Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro příznivce multikulturalismu to nebyl zrovna povedený večer…

I když od finálového zápasu fotbalového mistrovství Evropy mezi Anglií a Itálií uplynulo již pět dnů, jeho hodnocení stále vyvolává v médiích či na sociálních sítích spoustu emocí.

Těžko říct, kolik lidí u nás i ve světě ve finálovém zápase fotbalového Eura více fandilo Anglii a kolik naopak Itálii. I já jsem byl v tomhle směru trochu na vážkách. Na jednu stranu bych Angličanům titul přál, neboť ho ještě nikdy v historii evropských šampionátů nezískali a v současné době mají dost možná jeden z nejlepších týmů ve své historii, opřený o výrazné individuality, jakými jsou Kane, Sterling či Pickford. Na druhou stranu asi nejenom mně dosti vadilo, že semifinálový zápas s Dánskem vyhráli Angličané díky nafilmované penaltě, při které navíc někteří angličtí fanoušci v publiku svítili dánskému brankáři do očí laserem.

Proto řada lidí brala jako výraz jakési sportovní spravedlnosti, když se mistry Evropy stali po penaltovém rozstřelu fotbalisté z Apeninského poloostrova. Že to mnozí angličtí fanoušci takhle necítili, lze samozřejmě pochopit. Ovšem co je pro mě stěží pochopitelné, je to, že mnozí z nich svádějí vinu z finálové porážky na rozhodčího, a dokonce na britských ostrovech koluje petice (do včerejšího dne ji podepsalo přes sto tisíc lidí), požadující, aby se finále fotbalového Eura opakovalo! Nizozemský rozhodčí prý hrubě ovlivnil zápas tím, když italskému stoperovi Chiellinimu neudělil červenou kartu za přidržení unikajícího anglického hráče za dres (podotýkám, že nikoliv v pokutovém území), ale napomenul ho pouze kartou žluté barvy.

Ještě víc nepochopitelné pak pro mě bylo, když tři angličtí fotbalisté, kteří v rozhodujícím penaltovém rozstřelu neproměnili pokutový kop, následně čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám (shodou okolností byli všichni tři černé pleti). Je totiž obzvlášť paradoxní, když se něco takového děje v zemi, kde řada lidí obviňuje některé ostatní národy z rasismu třeba kvůli tomu, že jejich hráči se před začátkem zápasů nepřipojují k pokleknutí na trávník na podporu hnutí Black Lives Matter. Také je paradoxní, že fotbalová asociace UEFA (jak jsem již informoval v mém předchozím blogu) jen pár dnů předtím potrestala za údajné projevy rasismu v hledišti maďarský fotbalový svaz zákazem vstupu diváků na příští zápasy, zatímco Angličané dostali za zjevné bučení svých fanoušků při hymnách soupeře jen symbolickou pokutu.    

Anglický list The Economist v souvislosti s finálem Eura píše, že „pro příznivce multikulturalismu nebyl nedělní večer zrovna příznivý“. Ovšem komentář tohoto týdeníku nenaráží tímto pouze na výše zmíněné rasistické urážky vlastních hráčů, ale v souvislosti s jejich finálovým soupeřem poukazuje na to, že v týmu vítěze nebyl ani jeden hráč, kterého by šlo „označit za barevného“ (viz odkaz zde). A vinu tomuto „prohřešku“ britští novináři přičítají skutečnosti, že v Itálii je například pro děti z rodin přistěhovalců složité získat státní občanství…   

Opravdu je pro mě těžko pochopitelné, když je v souvislosti s fotbalovým i jakýmkoliv jiným sportovním zápasem rozebíráno, nakolik „multikulturní“ bylo složení toho či onoho mužstva. Já sám jsem se při rozhodování toho, kterému týmu fandit, ničím takovým nikdy neřídil. Například při fotbalových mistrovstvích světa obvykle fandím Brazilcům nikoliv proto, že v jejich týmu je obvykle poměr „bílých a tmavých“ hráčů vyvážený, ale proto, že reprezentace Brazílie předvádí líbivý technický fotbal. A pevně věřím, že většina fotbalových fanoušků to má úplně stejně a zrovna tak jako já nechápe jak ty, kteří některému mužstvu nefandí jen proto, že je v něm příliš hráčů tmavé pleti, nebo naopak ty, kteří některému týmu drží palce hlavně kvůli tomu, že je příkladně „multikulturní.“

Autor: Josef Nožička | pátek 16.7.2021 7:10 | karma článku: 37,08 | přečteno: 1348x
  • Další články autora

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,42 | Přečteno: 3772x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,70 | Přečteno: 3787x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,22 | Přečteno: 1283x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Tři místo jednoho aneb předvolební „férovka“ v České televizi

Včera večer proběhla na veřejnoprávní České televizi poslední debata k volbám do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 8:15 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1323x | Média

Josef Nožička

Morálním vítězem ankety Bloger roku je pro mě Martin Irein

Tento blog jsem napsal proto, abych na oplátku polichotil jednomu zdejšímu kolegovi, který se z pro mě nepochopitelných důvodů do finálové desítky neprobojoval.

5.6.2024 v 18:16 | Karma: 28,04 | Přečteno: 840x | Hyde park
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Objemné plenky mohou způsobit horší paměť
Objemné plenky mohou způsobit horší paměť

Není asi velkým překvapením, že dostatek vhodného pohybu je pro správný vývoj miminka naprosto zásadní. Jen málokdo si ale dokáže představit, co...

  • Počet článků 1598
  • Celková karma 39,16
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik