Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČSSD už zase chce být z pytláka hajným

Financování politických stran je neprostupnou džunglí, do níž často nevidí ani významní členové stran samotných. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka přichází s recepty, jak v této džungli zavést pravidla. Podle něj je to prostor bez regulace a díky tomu vznikají problémy. S příslovečnou hroší kůží hovoří o politické kultuře, o kreditu politických stran, o volbách jako o výprázdněném volebním rituálu, o volební kampani jako o souboji marketingových plánů. 

Ale nemylte se, nehovoři o sobě, o sociální demokracii. Neříká, že to byla zejména Paroubkova ČSSD, v níž on byl prvním místopředsedou, která se ve své politice řídila téměř výhradně průzkumy veřejného mínění. Která zcela vyprázdnila politiku jako souboj ideí, která zdevastovala politickou kulturu v této zemi do té doby nevídaným způsobem. Byla to Paroubkova a Sobotkova ČSSD, která se změnila z politické strany na podnikatelský subjekt s předmětem podnikání volby.

Sobotka dnes chce rozetnou tento začarovaný kruh a je překvapený, přímo šokovaný, že se setkává se skepsí. Prý mu nevěří, že to myslí vážně. Ostatně bývalý předseda ČSSD Gross, jehož byl Sobotka také prvním místopředsedou, to také myslel vážně. Sobotka požaduje přísnější regulace, které prý všechno vyřeší. Vrátí politice smysl a udrží věrohodnost politického prostředí. Chce zavést mechanismy, které nebude snadné obejít, chce omezit výdaje na volby, aby se nebohé politické strany nezruinovaly. Odmítá ale snížení státního příspěvku stranám, který dosahuje každoročně stovek milionů korun.

Proč Vám pane Sobotko nějak nevěřím a nedivím se, že Vaše návrhy provází skepse. Vy si asi myslíte, že Vám všechno projde. A taky, že jsme všichni blbci. Ale zdá se mi čím dál víc, že sociálnědemokratického oblbování veřejnosti začíná mít ta veřejnost (nebo alepsoň její nemalá část) už plné zuby. Co kdybyste prostě místo regulací přestali při financování politické strany  podvádět a lhát. Co kdybyste místo volebního marketingu přiznali, že Vaše sliby jsou nerálné, že na ně nejsou peníze, a že ČSSD je nikdy nemyslela vážně. Co kdybyste namísto dalších bombastických kamapní nejdříve splatili vaše dluhy za ty minulé.

Co kdybyste v době úspor a stále rostoucích deficitů veřejných financí souhlasili se snížením státního příspěvku stranám, a místo vyhrožování, že si budete muset opatřit ty peníze z pochybných zdrojů, se prostě uskromnili. To by byl příspěvek k politické kultuře a k návratu důvěry občanů v politiku a v politické strany jako hrom. Ale to se nestane. Vy jste i tu vaši partaj zadlužili stejně brutálně jako tento stát, a vy dále budete dělat to, co umíte nejlíp. Podvádět, lhát a slibovat. A ještě si k tomu ušijete na míru pravidla. Díky, nechceme.  

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Václav Musílek | úterý 11.10.2011 7:32 | karma článku: 26,67 | přečteno: 931x
  • Další články autora

Václav Musílek

Sobotkova další nedostatečná z ekonomie

Předseda ČSSD zase zaperlil. Příčinou ekonomické krize jsou podle něho nízké daně. Díky nim vzrostlo zadlužení veřejných rozpočtů na neúnosnou míru dávno předtím, než udeřila finanční krize. Řešení je podle Sobotky jasné: zvýšit daně pokud možno všem, firmám na prvním místě. A hezky celoevropsky, protože Brusel je to místo, kde všechno vyřeší za nás za všechny. Socialisté jsou tam přece nejsilnější a oni vědí jak na to. Ostatně se o tom přesvědčuji občané EU a eurozóny zvláště každý den.

29.4.2013 v 7:45 | Karma: 37,84 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Euro je největší tragédií Evropy od druhé světové války

Německý ministr financí chce dohlížet na rozpočty všech zemí Evropské unie. I těch, které se nepřidaly k pochybnému dobrodružství zvanému jednotná evropská měna a ponechaly si svoje národní měny. Konečný pohřeb suverenity jednotlivých států, vymazání zbytků demokracie a neomezená vláda technokratů má být lékem na potíže smrtelně nemocného eura. Evropští politici tak chtějí léčit otravu evropského měnového systému podáváním stále silnějších dávek jedu.

30.11.2011 v 7:31 | Karma: 36,08 | Přečteno: 2340x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nepřizpůsobiví politici, novináři a taky někteří blogeři

Statisíce lidí se spontánně shromažďují ve velkých městech po celém světě. Hovoří o bankách, velkých korporacích, o pocitu frustrace. Politici nereagují. Příliš je nazajímají, protože ti lidé nemají konkrétní, pokud možno lehce splnitelné, požadavky. Novináři jim nerozumí, protože jejich chování jim nezapadá do mediálního obrazu, který se snaží po desetiletí vytvářet. I dokonce naši čerstvě vylíhlí pravicoví blogeři je považují za levičáckou komunistickou lůzu.

17.10.2011 v 7:32 | Karma: 24,09 | Přečteno: 918x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Paroubek ČSNS snad nezaplevelí

Nerudovská otázka "Kam s ním?" se začíná vznášet na politickým osudem Jiřího Paroubka. Nedávno ještě nejmocnějšího muže ve státě nikdo nechce. Jeho koketerie s Českou stranou národně sociální (ČSNS 2005) se vůbec nevyvíjí podle jeho představ. Minimálně část vedení strany, včetně jejího předsedy, nemůže akceptovat, že základní ideje, na nichž tato strana v různých podobách a názvech po více než 100 let existuje, Paroubkovi lidé prostě škrtli.

29.9.2011 v 15:15 | Karma: 21,01 | Přečteno: 876x | Diskuse| Ostatní

Václav Musílek

Nenuťte nám euro

Česká republika není členem eurozóny. V České republice se platí českou korunou, nikoli eurem. Česká republika je ale podle Lisabonské smlouvy povinna euro přijmout a svou měnu opustit. Tolik jednoduchý právní stav. Euro, tento ambiciózní projekt evropských politiků, se ale potácí v neuvěřitelných problémech a na jeho budoucnost by si nikdo, kromě zarytých eurohujerů, nevsadil ani zlámanou grešli. Prekérní situace. Co s ní?

16.9.2011 v 7:02 | Karma: 30,02 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:16

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5 6:16

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Z šéfa zahraničního výboru ministrem pro vědu? TOP 09 vybírá ministra

7. května 2024  5:43

TOP 09 pokračuje v hledání ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany se má zabývat...

Vláda má jednat o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34

Vláda má v úterý jednat o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení...

Soud rozhodne o kastracích pro změnu pohlaví, Piráti s tím v koalici neuspěli

7. května 2024

Ústavní soud oznámí, zda operace zůstane podmínkou pro úřední změnu pohlaví. Česko je jedna z...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1354x
Mám pocit, že jsem prožil tři životy - a to je mi teprve 50. Taky mám pocit, že jsem se za tu dobu naučil udělat si vlastní názor.

Seznam rubrik