Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem velmi rád, že tentokrát mohu pořad 168 hodin pochválit

V nedělním pořadu 168 hodin mě zaujala především reportáž s názvem „Máte Covid?!“, popisující přístup jedné nemocnice k pacientce s akutním zánětem ledvin.

O pořadu 168 hodin, který je takřka pravidelně možno zhlédnout v neděli večer na obrazovkách ČT1, jsem psal v mých blozích již několikrát. Většinou jsem se k jeho úrovni vyjadřoval kriticky, což někteří diskutéři nelibě nesli. Bylo mi předhazováno, že pořad kritizuji jen proto, že reportéři ČT v něm často šijí do Zemana a Babiše, či dokonce to, že kritici veřejnoprávní televize jsou lidé, kterým vadí svoboda slova a místo ní by chtěli zavést cenzuru jednoho z mála našich svobodných médií.

Věřte, že žádnou cenzuru českého veřejnoprávního vysílání si nepřeji. Ovšem opravdu nevidím žádné ohrožení naší demokracie v tom, když někdo Českou televizi za něco občas zkritizuje - zvlášť, když si za ni povinně platí koncesionářské poplatky. A když si za něco naše veřejnoprávní televize zaslouží pochvalu, nemám problém tak učinit. Proto v tomhle blogu budu Českou televizi výhradně chválit, konkrétně za její včerejší vydání pořadu 168 hodin.

Z jeho čtyř částí mě nejvíc zaujala reportáž s názvem „Máte covid?!“ (možno zhlédnout na stránkách České televize zde). Pojednávala o smutných zkušenostech jedné pacientky s přístupem nemocnice v Kadani. Přestože pacientka prodělala akutní zánět ledvin, v nemocnici ji odmítali plnohodnotně vyšetřit do té doby, než se mohla prokázat negativním testem na Covid-19. Zánět ledvin tato pacientka přitom už jednou prodělala, když to však lékařům v nemocnici říkala, neudělali jí ani rozbor moči, vše se prý točilo jen kolem možné nákazy Covidem-19…

Když ji pak navíc přivezli večer ve vážném stavu do nemocnice znovu a měla již negativní test na koronavirus, ani poté ji nehospitalizovali, neboť dle sdělení lékařky nebylo žádné lůžkové místo volné. Po žádosti rodiny jí pouze byl vystaven recept na antibiotika. Zcela jiný přístup naštěstí měli v nemocnici v Mostě, kam vážně nemocnou ženu její partner druhý den ráno zavezl. Tam jí na základě hloubkového vyšetření diagnostikovali akutní zánět ledvin a ponechali ji v nemocnici na hospitalizaci.

Není to poprvé, co jsem se v souvislosti s Covidem-19 doslechl o takto negativních zkušenostech ze strany některých pacientů. Samozřejmě, že v souvislosti s aktuálně strmě rostoucím počtem nakažených je potřeba co největší opatrnosti. Ale znamená to, že se má kvůli němu významně zhoršit péče o pacienty, postižených jinými, často mnohem vážnějšími nemocemi? Mně opravdu přijde nesmyslné, aby se riskovalo akutní zhoršení pacientova zdravotního stavu jen proto, že některý lékař chce mít stoprocentní jistotu, že pacient není nakažený koronavirem, a je po něm tak požadováno prokázání se negativním testem, na jehož výsledek může testovaný čekat i dva dny.

Chápu samozřejmě, že práce lékařů i pomocného zdravotnického personálu je v tomto období velmi náročná, ovšem vysoké riziko, že se dostane do styku s nakaženým, má zrovna tak i učitel ve škole, prodavačka v obchodě, číšník či servírka v restauraci, a mnohé další profese.  

Jsem proto rád, že reportéři pořadu 168 hodin tuhle reportáž do svého včerejšího pořadu zahrnuli, a přijde mi to mnohem smysluplnější než natáčet tendenční reportáže ve stylu politické masáže, jejichž hlavním cílem je co nejvíce poškodit nebo naopak co nejvíce vychválit toho či onoho politika – podle toho, zda je z té „nesprávné“ či „správné“ strany.

Výhrady jsem tentokrát neměl ani k jiným částem nedělního pořadu: v první části s názvem „Čau virus“ bylo vcelku objektivně rozebíráno to, jak jsme z pozice jakéhosi premianta ohledně počtu nákaz Covidem-19 v jarních měsících  v současné době klesli mezi nejvíce postižené evropské státy, tradičně vtipné „Malostranské korekce“ redaktora Miroslava Koreckého mě nezklamaly ani tentokrát, a velmi hezká byla především závěrečná část s názvem „Konec rozmarného léta“, věnovaná úmrtí významného českého režiséra Jiřího Menzela. Proto tentokrát nemám problém publicistický pořad reportérky Nory Fridrichové pochválit, a chci věřit tomu, že tak budu moci činit i v budoucnu.     

Autor: Josef Nožička | pondělí 14.9.2020 20:10 | karma článku: 30,33 | přečteno: 1750x
  • Další články autora

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,44 | Přečteno: 4469x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,51 | Přečteno: 1402x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3843x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,76 | Přečteno: 3823x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Debakl Pirátů, bída lidovců i SPD

Byť výsledky voleb do Evropského parlamentu již od samotného rána okomentovala řada mých kolegů blogerů, snad zdejší server nebude až tak moc zatížený, pokud tak učiním i já.

10.6.2024 v 18:12 | Karma: 35,26 | Přečteno: 1292x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Francouzi volí v prvním kole předčasných voleb, čeká se úspěch opozice

30. června 2024  7:49

Téměř 50 milionů Francouzů zapsaných na voličských seznamech bude dnes v prvním kole předčasných...

Lídr labouristů Keir Starmer míří podle průzkumů k premiérskému křeslu

30. června 2024  7:30

Šéf britských labrouristů Keir Starmer před nadcházejícími volbami 4. července, směřuje podle...

Americká rodina žádá od NASA odškodné, na její dům spadl vesmírný odpad

30. června 2024  7:22

Americká rodina ze státu Florida žádá odškodné 80.000 dolarů (zhruba 1,9 milionu korun) od...

S novým stavebním zákonem vejde v pondělí v platnost šest nových vyhlášek

30. června 2024  7:13

Současně s novým stavebním zákonem v pondělí nabude platnost šest nových prováděcích vyhlášek....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1600
  • Celková karma 39,58
  • Průměrná čtenost 3239x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik