Nenuťte nám euro

Česká republika není členem eurozóny. V České republice se platí českou korunou, nikoli eurem. Česká republika je ale podle Lisabonské smlouvy povinna euro přijmout a svou měnu opustit. Tolik jednoduchý právní stav. Euro, tento ambiciózní projekt evropských politiků, se ale potácí v neuvěřitelných problémech a na jeho budoucnost by si nikdo, kromě zarytých eurohujerů, nevsadil ani zlámanou grešli. Prekérní situace. Co s ní?

Vláda říká, že je to v pohodě a není třeba se znepokojovat. Není totiž stanoveno, kdy máme euro přijmout, takže to vyřešíme tak nějak po česku. To znamená, když nebudeme chtít, tak euro nepřijmeme třeba nikdy. Minimálně část právníků a ekonomů si to nemyslí a je toho názoru, že nás k přijetí eura může Unie donutit. Prezident republiky je sice přesvědčen, že EU tuto sílu nemá,  nicméně žádá vládu, aby vyjednala pro Českou republiku tzv. opt-out, tedy vyvázání se z povinnosti přijmout euro. Podobného názoru je guvernér České národní banky a většina její bankovní rady.

Vláda říká, že je to zbytečné a nereálné. Nebude se prý vysilovat takovými zbytečnostmi. Co si o tom myslí občané, se jako obvykle, neptá. Přitom přijetí či nadekretování eura by se dotklo každého jednotlivce z oněch skoro 10 a půl milionu, co nás tu žije. A Evropská unie a její hlavní hybatelé Merkelová a Sarkozy se chovají vůči zbytku Evropy stále agresivněji. Není divu, jejich sen o evropské měnové unii se hroutí jako domeček z karet. Namísto ústupu a návratu k evropské integraci jenom tam, kde má opravdu smysl, vymýšlejí evropská ministerstva financí a podobné instituce, které by zlikvidovaly i zbytky státní suverenity jednotlivých členů Unie. A za cenu nesmírných obětí občanů udržovaly při životě nesmyslné projekty části evropských politiků.

Bojovníci za euro, pod heslem ať to stojí, co to stojí, do jejichž čela se teď navíc postavila nová šéfka MMF Lagardeová, pocházející ze Sarkozyho líhně, se chovají jako novodobí usurpátoři. Dnes chtějí nepohodlné z eurozóny vylučovat, zítra budou do ní pomocí ekonomického a politického vydírání nahánět. Pak naše vláda sklapne kufry a sdělí nám, že konec konců jsme se k přijetí eura zavázali, takže tuto povinnost teď musíme čestně splnit. Pokud nechceme, abychom bezmocně pozorovali realizaci tohoto či podobného scénáře, je třeba se ozvat.

A už se tak děje. V těchto dnech vznikla petice nazvaná Nenuťte nám euro. Žádá vládu, aby jako vrcholný orgán výkonné moci vyjednala pro naši zemi u příslušných orgánů Evropské unie výjimku z povinnosti přijmout euro. Žádá vládu, aby přeměnila závazek ČR vstoupit do eurozóny na právo ČR přijmout či nepřijmout euro podle uvážení občanů České republiky. Do čela petičního výboru se postavily osobnosti jako politička a bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, ekonom a děkan vysoké školy Miroslav Ševčík nebo například tvář cestovních kanceláří a populární bloger Tomio Okamura.

Petici najdete na stránkách www.nenuttenameuro.cz. Prosím, pokud souhlasíte, podepište.

 

Autor: Václav Musílek | pátek 16.9.2011 7:02 | karma článku: 30,02 | přečteno: 1932x