Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Předpony s- z- …zmatek

Přiznám se k tomu, že psaní předpon s- a z- mi dělá potíže. Kromě toho mám pocit, že v češtině je psaní předpon poněkud zmatené. Naproti tomu ve slovenštině je totéž popsáno jediným pravidlem. Proč?

Psaní předpon s- a z- je ve slovenštině podřízeno znělosti. Před znělou souhláskou se píše vždy z-. To znamená: zbor, zdieľať, zgumovaný, zlepený, zhromaždenie, zväz, zrážka, znáška, zjednotienie. Tohle pravidlo platí vždycky, ať už jde o pravé znělé souhlásky (b, d, g, v) nebo o jedinečné souhlásky (m, n, r, l).

Naproti tomu před neznělou souhláskou (c, f, [x], k, p, t) se píše jedině s-: sceliť, sfilmovať, skúška, schudnúť, spevák, strata.

Proč tomu tak je? Slovenština se odtrhla od češtiny až v 19. století. Proto je její pravopis modernější. Při tvorbě spisovné normy bylo rozhodnuto, že předpony se budou psát podle výslovnosti. Naopak v češtině je psaní předpon dáno historicky podle morfematických principů.

Pravidla pro psaní předpon v češtině jsou následující: Předpona z- se píše tam, kde se tvoří dokonavá slovesa od nedokonavých: zpochybnit, ztotožnit, zlámat; a pak ještě v určitých ustálených případech: zkoumat, zpívat, ztepilý.

Předpona s- se píše tehdy, jestliže je naznačeno směřování dohromady: sblížít, scelit, sdružit, spojit, shromáždit, sjednotit, smluvit; pak tam, kde jde o směrování shora dolů: sklonit, sklopit, shýbnout; mimo to i v některých ustálených případech: skončit, slevit, strávit, sdělit.

Ale je v tom zápletka: Často dochází k asimilaci. Asimilace (spodoba) je jev, kdy se jedna hláska přizpůsobí druhé, zpravidla sousední. V češtině často dochází ke zpětné asimilaci: Například Kbely se často čtou jako [gbeli], kdoule jako [gdoule]; naopak žabka jako [žapka], Zuzka jako [zuska], zastávka jako [zastáfka].

Postupná asimilace je v češtině vzácnější, dochází k ní pouze v Čechách; pokud se někde píše sh, čte se jako [sx]: shoda [sxoda], shnilý [sxňilí], shromáždění [sxhromážďeňí]. Poznámka: ch píšu jako [x], jak je ve fonetickém přepisu zvykem (aby nebyly spřežky v hranatých závorkách).

Ovšem na Moravě dochází v těchto případech ke zpětné asimilaci: [zhoda, zhnilí, zhromážďeňí]. Je pro mě velkou neznámou, kde se nachází ta hranice, která to odděluje. Neboli, kde se nachází nejvýchodnější vesnice, ve které jsou jablka [sxňilá]? A jaká je nejzápadější vesnice, v níž jsou ještě [zhňilá]? A jak jsou na tom Jihlavané?

Jestli čteme na záčátku slova s nebo z je dáno hlavně tím, zda následuje znělá nebo neznělá souhláska. Proto čteme sbor jako [zbor], sdružení jako [združeňí]; avšak zkouška jako [skouška], zpěvák jako [spjevák], zfilmovaný jako [sfilmovaní] a zchátralý jako [sxátralí]  Samostanou kapitolou je čtení sh, což jsem popsal v předchozích odstavcích.

Ovšem ne vždy dochází k asimilaci. Přestože v je pravá znělá souhláska, říkáme [svazek] nikoli [zvazek]. Dvojice slov jako svolat a zvolat se liší svým významem. U jedinečných souhlásek odpovídá výslovnost psaní: snáška, srážka, směna/změna, sjednat/zjednat, sloučit, zlákat.

A pak, příjmení často pravopisné normě neodpovídájí. Možná znáte pana Skoumala, Spěváčka, Straceného…

 

Co z toho plyne? Že je v tom guláš. Velká pravopisná reforma bude asi úkolem pro přístí generaci, přesto tu něco navrhnu. Bylo by dobré psát s- a z- podle znělosti tam, kde dochází k asimilaci. Pak bychom psali: zbor, zbírka; združení, zdělení; ale naopak sfilmovaný, sfetovaný; schátralý, schudlý; skouška, skáza; spět, spěvák; stráta, stuhlý.

U skupiny sh bych doporučil, aby se psala zh. Jednak proto, že h je znělé; a pak proto, že zpětná asimilace je v češtině mnohem častější. To také znamená, že »Češi v užším smyslu« by se přizpůsobili Moravanům. Spisovné by pak bylo: zhoda, zhnilý, zhromáždit.

Teď se dostávám k zásadní otázce. Změna pravidel pro s- a z- (psaní podle znělosti) znamená přizpůsobování češtiny slovenštině. A tak tu předkládám otázku: Má se čeština přizpůsobit slovenštině?

 

Stvořil jsem takový surrealistický text, který vám ukáže, jak by to vypadalo, kdyby se čeština maximálně přizpůsobila slovenštině. Předpony jsem psal čistě podle znělosti.

 

Skouška spojení

Večer si pustím stále stejné správy a půjdu spát. Bude se mi zdát příběh, který nebude sfilmován. Budu snít o združení našich představ. Zložení našeho světa nechápu, snad si z toho dám hlavu do zvěráku. Zhromáždilo se ve mně mnoho zdělení, ale co z toho? Už jsem z toho stracený. Stejně mě jednou pošlou do zběrného dvora. Předtím se zavřu do spovědnice, a tam povím, že lidé jsou skušení, a proto i sklamaní, uvnitř zhnilí a životem skvašení. Nejsem zrovna stepilý a nepocházím ze skumavky. Ale občas se cítím schátralý. Nečekám na znášku zlatých vajec. Vykašlu se na to všechno, skusím skoupit plyšové veverky. Přinesu je domů a budu věřit, že zlepí moje vspomínky. Něco ve mně je hlučné jako zbíječka. Rukou zdírám vrstvu svých myšlenek. Třeba přijde velké zblížení. Jednou si koupím jízdenku do spožděného mezistátního vlaku. Však jízdenku tam, ale už ne spátky. Někdo radí, někdo zvádí. Stejně jednou přijde zrážka se zvodidly života. A pochopím, že život je zbor nálezů a strát…

Autor: Jan Norek | středa 6.10.2010 18:37 | karma článku: 15,25 | přečteno: 3596x
  • Další články autora

Jan Norek

Jak se z Ewy stala Eva

Ke zrušení dvojitého w došlo v roce 1849, tedy před 163 lety. Je to už dlouho, nebo teprve krátce? A co nám přineslo? A pak: Co z toho plyne pro Poláky? Stane se z Ewy Farne jednou Eva Farna?

9.12.2012 v 11:09 | Karma: 21,63 | Přečteno: 7169x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

O ženské štíhlosti a mužské polarizaci

Krása, půvab a svůdnost žen jsou vlastnosti neobjektivní, relativní a pomíjivé s věkem. Mění se i obecné názory na krásu: Jak v průběhu života konkrétního muže, tak i v průběhu staletí a tisíciletí existence lidstva.

13.9.2012 v 21:48 | Karma: 17,02 | Přečteno: 3703x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Za Říp zalesněný

Říp dnes známe jako zalesněnou horu. Pro mě je to ten známý zelený klobouk. Ale celý holocén* byl dost holý. To zní jako slovní hříčka. V článku se zamyslím nad tím, zda má Říp zůstat zelený.

11.4.2012 v 21:21 | Karma: 16,70 | Přečteno: 2578x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Láska navzdory hlouposti

Lidé jsou někdy podivní. Jak moc jim vadí sňatky bratranců se sestřenicemi a jak málo mateřství po čtyřicítce? Proč je to první tak často stigmatizované a to druhé občas doporučované?

22.2.2012 v 15:01 | Karma: 18,13 | Přečteno: 2932x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Topoly z balkonu

V newyorském Central Parku stojí tabule, na které je napsáno: "Peníze na stromech nerostou". Avšak stromky jsou dosti drahým zbožím. Větší stromek může stát i 5.000,- Kč. Proto se nabízí otázka: Co si můžu sám vypěstovat?

6.2.2012 v 18:33 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček

26. června 2024  6:45

Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...

Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března

25. června 2024  21:47,  aktualizováno  26.6 6:38

Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...

Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály

26. června 2024  6:35

Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...

Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

PRODEJ DOMU MORAVSKÝ KOČOV 132
PRODEJ DOMU MORAVSKÝ KOČOV 132

Moravskoslezský Kočov - Moravský Kočov, okres Bruntál
3 500 000 Kč

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2145x
Psaná forma jazyka je pomůckou k zachycení myšlenek. A třeba je ta pomůcka něčím víc.

Seznam rubrik