Biatlon bez diváků, fotbal a hokej nikoliv. Mně to nelogické nepřijde

Má fotbal a hokej oproti biatlonu u premiéra Babiše a dalších členů vlády protekci? Nebo je včerejší rozhodnutí Bezpečnostní rady státu ohledně neomezování jiných hromadných akcí logicky v pořádku?

Zatímco Světový pohár v biatlonu, startující dnes v Novém Městě na Moravě závodem v ženském sprintu, se bude kvůli nebezpečí koronaviru muset konat bez přítomnosti diváků, na víkendové zápasy naší fotbalové i hokejové ligy diváci do hlediště přijít mohou. Byť totiž ministr vnitra Hamáček navrhoval, aby byl vyhlášen zákaz konání akcí s více než 5 tisíci účastníky, na včerejším jednání Bezpečnostní rady státu bylo nakonec rozhodnuto, že se kvůli koronaviru další hromadné akce u nás omezovat nebudou (viz odkaz zde).

Řada lidí tento zdánlivě nejednotný metr kritizuje, mezi nimi i zdejší kolega bloger Richard Peterka ve svém včerejším článku Na biatlon se nesmí, na fotbal ano. Tohle je Kocourkov. Pan Peterka v něm mimo jiné vyslovuje i hypotézu, že za zákazem diváků na biatlonových závodech v Novém Městě může být to, že jeho starostou je místopředseda ČSSD Michal Šmarda, který se vloni s premiérem Babišem dostal do sporu kvůli svému nejmenování na post ministra kultury. Rozbor pravděpodobnosti této politické zápletky raději ponechám někomu jinému a pokusím se v tomto blogu vysvětlit, proč já zmíněné rozhodnutí vlády za Kocourkov nepovažuji, a naopak ho hodnotím jako vcelku logické.

Nejde ani tak o to, že na hvězdy světového biatlonu jako jsou například Francouz Fourcade, norští bratři Bőové, Italka Wiererová a v neposlední řadě i na české reprezentanty by se pravděpodobně přišlo podívat víc diváků než na zápasy domácí fotbalové či hokejové ligy. Když se na Vysočině naposledy konal biatlonový Světový pohár v prosinci 2018, přišlo během 4 dnů do hlediště přes 100 tisíc diváků, což činí v průměru více než 25 tisíc osob na den. V naší fotbalové i hokejové lize bývají průměrné návštěvy kolem 6 tisíc diváků, ovšem například na nedělní fotbalové derby Slavie a Sparty jich do pražského Edenu s největší pravděpodobností dorazí téměř 20 tisíc.

Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že do Nového Města se kromě českých biatlonových příznivců chystala i řada fanoušků zahraničních – zejména z Německa, kde je tento sport velmi populární, ale také například z Rakouska, Norska, Francie a v neposlední řadě také z Itálie. Tedy ze země, kde se dle včerejších statistik již koronavirem nakazilo přes 3 tisíce osob, přičemž přes sto z nich již v důsledku této nákazy zemřelo… Zatímco to, že by zahraniční diváci navštívili v hojném počtu nedělní derby pražských “S“, případně zítřejší hokejový zápas Litvínov – Kladno, ve kterém se rozhodne o sestupujícím z hokejové extraligy, vidím jako vysoce nepravděpodobné.

Naprosto samozřejmě chápu zklamání pořadatelů z Nového Města na Moravě, kteří kvůli zákazu diváků přijdou o příjmy na vstupném ve výši kolem 50 milionů, a jsem pro, aby jim stát tento ušlý zisk aspoň částečně kompenzoval. Také chápu zklamání samotných biatlonových závodníků, zejména těch z české reprezentace, kteří se těšili na v Novém Městě tradičně skvělou diváckou kulisu a místo toho budou o body do Světového poháru bojovat v komorní atmosféře. Český reprezentant Michal Krčmář dokonce v rozhovoru pro Radiožurnál prohlásil: „V tuto chvíli Světový pohár, v uvozovkách, postrádá smysl. Tohle rozhodnutí je to nejhorší možné. Když už, tak se to mělo zrušit úplně.“ (viz odkaz zde)

Český biatlonista není v tomhle názoru jediný, jsou však jistě i takoví, kteří vidí jako přece jen lepší alternativu závodit bez přítomnosti diváků než nezávodit vůbec. Já jakožto sportovní fanoušek tuhle alternativu vidím jako lepší také a jsem přesvědčen, že spousta českých biatlonových fanoušků bude i přes kritiku vládního rozhodnutí televizní přenosy ze Světového poháru sledovat a bude našim reprezentantům držet palce aspoň u televizních obrazovek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 5.3.2020 6:40 | karma článku: 32,50 | přečteno: 1187x