Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je EU nesolidární a žádné ruské diplomaty nevyhostí? Svádět to na Zemana je alibismus

Proč se další evropské země nepřidaly ke Slovensku či pobaltským zemím a kvůli vrbětické kauze žádného ruského diplomata nevyhostily?

Když premiér Andrej Babiš a vicepremiér Jan Hamáček oznámili 17. dubna celému národu, že do výbuchu vrbětického areálu v roce 2014 byli podle zpráv BIS zapojeni dva příslušníci ruské tajné služby a v důsledku toho bude z České republiky vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, zazněla záhy poté z řady zemí slova podpory pro české vládní představitele. Řada vrcholných politiků z členských zemí EU či NATO rázný krok české vlády pochválila a mluvila o potřebné solidaritě s českými spojenci.

Znělo to velmi hezky a mnozí političtí komentátoři i opoziční politici se takřka předháněli v chvále na naše západní spojence a zdůrazňovali, jak je důležité konečně se zcela odstřihnout od vlivu Ruska a ukázat, že naše země jednoznačně patří na Západ.  Jak se ovšem říká, jednou věcí jsou slova a druhou činy. A když bychom nyní s odstupem zhruba 3 týdnů měli zanalyzovat, jakými konkrétními činy členské státy EU v kauze Vrbětice Českou republiku podpořily, tak toho bohužel moc není…

Když britské tajné služby v roce 2018 zjistily, že se ruští agenti pokusili na jejím území otrávit dvojího agenta Skripala, projevily USA a také řada států EU velkou solidaritou, v jejímž důsledku bylo z různých zemí vyhoštěno dohromady kolem 115 ruských diplomatů (z ČR tři). Letos v reakci na akci ruských tajných služeb u nás vyhostila dva ruské diplomaty Litva, po jednom zbylé dvě pobaltské země Lotyšsko a Estonsko, sousední Slovensko tři, Rumunsko jednoho.

Další solidarity se pak naší zemi dostalo na půdě Evropského parlamentu, kde před necelými 14 dny jeho členové výraznou většinou (569 z 682 hlasujících) vyzvali členské státy EU, aby kvůli kauze Vrbětice koordinovaně vyhostily ruské diplomaty. Dokonce vyzvali vrcholné politiky EU k tomu, aby Unie snížila závislost na ruské energii, zastavila stavbu plynovodu Nord Stream 2 a nenechala ruskou společnost Rosatom budovat na území EU jaderné elektrárny (viz odkaz zde).

Když se ke Slovensku a pobaltským zemím přesto nepřipojili klíčoví bruselští hráči, zejména pak Německo a Francie, pokusil se na ostatní státy po českém ministru zahraničí apelovat i sám premiér Andrej Babiš, který na víkendovém summitu v Portugalsku vyzval prezidenty a premiéry ostatních zemí EU, aby v rámci solidarity aspoň jednoho ruského diplomata vyhostili. Ani tohle vcelku skromné přání předsedy české vlády však splněno nebylo… Po pondělním jednání ministrů zahraničí totiž šéf unijních diplomatů Josep Borell oznámil, že EU v kauze Vrbětice sice jednoznačně stojí za Českem, ovšem žádné další ruské diplomaty vyhošťovat nebude, neboť nechce nadále zvyšovat napětí mezi Bruselem a Moskvou (viz odkaz zde).

Nejenom pro současné představitele české vlády, ale i pro všechny výrazně probruselské politiky to nejspíš musela být ledová sprcha. Jak je možné, že nás západní země nechaly na holičkách a nepodpořily nás vyhoštěním aspoň jednoho jediného ruského diplomata? Pokud byste od některých „eurohujerů“ čekali jejich kritiku, pak byste nejspíš byli naivní. Při pročítání mnohých komentářů či diskusních příspěvků na internetu se totiž člověk často dozví, že Merkelové, Macronovi, Johnsonovi a dalším evropským lídrům nelze mít jejich postoj za zlé. Proč by si prý kvůli Česku dělali problémy, když náš prezident nemá automaticky jasno a mluví o dvou vyšetřovacích verzích ve vrbětickém případu, premiér v souvislosti s ním mluví o útoku na zboží, a až den poté o teroristickém útoku, vicepremiér chtěl údajně kauzu ututlat výměnou za vakcínu Sputnik apod. Někteří v souvislosti s naším „neuvědomělým“ postojem dokonce kritizují i účast českého velvyslance na vojenském přehlídce v Moskvě při příležitosti oslav konce druhé světové války či náš nekritický postoj vůči evropskému „rebelovi“ Maďarsku…

Tito lidé si holt nejsou ochotni připustit, že byť ze strany západních zemí často zní kritika Ruska za to či ono, konkrétní činy jsou vždy limitovány jejich ekonomickými zájmy. A v případě malé České republiky, která na evropském poli opravdu není významným hráčem, byť by jejím prezidentem či premiérem byl kdokoliv, opravdu nelze očekávat, že by velmoci typu Německa či Francie riskovaly jejich zhoršení. Byť se to řadě lidí nemusí líbit, realita je prostě taková.

Autor: Josef Nožička | středa 12.5.2021 20:25 | karma článku: 39,24 | přečteno: 1271x
  • Další články autora

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,30 | Přečteno: 4346x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,36 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3843x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,73 | Přečteno: 3819x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Bouřky nyní sužují východ Česka, od západu se z Německa valí další

27. června 2024  17:56,  aktualizováno  20:33

Česko zasáhl v odpoledních hodinách pás bouřek. Nový se pak ze západu postupně přesouvá směrem na...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo pět lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  20:33

Pět lidí lidé zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska....

Bělorusko má nového ministra zahraničí, bývalý vyslanec skočil z okna

27. června 2024  20:25

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko dnes vyměnil ministra zahraničí. Sjarhije Alejnika, který se...

Cizincem ve vlastním městě. Přistěhovalci Bardellu nesnášejí, venkov uhranul

27. června 2024

Premium Národní sdružení kráčí ve Francii k volebnímu vítězství, ne všude se však těší oblibě. Partaj...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,34
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik