Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

k.a.r.e.l.

6. 10. 2010 22:57
to snad nemyslíte vážně..??

ze slov jako skouška, spěvák, nebo zhromáždění mi běhá mráz po zádech...kdybyste raději energii věnovanou psaní těchto nesmyslných blábolů věnoval studiu předpon s-z, neměl byste problém..není to nic tak těžkého...velmi mne znepokojuje, když vidím, jak jsou lidé líní naučit se pravidlům používání svého rodného jazyka a raději by všechna tato pravidla z pohodlnosti zrušili...to svědčí o degeneraci českého národa, která se koneckonců projevuje všude a ve všem dnes a denně...je mi z vás špatně...jak chcete např. řešit problém se slovy typu správa - zpráva???

0 0
možnosti
N2

Nesmazatelny 2.0

6. 10. 2010 23:07
Re: to snad nemyslíte vážně..??

Když už chceš držkovat, tak za větou se píše jedno interpunkční znaménko a ne tři, potom následuje na začátku věty velký písmeno.

0 0
možnosti
N2

Nesmazatelny 2.0

6. 10. 2010 22:32
Souhlas

I/Y mi sice sem tam ujede, občas i to ě někdo špatně přiřadím, ale ujde to. Ale se s/z docela válčím. Nedá se to skoro podle ničeho odvodit, takže si pamatuju akorát s kým,čím a z koho,čeho. Ale opravdu nechápu, proč čeština oplývá zvěrstvy jako shlédl-zhlédl, do toho se vždycky tak zamotám! Naši obrozenci to tenkrát s tím odlišováním od němčiny kapku přehnali a tak se dneska musíme učit květny a dubny, zatímco zbytek světa má máj a apríl. V psaní čárek se hádají dokonce i sami jazykovědci atd. Chtělo by to menší reformu, protože s tím jak se v současnosti povolují ještě i nové hovorové tvary, šlapeme v náročnosti na paty mandarínské čínštině.

0 0
možnosti
PN

forman

6. 10. 2010 21:33
čeština

Zajímavý článek. A s tou slovenštinou jste mě inspiroval k jinému srovnání. Je to používání -i a -y v mluveném projevu. Čím více postupujete z východu na západ, tím víc se ztrácí schopnost rozlišovat ve výslovnosti tyto dvě samohlásky a z -i se stává -y, ať už je napsáno cokoli. Jak libozvučně zní čeština herců starší generace proti té hrůze dnešních médií. Je mi jasné, že jazyk se vyvíjí, ale tohle mi připadá jako obhroublost a lennost. Mám pocit, že brzy dospějeme ke zrušení -i, abychom děti nezatěžovali vyjmenovanovanými slovy a "netrápyly je, co je žyvotnost"... Jinak karma:-)

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

6. 10. 2010 20:00
Zajimava cestina

Na ta uvedena pravidla z cestiny jsem jiz zapomnel, ale vetsinou vim, kde je s a kde z. Snazit se zmenit soucasnou gramatiku by pravdepodobne vedlo k jeste vetsimu zmatku.   Jen tak na okraj: obyvatel Moravy jsou Moravane tak jako obyvatele Plzne jsou Plzenaci, ale narodnostne jsou to Cesi.   Dale: soucasny nejvetsi problem v ceskem jazyku nejsou s a z, ale pronikani anglickych zpotvorenin misto spravnych ceskych slov.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

6. 10. 2010 20:11
Re: Zajimava cestina

nebuďte purista. Teď pronikají anglické. Dříve německé. Ještě před tím francouzské. Nějaká latina či řečtina by se taky našla. Jazyk má sloužit ke komunikaci těch, kteří ho používají. Není to svatyně pár pomatených profesorů.;-)

0 0
možnosti
K

kevinbb

6. 10. 2010 19:43
I kdyz ja osobne delam

chyby tak si nemyslim, ze ty vase navrhovane zmeny by byly praktictejsi, myslim si, ze by jsme stale delali chyby! A to jsem osobne precetl stovky knih, casopisu, novin a stale nejsem s nima u konce?!?!

Chyby hlavne dela clovek tim jak rychle pise(preklepy), nadani a samozrejme jake ma znalosti ceskeho jazyka. Vetsina dospelych rozumnych lidi je vidi a protoze vedi, ze sami nejsou "dokonali", tak to toleruji. Neco jineho je ovsem pri psani oficialnich dokumentu, dopisu, ruznych smernic, knih, casopisu, atd, atd., tam by se to melo zachytavat a opravovat.

A abych pravdu rekl, tak znam ve svem okoli jen dve osoby ktere pisi bez chyb, muj otec a moje zena, zkratka nadani je nadani a muze to nekdo do vas hustit horem dolem a chyb se stejne nevyvarujete at uz by byly zmeny a nebo ne.

Kdyz na iDnes davali nejake ty kratke testy, tak se musim priznat, at jsem delal co delal, minimalne tri chyby jsem vzdycky mel a musim se priznat, ze obvykle jich bylo vic, ale zase ne vic jak osm jich nebylo.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

6. 10. 2010 19:48
Re: I kdyz ja osobne delam

tak to patříte mezi šťastnější jedince. Já zase mezi jazykové teroristy;-)

0 0
možnosti
M

Matthias

6. 10. 2010 19:40
ehm

"Zložení našeho světa nechápu"

- No zrovna to zložení a zvěrák čtu jako složení a svěrák s tím S a to jsem moravák, vyslovuje se mi to líp.

Jak to? .)

0 0
možnosti
B

BezPrace.com

6. 10. 2010 19:26
Nejlepší je, když bude každý navrhovat něco jiného :-)

Čeština má divná pravidla pravopisu, vo tom žádná, který kret.én to vymyslel, toho bychom měli vláčet kanálama! Např. "kdo S koho" ;-D

-

Proč to nejde jednodušeji, proč máme tolik různých jazykových institucí, výzkumáků a odborů na akademii věd? V italštině se třeba dělá čárka ve větě tam, kde to dává smysl. Jednoduché a smysluplné pravidlo. No a v češtině? Škoda mluvit! S/Z je ještě docela v pohodě ;-D

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

6. 10. 2010 20:05
Re: Nejlepší je, když bude každý navrhovat něco jiného :-)

Pravidla nevymyslel zadny kreten, jsou odrazem bohatosti ceskeho jazyka (na priklad indonestina - Bahasa - ma jen jedno slovo (sloveso) pro vsechny casy, pritomny, budouci, minuly).

0 0
možnosti

Johny_S

6. 10. 2010 19:20
A nebude v tom trochu zmatek?

Např. "správa" a "zpráva" jsou dvě odlišná slova.

0 0
možnosti
TR

Tyranosaurus Rex

6. 10. 2010 19:23
Re: A nebude v tom trochu zmatek?

No právě, a to třeba "oko" a "oko" jsou úplně ale úplně stejný, co teď s tím teda? ;-D

0 0
možnosti

Sergeant

6. 10. 2010 19:11
Jednoduché řešení

čtěte knížky, pak budete vědět, jak které slovo vypadá a obejdete se bez složitých metod, které zmiňujete.

Pokud jde o navrhovanou reformu pravopisu, udělám všechno, abych Vám v tom zabránilRv:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2145x
Psaná forma jazyka je pomůckou k zachycení myšlenek. A třeba je ta pomůcka něčím víc.

Seznam rubrik