvitové s Ruskou Makarovovou, při jehož závěru se o mnohé české fanoušky nejspíš pokoušel infarkt. Na další napínavé boje se těším i dnes a nejspíš nevynechám ani ženskou cyklistickou časovku – byť ji asi budu sledovat s určitým pocitem hořkosti.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Nožička | středa 10.8.2016 13:20 | karma článku: 28,94 | přečteno: 2069x
  • Další články autora

Josef Nožička

Dominik Hašek prý nevěděl o tom, koho československý předlistopadový režim podporoval...

Když dnes Dominik Hašek žádá ruské sportovce, aby odsoudili invazi Ruska na Ukrajině, neměl tedy i on sám v 80. letech odsoudit totalitní praktiky u nás?

21.5.2024 v 8:35 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Společnost

Josef Nožička

Atentát na slovenského premiéra nelze omlouvat slovy „kdo seje vítr, sklízí bouři“

V demokratické zemi mají lidé řadu různých možností, jak dát najevo svou nespokojenost s konkrétními politiky či politickými stranami.

17.5.2024 v 7:46 | Karma: 42,98 | Přečteno: 4314x | Politika

Josef Nožička

Pavel Novotný měl být z ODS vyloučen již dávno

Až do včerejška dělal stávající předseda ODS Petr Fiala ohledně tématu Pavel Novotný a jeho hulvátské vystupování mrtvého brouka.

15.5.2024 v 8:15 | Karma: 28,99 | Přečteno: 579x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Když se po čase ukáže, že „rasismus“ nebyl rasismem

Případů lidí, kterým se zejména v USA i některých západoevropských zemích v souvislosti s nechvalně známými protesty hnutí Black Lives Matter dostalo nesmyslného obvinění z rasismu, bylo bohužel spousta.

12.5.2024 v 9:43 | Karma: 39,01 | Přečteno: 1901x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

Proč mám o morálních kvalitách Danuše Nerudové čím dál větší pochybnosti

Od doby, kdy se Danuše Nerudová stala veřejně známou osobností především díky své prezidentské kandidatuře, mám čím dál větší pochybnosti ohledně jejích morálních kvalit.

7.5.2024 v 8:15 | Karma: 40,41 | Přečteno: 1344x | Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Petr Pavel jel do Explosie, navštíví děti v léčebně i podebatuje ve Vysokém Mýtě

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:16

Poslední kraj, který v roli prezidenta České republiky Petr Pavel dosud oficiálně nenavštívil, byl...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

AURES Holdings a.s.
NÁKUPČÍ AUTOMOBILŮ - BRNO (A12460)

AURES Holdings a.s.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 40 000 - 60 000 Kč

  • Počet článků 1590
  • Celková karma 38,27
  • Průměrná čtenost 3241x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik