Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O ženské štíhlosti a mužské polarizaci

Krása, půvab a svůdnost žen jsou vlastnosti neobjektivní, relativní a pomíjivé s věkem. Mění se i obecné názory na krásu: Jak v průběhu života konkrétního muže, tak i v průběhu staletí a tisíciletí existence lidstva.

Vztah k ženám si společnost utvářela podle momentálního postavení ženy ve společnosti a v rodině; lišil se podle historického období, místa na Zemi a společenských poměrů.

Názory jednotlivce jsou zpravidla ovlivňovány a formovány společností – už od dětství. Každý si utváří představu o tom, co je obvyklé, běžné, »normální« a co je naopak výstřední, mimořádné a »nenormální«. Existují obecné pojmy jako »ideální žena« a »ideál krásy«. Záleží však na jedinci, zda je přijme, nebo odmítne.

Oblé tvary pravěkých sošek Venuší svědčí o existenci pohlavního pudu i o potřebě potravy. Vždyť to byly hlavní činnosti pravěkého člověka. Ano, význam Venuší byl především rituální. Každopádně je pravda, že macatá žena byla symbolem plodnosti, hojnosti, bohatství a smyslné rozkoše. Vedle toho byla symbolem mateřství a dárcovství života. Jelikož v pravěku neměl každý snadný přístup k potravinám, byla kyprá žena i prestižní záležitostí – dobrá vizitka úspěšného lovce.

Ideál krásy se v historii mnohokrát měnil. Mám pocit, že když lidé přehnaně obdivovali štíhlost, následovaly společenské problémy. To je i případ dnešní doby.

Jsou mezi námi muži, kteří mají rádi štíhlé ženy. A jsou i muži, kterým se líbí macaté ženy. Jenom nevíme, kolik je kterých. O tom se přece nemluví. Hlavně že vzkvétá trh s »léky na hubnutí«.

 

Z internetové diskuze: "Tloušťka je krásná, to jen vy hubený řešíte tlustý, protože jim závidíte, že se můžou nacpat a užít si. Vy držíte diety a ještě vám ty tlustý přeberou chlapy."

 

Mužská sexualita svým způsobem muže nutí k tomu, aby vedle sebe měli co nejhezčí partnerku. Dá se říci, že žena svým vzhledem muže reprezentuje. Ovšem každý muž má svůj názor na krásu.

»Mít vedle sebe holku, za kterou se každý otočí« je možná snem mnoha z nás. Jenže takový sen je nesplnitelný, protože muži jsou polarizovaní.

Psycholožka Alex Doležalová uvedla pro časopis Dieta: "Muži se zamilovávají především do štíhlých žen s hezkými tvary. Pokud tedy chceme najít lásku, musíme o své tělo dbát; čímž zvyšujeme i pravděpodobnost, že lásku skutečně nejdeme." Ano, jsou mezi námi muži, kteří se zamilovávají do štíhlých žen; ovšem paní psycholožka zapomněla říci, že jsou tu také muži, kteří se zamilovávají do žen silnější postavy. Na jiném místě napsala: "Ideálem je být štíhlá a postavu si udržovat." To je možná pravda, ale mnozí ideál štíhlosti neuznávají.

Druhá skupina mužů to vidí asi takhle: Štíhlé ženy jsou někdy hezké, ale každopádně nemají potřebné charisma. Tedy štíhlá žena je pro ně pouhým kompromisem.

 

V budoucnu by se silnější postava opět mohla stát symbolem bohatství. Možná už nebudeme mít tak snadný přístup k potravinám, možná už energie nebude tak levná. Třeba dnes je pro někoho trendy záležitostí štíhlá kráska – svým způsobem známka toho, jak jsem úspěšný. Jenže zítra bude taková partnerka symbolizovat životní neúspěch a chudobu.

A v příštích letech možná přehodnotíme tabulky BMI – tak aby zohledňovali nejen hlediska zdravotní, ale i estetická. Vždyť ještě nedávno se v knihách psalo: "Mírná tloušťka je znakem zdraví, a proto je žádoucí, zejména u žen." Pojmy jako nadváha a obezita jsou podle mého názoru velice relativní.

Hezká pro mě není totéž co přitažlivá a sexy. Snaha být »tabulkově v pořádku« může ženě přivodit ztrátu přitažlivosti a následně i sexuální úpadek.

 

Víte, co mi nejvíc vadí na médiích? Že nám zkreslují pohled na svět. Média nás přesvědčují o tom, že štíhlé ženy se líbí mužům. Jenomže zapomínají uvést slovíčko »některým«. Čili ta věta by měla znít: »Štíhlé ženy se líbí některým mužům«. Záměna části mužské populace za populaci celou je velkým rizikem, zvláště pro dospívající dívky. Ony pak snadno uvěří mylné představě, že když zhubnou budou oblíbenější nebo atraktivnější. Jenže to není pravda.

 

Z jiné internetové diskuze: "Proč ženy drží diety? Poslouchat od mala, jak bychom měly vypadat, být celý život masírovány obrázky nahotinek ve velikosti S. To je jako by mužům přestalo vadit, že jejich žena vydělává víc než oni, a že oni mají zůstat na mateřské dovolené." Čest výjimkám.

Umíte si představit muže, který by propagoval nízkotučný jogurt? To by asi působilo směšně.

Za svůj ideál krásy beru silnější postavu se štíhlým pasem. Z tohoto důvodu jsou pro mně reklamy na hubnutí důvodem k pousmání. Ale někdy i k lítosti.

Mužská společnost je v tomto ohledu silně polarizovaná. Jsou tu jedni, a pak jsou tu druzí.

A to nejlepší na závěr: Často jsem přemýšlel o souvislosti mezi váhou a velikostí prsou. Soudím, že mezi tím existuje souvislost, nikoli však přímá úměrnost.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Norek | čtvrtek 13.9.2012 21:48 | karma článku: 17,02 | přečteno: 3703x
  • Další články autora

Jan Norek

Jak se z Ewy stala Eva

Ke zrušení dvojitého w došlo v roce 1849, tedy před 163 lety. Je to už dlouho, nebo teprve krátce? A co nám přineslo? A pak: Co z toho plyne pro Poláky? Stane se z Ewy Farne jednou Eva Farna?

9.12.2012 v 11:09 | Karma: 21,63 | Přečteno: 7165x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Za Říp zalesněný

Říp dnes známe jako zalesněnou horu. Pro mě je to ten známý zelený klobouk. Ale celý holocén* byl dost holý. To zní jako slovní hříčka. V článku se zamyslím nad tím, zda má Říp zůstat zelený.

11.4.2012 v 21:21 | Karma: 16,70 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Láska navzdory hlouposti

Lidé jsou někdy podivní. Jak moc jim vadí sňatky bratranců se sestřenicemi a jak málo mateřství po čtyřicítce? Proč je to první tak často stigmatizované a to druhé občas doporučované?

22.2.2012 v 15:01 | Karma: 18,13 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

Topoly z balkonu

V newyorském Central Parku stojí tabule, na které je napsáno: "Peníze na stromech nerostou". Avšak stromky jsou dosti drahým zbožím. Větší stromek může stát i 5.000,- Kč. Proto se nabízí otázka: Co si můžu sám vypěstovat?

6.2.2012 v 18:33 | Karma: 11,22 | Přečteno: 1652x | Diskuse| Ostatní

Jan Norek

»Británie chce přejít na 'evropský' čas.« Ale co to je?

Při pohledu na mapu časových pásem je každému jasné, že v Evropě není něco v pořádku. Středoevropský čas je sice určen pro střední Evropu, přesto se používá i v části západní Evropy. Má ho i Španělsko a může jej mít i Británie. Jak podivné...

31.12.2011 v 11:00 | Karma: 13,79 | Přečteno: 2609x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2145x
Psaná forma jazyka je pomůckou k zachycení myšlenek. A třeba je ta pomůcka něčím víc.

Seznam rubrik