Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.  

Ono to ale tak jednoduché není. Jsou to na prvním místě světoví politici, kteří poslali tyto lidi do ulic. Trvale se v nich usadil pocit elementární nespravedlnosti. Ve chvíli, kdy celý svět zasáhla krize, se vlády většiny zemí - a ta Obamova nejvíce - rozhodly zachraňovat postižené. Problém je v tom, že jenom některé. Miliardy dolarů či eur nejprve nasypaly do bank, jejichž nezodpovědná politika ke krizi výrazně přispěla. Lidé získali dojem, že velkým hráčům se nic nestane, že mohou klidně riskovat a své ochránce si vždycky najdou. Oproti tomu jejich hypotéční úvěry a pracovní místa vláda sanovat nebude a je samotné nechá  padnout na dno.

Mají pravdu. Jejich důvěra v systém, v němž žijí, v postmoderní demokracii, je silně narušena. Světoví politici s lehkostí vyhodili do koše nepsaný nadzákon, že v systému musí mít všichni stejné šance. Že demokracie musí fungovat na rovnosti příležitostí a také na rovnosti odpovědnosti za vlastní skutky. Ta zmizela, vystřídala ji nerovnost. Vládními dotacemi bankám a dalším finančním ústavům vznikla kasta nedotknutelných. Banky byly zachráńěny, už zase generují svým akcionářům mamutí zisky a jejich managementy si nadělují nezřízené odměny. Pro změnu krachují státy, které jim  peníze poskytly. Lidem však nikdo nepomohl, jejich domy skončily v dražbách, pracovní místa nevznikají. Co sílí je pocit bezvýchodnosti, frustrace.

Současní politici na tato varování ale neslyší. Dál schvalují nalévání dalších miliard do záchrany nezachránitelného (Řecko). Dál sní o jednotné Evropě, která bude řízena geniálními mozky z bruselské centrály bez zbytečného diskutování s neznalými občany (EU). Dál věří v nerealistické projekty, které popírají ekonomické zákonitosti, a vtahují jednotlivé země do smrtící pasti nezvádnutelného zadlužování (euro). Dál sní o všeobjímající lásce mezi lidmi naprosto odlišných tradic a norem chování (multikulturalismus). V tom všem je podporuje mediokracie, připravená ostrakizovat okamžitě každého, kdo se odváží tyto umělé pseudohodnoty zpochybňovat.

Cosi se ale přece jenom mění. Davy v ulicích, politici, kteří mluví jiným jazykem a také naslouchají, intelektuálové, kteří formulují nálady ulice a dostávají k tomu v médiích stále větší prostor. Ne tak u nás. Vše jede ve vyjetých kolejích. Vláda se vysmívá prezidentovi, když varuje před eurem. Pravice se vysmívá protestujícím, levice zase sní o socialistickém eurostátě. Česká politická korektnost nedovolí opravdu vážnou diskusi o vnitřní bezpečnostní situaci a o vzrůstajících rizicích při soužití s naší největší národnostní menšinou. Paralyzuje se policie, soudci bez odpovědnosti vynáší podivné rozsudky, exekutoři zabavují majetky, které patří občanům, kteří nikdy nedlužili ani korunu.

Média diktují společnosti svá vlastní témata, která jim přinesou sledovanost, čtenost, tedy profit. Vnucují nám pořád stejné tváře a jejich  bezobsažné žvásty. Průzkumy veřejného mínění nás přesvědčují, že stále milujeme stejné politické strany a stejné politiky. Mezi virtuálním světem médií a reálným životem a náladami občanů se stále více rozevírají nůžky. Ale co, možná, že je to všechno dobře. Že nepřizpúsobivé politiky nahradí jiní, že manipulující média ztratí důvěryhodnost a uvolní místo těm, které chtějí společenskou realitu pravdivě popisovat a analyzovat, nikoli utvářet.

Cesta k takové změně je otevřena.

 

 

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Musílek | pondělí 17.10.2011 7:32 | karma článku: 24,09 | přečteno: 918x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů.

11.10.2011 v 7:32 | Karma: 26,67 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.

29.9.2011 v 15:15 | Karma: 21,01 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nenuťte nám euro

Česká republika není členem eurozóny. V České republice se platí českou korunou, nikoli eurem. Česká republika je ale podle Lisabonské smlouvy povinna euro přijmout a svou měnu opustit. Tolik jednoduchý právní stav. Euro, tento ambiciózní projekt evropských politiků, se ale potácí v neuvěřitelných problémech a na jeho budoucnost by si nikdo, kromě zarytých eurohujerů, nevsadil ani zlámanou grešli. Prekérní situace. Co s ní?

16.9.2011 v 7:02 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
Byt 1+kk, Brandýs nad Labem, okres Praha-východ

Kaštanová, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav - Brandýs nad Labem, okres Praha-východ
3 599 000 Kč

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik