Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo nebojkotuje olympiádu v Číně, není in!

I přes masivní kritiku politických poměrů v Číně budou zítra v nejlidnatější zemi světa slavnostně zahájeny XXIV. zimní olympijské hry.

Již zítra budou v čínské metropoli Pekingu slavnostně zahájeny zimní olympijské hry. Stane se tak navzdory stále složité situaci s epidemií covid-19 i navzdory tomu, že řada lidí má problém s tím, že se největší svátek sportovců koná zrovna v komunistické Číně. Mezinárodnímu olympijskému výboru je těmito kritiky vytýkáno, že pořadatelství zimní olympiády svěřil zemi, která má dlouhodobý problém s dodržováním lidských práv, zejména pak co se týče útlaku některých národnostních menšin.

Chápu samozřejmě, že většina sportovních fanoušků včetně mě by byla raději, kdyby se zimní olympijské hry místo v nejlidnatější zemi světa spíše konaly v některé severské či alpské zemi, která má v oblasti zimních sportů větší tradici a která je po stránce politiky bezproblémová. Ovšem realita byla taková, že ačkoliv bylo původně o pořadatelství XXIV. zimních olympijských her šest zájemců včetně švédského Stockholmu či norského Oslo, většina z nich nakonec z různých důvodů od pořadatelství odstoupila, a tak se při volbě v roce 2015 rozhodovalo jen mezi čínským Pekingem a hlavním městem Kazachstánu Almaty. A opravdu si v případě vítězství Almaty moc nedovedu představit, jak by pořadatelství největšího sportovního svátku kazašská metropole zvládla, i s ohledem na nepokoje, které v této zemi počátkem letošního roku proběhly.

Co se týká politické situace v Číně, že k porušování lidských práv v této zemi dochází, to nejspíš nezpochybňuje nikdo. A je jistě v pořádku na takové věci poukazovat. Ale proč k něčemu takovému zneužívat zrovna olympijské hry? Pomohlo snad situaci v tehdejším Afghánistánu, když v roce 1980 na protest proti sovětské invazi bojkotovalo 65 zemí v čele s USA letní olympijské hry v Moskvě? Tento bojkot měl pak dohru ještě o 4 roky později, když na oplátku Sovětský svaz spolu s většinou tehdejších socialistických zemí (vyjma Rumunska a paradoxně i Číny) zakázal svým sportovcům jet na olympiádu do amerického Los Angeles. Proč by tedy měli sportovci doplácet na politické hrátky některých světových velmocí a mnozí z nich tak přijít o vrchol své sportovní kariéry?

Jsem proto rád, že přes snahy lidskoprávních organizací i některých politiků došlo nakonec ze strany některých zemí k bojkotu pekingské olympiády jenom na diplomatické úrovni, což znamená, že hry nepoctí svou návštěvou žádní jejich vládní politici. Což platí i o představitelích české vlády, kteří se tak přidali k diplomatickému bojkotu USA, Kanady, Velké Británie a některých dalších západních zemí (viz odkaz zde). Ono totiž, jak nedávno trefně poznamenal český prezident Miloš Zeman, když někteří „političtí bafuňáři“ na olympijských hrách nebudou, nic hrozného se nestane.

Zrovna tak se nic hrozného nestane ani kvůli tomu, když se herec Jiří Mádl dle vyjádření na svém facebookovém profilu nebude na protest proti politickým poměrům v Číně dívat ani na jeden televizní přenos z olympiády, včetně milovaného hokeje. Národní hokejový tým se holt bez podpory tohoto velkého hokejového fanouška bude muset obejít a věřme, že čeští hokejisté i přesto v Pekingu předvedou lepší výkony, než jaké například předvedli v aktuální sezóně na Evropských hokejových hrách.

Kritizovat olympiádu v Číně je totiž v současné době u nás velmi „in“, a tak prostor v českých médiích dostali v poslední době kromě Jiřího Mádla i jiné známé osobnosti, které se k její kritice uchýlily, ať už šlo o bývalého zahraničního zpravodaje České televize v Číně Tomáše Etzlera, úspěšného českého reprezentanta v rychlostní kanoistice Josefa Dostála či někdejší mistryni světa v atletice Ludmilu Formanovou.

Ale abych nebyl vůči našim médiím úplně nespravedlivý, například na Českém rozhlase jsem zaslechl i hlasy českých olympioniků, kteří si atmosféru v dějišti olympiády pochvalují. Například trojnásobná olympijská vítězka a jedna z našich letošních medailových nadějí, rychlobruslařka Martina Sáblíková, své úvodní dojmy zhodnotila slovy: „Musím říct, že je to tu velké, krásné, čisté a všechno funguje. Lidé umí anglicky, jsou milí, takže to tady opravdu dýchá olympiádou. Jsem hrozně ráda, že tu můžu být.“ (viz odkaz zde) Pochvalně se na adresu organizátorů vyjádřil i český reprezentant v curlingu Tomáš Paul.

I když nejspíš nebudu u některých lidí zde na blogu in, já se na sledování přenosů ze zimní olympiády velmi těším, jsem rád, že se přes veškerou kritiku uskuteční a že Ester Ledecká, Martina Sáblíková, Markéta Davidová, čeští hokejisté i všichni další naši olympionici budou moci poměřit své síly se světovou konkurencí. Tak ať se jim co nejvíc daří!   

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 3.2.2022 8:10 | karma článku: 31,81 | přečteno: 573x
  • Další články autora

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 20,80 | Přečteno: 300x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 34,86 | Přečteno: 1210x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Tři místo jednoho aneb předvolební „férovka“ v České televizi

Včera večer proběhla na veřejnoprávní České televizi poslední debata k volbám do Evropského parlamentu.

7.6.2024 v 8:15 | Karma: 39,55 | Přečteno: 1276x | Média

Josef Nožička

Morálním vítězem ankety Bloger roku je pro mě Martin Irein

Tento blog jsem napsal proto, abych na oplátku polichotil jednomu zdejšímu kolegovi, který se z pro mě nepochopitelných důvodů do finálové desítky neprobojoval.

5.6.2024 v 18:16 | Karma: 27,71 | Přečteno: 807x | Hyde park

Josef Nožička

Když se šetří na jiných, je to v pořádku, když se šetří na soudcích, jde o neústavní zásah

Nestrannost a spravedlivost při jakémkoliv rozhodování by měly být základními vlastnostmi pro každého, kdo si profesi soudce zvolí.

30.5.2024 v 11:23 | Karma: 44,47 | Přečteno: 3766x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Dramatizujete, kritizoval opozici Fiala. Strašíte lidi terorismem, reagoval Babiš

14. června 2024  8:42,  aktualizováno  10:29

Přímý přenos Opozice kritizuje vládu za nedostatek informací o teroristickém útoku na pražské MHD. „Kdo byl ten...

Ve vyhořelém klatovském bytě našli mrtvého člověka. Policie vyhlásila pátrání

14. června 2024  8:03,  aktualizováno  10:27

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli jednoho mrtvého, další...

Kriminálka rozbila drogový gang, našla zbraně i hrníčky napěchované bankovkami

14. června 2024  10:04

Kriminalisté z Olomouckého kraje dopadli drogový gang pěti mužů a dvou žen, který operoval i v...

Politiků se o pomoc prosit nebudu, říká novinář se zákazem vstupu na Ukrajinu

14. června 2024

Podcast Nezávislý novinář Tomáš Vlach se znelíbil svým článkem o veliteli Da Vincim pro Lidové noviny z...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 1597
  • Celková karma 38,52
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik