Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prosím, dokažte mi, že se mýlím...

Denně si kladu otázku – co ví všichni ti finanční analytici, kteří předpovídají poklidné a mírumilovné řešení globální ekonomické krize, co já nevím? A vím, že toho nevím, ještě hodně. Zatím pátrám po informaci, která mi doplní skládačku a zmírní moje obavy o masy lidí, které podle mého úsudku, čeká radikální propad životní úrovně.

Dle mého názoru, lidé věří tomu, čemu věřit chtějí. Proto se stále nechávají ukolébávat tvrzením, že se vše relativně v klidu vyřeší a odborníci mají situaci pevně v rukou.

Znepokojily mě v posledních dnech dvě věci. Jednak článek v odborném časopise, kde ekonom tvrdí, že není třeba se bát podobně dramatických dopadů, jako během Velké hospodářské krize v roce 1929. Záchranou nám má být neomezená možnost bank tisknout peníze a zalátat jakoukoli vzniklou díru čerstvě natištěnými bankovkami. Zatím jsem nenašla popis mechanismu, který by umožnil trvale udržitelný rozvoj společnosti, jejíž měna se den ode dne blíží hodnotě pouhého potištěného papíru. V historii nikdy takový moment nenastal a to, že je nyní zlatem nekrytá měna záležitostí celosvětovou, mi nepřipadá jako polehčující okolnost a důvod být v klidu. Naopak. Věřím, že to dává problému úplně nový rozměr a důsledky budou mnohem dramatičtější.

Neexistuje v historii okamžik, kdy nějaké říši či zemi znehodnocování vlastní měny jen tak prošlo. Příkladem můžou být Athény, Řím a Francie v 18. století, kdy dostal John Law volnou ruku v tištění nekrytých bankovek.

Druhý moment, který mě znepokojil, byl rozhovor s finančním poradcem jedné z firem působící na našem trhu. Tvrdil mi, že svět čeká v nejbližší budoucnosti blahobyt, akcie trvale porostou a není třeba se ničeho obávat. Své tvrzení ale nemohl podložit žádnými argumenty. Věřil svému vedení. Vzhledem k tomu, že v tomto základním bodě jsme se neshodli, nebyla možnost, jak by mi mohl prokázat nějakou službu. Pokud se ale já a mnozí jiní nemýlíme a současná situace má pouze pár řešení a jedno dramatičtější než druhé, pak jsou miliony lidí přesvědčováni k takovému investičnímu chování, které je v rozporu se zdravým rozumem a jejich zájmy.

Jistě, vždy, když dochází na trhu k dramatickým událostem, chytří investoři vydělávají. Ale chytří investoři také musí být informovaní a to nejen z jednoho zdroje informací (finanční poradce). Chytří investoři na sobě pracují a nenechají si namluvit, že finance jsou tak složitý problém, že nemá smysl se do studia pouštět a nejlepší cesta je předat své peníze do rukou jiných, kteří je budou moudře spravovat.

Nejsem profesí ekonomka ani historička. Jsem jenom zvídavá žena, která je přesvědčená, že pochopit fungování peněz je v dnešním světě nutnost (pokud nežijete uprostřed deštného pralesa a v životě jste nespatřili automobil). Já studuji dál. Dělám na cestě chyby, snažím se z nich poučit a nepřestávám hledat souvislosti.

Pokud vy máte tu klíčovou informaci, která by měla vést v současné době k optimismu, prosím, pošlete mi jí. Já zatím budu kolem své rodiny stavět obranný val moudrých (doufám) investic a budu doufat, že se mýlím.

Autor: Eva Motýlová | pátek 23.3.2012 13:39 | karma článku: 16,98 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

Máme mnoho společného. Milujeme svobodu, vítr ve vlasech a všechny ty pocity, které nám přináší pohyb přírodou ve všech jejích podobách a za každého počasí. Píšu ze strany jezdkyně, která koně vodí často po cestě, která je využívána i cyklisty - štěrková cesta spojující město a městečko a jediná přístupová cesta k pastvinám. I když se v tomto článečku nedotknu aktuálních a kontroverzních témat, snad třeba můj pokus o osvětu zachrání někomu zdraví a hezky prožitý den.

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Co mě výcvik koní naučil o výchově dětí a o manželství

Kdo mě zná, ví, že patřím k těm, pro které se stal čas strávený s koňmi posedlostí. Přináší mi mnohé překvapivé lekce a dělím se o ně s každým, kdo je ochoten poslouchat. (Jako každý, kdo má nějakou vášeň.) Kůň mě přivedl k větší opravdovosti a uvolněnosti v konání. Je to přítel, na kterého neplatí masky a obranné slupky.

20.9.2013 v 18:55 | Karma: 12,83 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

17.2.2013 v 13:11 | Karma: 17,39 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

Nedávno internetem proběhly téměř současně dva články, které rozvířily bouřlivou diskuzi. Jeden se týkal kojení předškolních dětí a druhý společného spaní dětí s rodiči. S oběma jevy máme zkušenost a je zajímavé sledovat, jak nás ovlivnilo postupné odvrhování "tabulkových" regulí a rodičovské "vyměknutí".

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Příště zaparkujeme maringotku třeba u vás…

Tak jsem zabalila první krabice a zhluboka jsem se nadechla. V břiše zašimralo tušení dalšího dobrodružství a tělo se samo pustilo do horečnaté aktivity. Nadechla se i moje šatní skříň, kde se konečně přestaly tísnit halenky a sukně a vznikl prostor na pohodlné listování mezi ramínky a módní orgie spojené s prvními teplými dny.

5.5.2012 v 8:56 | Karma: 9,24 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1024x
Maminka, překladatelka, podnikatelka a investorka fascinovaná možnostmi tohoto světa... Více na mé stránce