Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co mě výcvik koní naučil o výchově dětí a o manželství

Kdo mě zná, ví, že patřím k těm, pro které se stal čas strávený s koňmi posedlostí. Přináší mi mnohé překvapivé lekce a dělím se o ně s každým, kdo je ochoten poslouchat. (Jako každý, kdo má nějakou vášeň.) Kůň mě přivedl k větší opravdovosti a uvolněnosti v konání. Je to přítel, na kterého neplatí masky a obranné slupky.

Dnes bych se na „koňácké“ téma podívala ráda z trochu jiné perspektivy. Předem upozorňuji, že slovo kůň si můžete v duchu nahradit slovy „pes“, „fretka“ nebo „papoušek žako“. Specifikum práce s koněm tkví v tom, že je to zvíře, které nemůžete k ničemu donutit silou. Neposlušného psa na vodítku leckam dovlečete (i kdyby při tom měl nakrásně třeba ležet na zádech, jako náš potrhlý jezevčík Karel, který sebou takto nechával smýkat celkem často, a vypadalo to, že si užívá, že nemusí používat nohy), ale kůň moc dobře ví, že pokud bude chtít, budete za ním vlát jako stužka ve větru. Dokonce si moc dobře uvědomuje, že jezdce na svých zádech může v případě potřeby zalehnout nebo shodit o nejbližší strom. Kůň, kterého opravdu zaženete do kouta a nedáte mu šanci od děsivého podnětu (vás) utéct, bude přesně vědět, kam mířit kopytem, aby se svého problému (vás) zbavil rychle a efektivně.

Poznatky, které si přináším ze společných chvil s koněm D´Artagnanem se překvapivě shodují s tím, co nacházím v bestsellerech z oblasti osobního rozvoje, partnerského soužití a výchovy dětí.

1)      S koněm (čtí: „dítětem“, manželem“) v afektu nemá smysl se přít. Koně jsou instinktivní zvířata naprogramovaná „nejdřív uteč a pak přemýšlej“. Pokud se koni nažene adrenalin do hlavy, funí, tyčí se nad vámi a svaly má napjaté, nemá smysl s ním pokračovat ve výcviku. Můžete na něj jen klidně mluvit a držet se v takové vzdálenosti, aby při prvním úskoku neskončil na vás. Stejně tak děti, které se díky své, ještě nezralé, nervové soustavě zasekly v nějaké nepříjemné emoci. Křičí, dupou, zalykají se. Cítí křivdu nebo lítost. Koně mají štěstí, že ve vzteku či jiném afektu nevydávají pronikavé a nepříjemné zvuky jako děti. Jinak by na ně také možná mnozí cvičitelé řvali „Okamžitě se uklidni!“ protože by se pro změnu přetížila jejich nervová soustava. To by se ale možná vzápětí váleli v prachu jízdárny a nevěděli by, jak se jim to přihodilo.

2)       Dobří cvičitelé odměňují žádoucí chování a ignorují to nežádoucí. Pokud by člověk toto pravidlo dodržoval do důsledků, vystavoval by sebe i své děti nebezpečným situacím. Někdy je třeba nebezpečné chování opravdu rázně utnout. Trest je ale třeba méně často, než by se možná zdálo. Testovala jsem tuto metodu v autě. Velice špatně se mi řídí, když mí dva synové na zadních sedačkách ječí a pošťuchují se. Opravdu se nemohu plně soustředit na řízení. Ale křik na ně mě vyčerpává ještě víc. Zvlášť když dobře vědí, že když mám obě ruce na volantu a hledím dopředu, nemám nad nimi žádnou moc. Někdy bezmocně křičím, vyhrožuji, že hlučné pasažéry vyhodím a ano, křičím hodně a vyhrožuji, že je vyhodím oknem za jízdy. Někdy sama sebe překvapím decibely i razancí. Zkouším to teď „po cvičitelsku“. Číhám. Číhám na moment, kdy je možno chválit. Okamžik ticha a chválím. Láskyplně děkuji. A ono to funguje. Po zbytek cesty je klid. Behaviorální psychologové varují před „desenzitivizací“ na trest. Děti si na křik časem zvyknou a přestanou ho vnímat. Bezradný rodič přitvrdí na metodách a i ty přestanou fungovat. Kůň si také časem zvykne na to, že „ježdění“ znamená, že ho někdo ustavičně kope do boků a bolestivě mu škube udidlem v hubě. Přestane na to reagovat a rezignuje. Naučila jsem se děkovat i manželovi. Měla jsem v tom velké rezervy. Poděkování je odměna. Všichni chceme být oceněni. Naučili jsme se posílat si během dne děkovné sms kdykoliv si uvědomíme, že jsme tomu druhému za něco vděční. Je to levná a účinná metoda, jak dodat manželství šmrnc.

3)      Kůň je zvíře zvyku. Miluje, když je vše stejné a předvídatelné. A co si jednou zafixuje, ho těžko odnaučíte. Koupíte si koníka a postupně zjišťujete, kolik má zlozvyků od minulých majitelů. A u některých se budete muset smířit s tím, že se jich možná nezbaví nikdy – i když jejich četnost bude klesat. Nedá se přehlédnout podobnost s člověkem. Můj muž pochází z rodiny, kde se pečlivě hlídaly výdaje na energie a vodou, světlem a teplem se neplýtvalo. Návyk byl vytvořen, dráhy v mozku hluboko vryty. Pak jsem přišla já se svou rozmařilou touhou po vytopeném hnízdečku. Trvalo mi dlouho, než jsem pochopila, že manžel nesnižuje teplotu na termostatu, aby mě naštval nebo proto, že mě nemiluje. Brala jsem si to osobně, soptila jsem, mrzla jsem a litovala se. A dnes? Číhám. Číhám na moment, kdy je v obýváku příjemné teplo. A pak? Láskyplně děkuji. A, světe div se, nepotřebuji doma svetr už tak často. Harmonická, láskyplná atmosféra je natolik silným motivátorem, že dokáže příležitostně změnit i zautomatizované a bezmyšlenkovité chování. A že svého muže "cvičím"? Však on mě také a ještě se mi to líbí! Těší mě dělat mu radost a ráda slyším chválu a poděkování. Stejně, jako si již neberu osobně, když má můj kůň tendenci protrhnout ohradník jízdárny (protože s tím zvykem jsem ho již koupila), daří se mi postupně nebrat si osobně mnohé ze zautomatizovaného chování mého chotě.

4) Koně i děti pookřejí, když se jim dostane smysluplného, spolehlivého a spravedlivého vedení. (Hmmm, napsat to je snadné, ale vykonat?) Kdo viděl koně na pastvině, jak se navzájem kousanci a kopanci odkazují do patřičných mezí, může nabýt dojmu, že všichni chtějí být na vrcholku hierarchie a kdo neuspěje, je nešťastný a frustrovaný. Je to zvláštní, ale není tomu tak. Dominantní koník se pokusí stát se vůdcem stáda, ale pokud se mu to nepodaří, oddychne si a řekne si: "Fajn, je tu někdo schopnější, kdo bude řešit problémy za mě. A já mám klid!" A platí to i ve vztahu k člověku. Ucítí-li něj kůň spravedlivou a moudrou dominanci, uklidní se a "najednou" je s ním úplně jiná řeč. Je to jako kouzlo.

Jen s dětmi to není tak jednoduché. Proč to příroda zařídila, že se nám rodí děti v době, kdy ještě většinou máme dost práce a starostí sami se sebou, chybí nám moudrost a zkušenosti, jsme zmítáni emocemi a hledáme odpovědi na stovky otázek? A zrovna v té době jsme většinou jako pod drobnohledem a malá očka neustále sledují, jak řešíme tu či onu situaci. A pamatují si jako ti koně...

Autor: Eva Motýlová | pátek 20.9.2013 18:55 | karma článku: 12,83 | přečteno: 477x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

Máme mnoho společného. Milujeme svobodu, vítr ve vlasech a všechny ty pocity, které nám přináší pohyb přírodou ve všech jejích podobách a za každého počasí. Píšu ze strany jezdkyně, která koně vodí často po cestě, která je využívána i cyklisty - štěrková cesta spojující město a městečko a jediná přístupová cesta k pastvinám. I když se v tomto článečku nedotknu aktuálních a kontroverzních témat, snad třeba můj pokus o osvětu zachrání někomu zdraví a hezky prožitý den.

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

17.2.2013 v 13:11 | Karma: 17,39 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

Nedávno internetem proběhly téměř současně dva články, které rozvířily bouřlivou diskuzi. Jeden se týkal kojení předškolních dětí a druhý společného spaní dětí s rodiči. S oběma jevy máme zkušenost a je zajímavé sledovat, jak nás ovlivnilo postupné odvrhování "tabulkových" regulí a rodičovské "vyměknutí".

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Příště zaparkujeme maringotku třeba u vás…

Tak jsem zabalila první krabice a zhluboka jsem se nadechla. V břiše zašimralo tušení dalšího dobrodružství a tělo se samo pustilo do horečnaté aktivity. Nadechla se i moje šatní skříň, kde se konečně přestaly tísnit halenky a sukně a vznikl prostor na pohodlné listování mezi ramínky a módní orgie spojené s prvními teplými dny.

5.5.2012 v 8:56 | Karma: 9,24 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

A co je tou vaší zubní pastou?

Posledních několik dní mi zní v hlavě verš z písničky Marka Ebena. Zpívá: „Tuhle mi zas moje žena hnula žlučí, mačkat pastu od konce se nenaučí.“ Ta písnička je velice vtipná, ale mně zní v mysli hlavně proto, že se teď kolem mě těch párů, které se hádají kvůli naprostým hloupostem, sešlo nějak moc.

20.4.2012 v 8:13 | Karma: 12,56 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1024x
Maminka, překladatelka, podnikatelka a investorka fascinovaná možnostmi tohoto světa... Více na mé stránce