Prosím, dokažte mi, že se mýlím...

Denně si kladu otázku – co ví všichni ti finanční analytici, kteří předpovídají poklidné a mírumilovné řešení globální ekonomické krize, co já nevím? A vím, že toho nevím, ještě hodně. Zatím pátrám po informaci, která mi doplní skládačku a zmírní moje obavy o masy lidí, které podle mého úsudku, čeká radikální propad životní úrovně.

Dle mého názoru, lidé věří tomu, čemu věřit chtějí. Proto se stále nechávají ukolébávat tvrzením, že se vše relativně v klidu vyřeší a odborníci mají situaci pevně v rukou.

Znepokojily mě v posledních dnech dvě věci. Jednak článek v odborném časopise, kde ekonom tvrdí, že není třeba se bát podobně dramatických dopadů, jako během Velké hospodářské krize v roce 1929. Záchranou nám má být neomezená možnost bank tisknout peníze a zalátat jakoukoli vzniklou díru čerstvě natištěnými bankovkami. Zatím jsem nenašla popis mechanismu, který by umožnil trvale udržitelný rozvoj společnosti, jejíž měna se den ode dne blíží hodnotě pouhého potištěného papíru. V historii nikdy takový moment nenastal a to, že je nyní zlatem nekrytá měna záležitostí celosvětovou, mi nepřipadá jako polehčující okolnost a důvod být v klidu. Naopak. Věřím, že to dává problému úplně nový rozměr a důsledky budou mnohem dramatičtější.

Neexistuje v historii okamžik, kdy nějaké říši či zemi znehodnocování vlastní měny jen tak prošlo. Příkladem můžou být Athény, Řím a Francie v 18. století, kdy dostal John Law volnou ruku v tištění nekrytých bankovek.

Druhý moment, který mě znepokojil, byl rozhovor s finančním poradcem jedné z firem působící na našem trhu. Tvrdil mi, že svět čeká v nejbližší budoucnosti blahobyt, akcie trvale porostou a není třeba se ničeho obávat. Své tvrzení ale nemohl podložit žádnými argumenty. Věřil svému vedení. Vzhledem k tomu, že v tomto základním bodě jsme se neshodli, nebyla možnost, jak by mi mohl prokázat nějakou službu. Pokud se ale já a mnozí jiní nemýlíme a současná situace má pouze pár řešení a jedno dramatičtější než druhé, pak jsou miliony lidí přesvědčováni k takovému investičnímu chování, které je v rozporu se zdravým rozumem a jejich zájmy.

Jistě, vždy, když dochází na trhu k dramatickým událostem, chytří investoři vydělávají. Ale chytří investoři také musí být informovaní a to nejen z jednoho zdroje informací (finanční poradce). Chytří investoři na sobě pracují a nenechají si namluvit, že finance jsou tak složitý problém, že nemá smysl se do studia pouštět a nejlepší cesta je předat své peníze do rukou jiných, kteří je budou moudře spravovat.

Nejsem profesí ekonomka ani historička. Jsem jenom zvídavá žena, která je přesvědčená, že pochopit fungování peněz je v dnešním světě nutnost (pokud nežijete uprostřed deštného pralesa a v životě jste nespatřili automobil). Já studuji dál. Dělám na cestě chyby, snažím se z nich poučit a nepřestávám hledat souvislosti.

Pokud vy máte tu klíčovou informaci, která by měla vést v současné době k optimismu, prosím, pošlete mi jí. Já zatím budu kolem své rodiny stavět obranný val moudrých (doufám) investic a budu doufat, že se mýlím.

Autor: Eva Motýlová | pátek 23.3.2012 13:39 | karma článku: 16,98 | přečteno: 1101x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14

Eva Motýlová

Můj hold kvásku

17.2.2013 v 13:11 | Karma: 17,39

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32