Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.  

Není divu. Zarytý eurooptimista Paroubek, posilovaný ve svém nadšení socialistickou internacionálou, sdružující hlavní evropské federalisty, nemůže být tváří strany, která sází na národní hodnoty a k evropské integraci je obezřetná. Ani Paroubkův politický styl, jehož následky dodnes vidíme na oknech mnohých v Česku jezdících aut, k ČSNS 2005 nesedí. To je ještě velký eufemismus. Taky by se dalo říci, že Paroubek se vedle uhlazených starších pánů z ČSNS vyjímá jako lední medvěd na poušti.

Jiří Paroubek je však stále přesvědčen o svých nesporných politických kvalitách, proto usilovně hledá nová pole, které by lehce osil a vydatně sklízel. Má to ale těžké. Je si dobře vědom, že lidé, kteří ho obklopují, jsou sice zruční intrikáni a političtí byznysmeni, ale denní klopotná a nehonorovaná práce, spojená s budováním nové strany, není jejich nejsilnější stránkou. Další eufemismus. Jinak řečeno, práce s lidmi je jim odporná a vůbec je nezajímá. Proto je třeba se manipulací vnutit do nějaké již existující strany, uchvátit členskou základnu a vedení. Ostatně pokus s ČSNS 2005 není Paroubkův první. A vzhledem k nejistému výsledku, zřejmě ani poslední.

Jinak Paroubkova sázka na národní sociály nebyla úplně špatná. Propagují myšlenky, které jsou dnes více než kdy jindy živé. Zejména ve dnech, kdy se zamýšlíme nad českou státností, nemůžeme vynechat jména jako Edvard Beneš, Prokop Drtina, Petr Zenkl, Hubert Ripka a samozřejmě Milada Horáková. Oživení tradic, které tyto osobnosti české politiky představovaly a v minulosti prosazovaly, je však možné pouze ve spojení s těmi současnými politickými silami, pro něž je ochrana českých národních zájmů a suverenity českého státu opravdovou hodnotou. Takovou silou Jiří Paroubek a lidé, kteří se kolem něho pohybují, určitě nejsou.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Musílek | čtvrtek 29.9.2011 15:15 | karma článku: 21,01 | přečteno: 876x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.

17.10.2011 v 7:32 | Karma: 24,09 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů.

11.10.2011 v 7:32 | Karma: 26,67 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nenuťte nám euro

Česká republika není členem eurozóny. V České republice se platí českou korunou, nikoli eurem. Česká republika je ale podle Lisabonské smlouvy povinna euro přijmout a svou měnu opustit. Tolik jednoduchý právní stav. Euro, tento ambiciózní projekt evropských politiků, se ale potácí v neuvěřitelných problémech a na jeho budoucnost by si nikdo, kromě zarytých eurohujerů, nevsadil ani zlámanou grešli. Prekérní situace. Co s ní?

16.9.2011 v 7:02 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, zabila dvacet členů Hamásu

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:16

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik