Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Biatlon bez diváků, fotbal a hokej nikoliv. Mně to nelogické nepřijde

Má fotbal a hokej oproti biatlonu u premiéra Babiše a dalších členů vlády protekci? Nebo je včerejší rozhodnutí Bezpečnostní rady státu ohledně neomezování jiných hromadných akcí logicky v pořádku?

Zatímco Světový pohár v biatlonu, startující dnes v Novém Městě na Moravě závodem v ženském sprintu, se bude kvůli nebezpečí koronaviru muset konat bez přítomnosti diváků, na víkendové zápasy naší fotbalové i hokejové ligy diváci do hlediště přijít mohou. Byť totiž ministr vnitra Hamáček navrhoval, aby byl vyhlášen zákaz konání akcí s více než 5 tisíci účastníky, na včerejším jednání Bezpečnostní rady státu bylo nakonec rozhodnuto, že se kvůli koronaviru další hromadné akce u nás omezovat nebudou (viz odkaz zde).

Řada lidí tento zdánlivě nejednotný metr kritizuje, mezi nimi i zdejší kolega bloger Richard Peterka ve svém včerejším článku Na biatlon se nesmí, na fotbal ano. Tohle je Kocourkov. Pan Peterka v něm mimo jiné vyslovuje i hypotézu, že za zákazem diváků na biatlonových závodech v Novém Městě může být to, že jeho starostou je místopředseda ČSSD Michal Šmarda, který se vloni s premiérem Babišem dostal do sporu kvůli svému nejmenování na post ministra kultury. Rozbor pravděpodobnosti této politické zápletky raději ponechám někomu jinému a pokusím se v tomto blogu vysvětlit, proč já zmíněné rozhodnutí vlády za Kocourkov nepovažuji, a naopak ho hodnotím jako vcelku logické.

Nejde ani tak o to, že na hvězdy světového biatlonu jako jsou například Francouz Fourcade, norští bratři Bőové, Italka Wiererová a v neposlední řadě i na české reprezentanty by se pravděpodobně přišlo podívat víc diváků než na zápasy domácí fotbalové či hokejové ligy. Když se na Vysočině naposledy konal biatlonový Světový pohár v prosinci 2018, přišlo během 4 dnů do hlediště přes 100 tisíc diváků, což činí v průměru více než 25 tisíc osob na den. V naší fotbalové i hokejové lize bývají průměrné návštěvy kolem 6 tisíc diváků, ovšem například na nedělní fotbalové derby Slavie a Sparty jich do pražského Edenu s největší pravděpodobností dorazí téměř 20 tisíc.

Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že do Nového Města se kromě českých biatlonových příznivců chystala i řada fanoušků zahraničních – zejména z Německa, kde je tento sport velmi populární, ale také například z Rakouska, Norska, Francie a v neposlední řadě také z Itálie. Tedy ze země, kde se dle včerejších statistik již koronavirem nakazilo přes 3 tisíce osob, přičemž přes sto z nich již v důsledku této nákazy zemřelo… Zatímco to, že by zahraniční diváci navštívili v hojném počtu nedělní derby pražských “S“, případně zítřejší hokejový zápas Litvínov – Kladno, ve kterém se rozhodne o sestupujícím z hokejové extraligy, vidím jako vysoce nepravděpodobné.

Naprosto samozřejmě chápu zklamání pořadatelů z Nového Města na Moravě, kteří kvůli zákazu diváků přijdou o příjmy na vstupném ve výši kolem 50 milionů, a jsem pro, aby jim stát tento ušlý zisk aspoň částečně kompenzoval. Také chápu zklamání samotných biatlonových závodníků, zejména těch z české reprezentace, kteří se těšili na v Novém Městě tradičně skvělou diváckou kulisu a místo toho budou o body do Světového poháru bojovat v komorní atmosféře. Český reprezentant Michal Krčmář dokonce v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil: „V tuto chvíli Světový pohár, v uvozovkách, postrádá smysl. Tohle rozhodnutí je to nejhorší možné. Když už, tak se to mělo zrušit úplně.“ (viz odkaz zde)

Český biatlonista není v tomhle názoru jediný, jsou však jistě i takoví, kteří vidí jako přece jen lepší alternativu závodit bez přítomnosti diváků než nezávodit vůbec. Já jakožto sportovní fanoušek tuhle alternativu vidím jako lepší také a jsem přesvědčen, že spousta českých biatlonových fanoušků bude i přes kritiku vládního rozhodnutí televizní přenosy ze Světového poháru sledovat a bude našim reprezentantům držet palce aspoň u televizních obrazovek.

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 5.3.2020 6:40 | karma článku: 32,50 | přečteno: 1187x
  • Další články autora

Josef Nožička

VAR škodí fotbalu

Ve fotbale bych systém VAR ponechal pouze pro prozkoumání toho, zda při vstřeleném gólu přešel míč celým svým objemem za brankovou čáru.

30.6.2024 v 9:45 | Karma: 21,81 | Přečteno: 562x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Ministr Rakušan okecá úplně všechno

Rozhovor Víta Rakušana pro MF Dnes a iDnes mě přesvědčil o tom, že tento politik je pomyslným přeborníkem v umění obhajovat neobhajitelné.

25.6.2024 v 10:40 | Karma: 44,63 | Přečteno: 4583x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Při pohledu na výsledky volebního průzkumu se nelze divit spěchu s korespondenční volbou

Důvod, proč politici z koalic Spolu či Piráti+STAN se schvalováním korespondenční volby tolik spěchali, byl nejspíš ryze účelový.

23.6.2024 v 18:15 | Karma: 39,63 | Přečteno: 1424x | Diskuse| Politika

Josef Nožička

Policejní zásah na Filozofické fakultě UK dle všeho precizní nebyl

Příbuzným obětí střelby na filozofické fakultě i vedení samotné Karlovy univerzity se nelze divit, když se nechtějí smířit s konstatováním ředitele GIBS, že zasahující policisté nespáchali trestný čin (což nikdo nezpochybňoval).

18.6.2024 v 9:00 | Karma: 38,62 | Přečteno: 3844x | Diskuse| Společnost

Josef Nožička

K primitivním narážkám na českou atletku Lurdes Gloria Manuel

Není poněkud trapné, když někteří lidé místo výborných výkonů nadějné české reprezentantky řeší její původ či barvu pleti?

14.6.2024 v 8:10 | Karma: 41,78 | Přečteno: 3839x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Maďarský premiér Orbán poprvé od začátku války navštíví Ukrajinu, píší média

2. července 2024  6:19

Maďarský premiér Viktor Orbán v úterý navštíví Kyjev a sejde se s ukrajinským prezidentem...

Hurikán Beryl v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň. Prožene se i kolem Jamajky

2. července 2024  6:16

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o...

ANALÝZA: Fiasko číslo 2. Jak se lhalo o Bidenovi a všichni to věděli

2. července 2024

Premium Boj Joea Bidena s vlastní stranou a nápomocnými médii, jež ho vyzývají, aby zabalil boj o Bílý dům,...

Džungle koloběžkářů. Ignorují předpisy, bývají i opilí. Policie řeší také bitky

2. července 2024

Premium Jezdci na koloběžkách zavinili letos od začátku roku do května 89 nehod. Rádi se také perou s...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 1601
  • Celková karma 38,89
  • Průměrná čtenost 3237x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik