Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

Už dříve jsem experimentovala s domácí výrobou žitného chlebového kvásku a vždy jsem dospěla jen k octovité substanci, která lákala octomilky z celého širého okolí. Sice jsem si při jeho kultivaci a používání připadala příjemně archaicky, ale výsledné produkty nebyly k jídlu.

Kvásek si mě našel znovu - relativně nedávno. Na ekofarmě Kozodoj, kde mám ustájeného koníka, jsem znovu přičichla k chlebu k chlebu pečenému bez všech možných přidaných látek (podporující chuť, trvanlivost, barvu...) a nebylo nic jednoduššího, než si kvásek vyprosit a odnést domů.

Tím nám přibyl nový člen rodiny. Podle potřeby ho krmíme, zahříváme, ochlazujeme, ředíme a zahušťujeme a pořád dbáme na to, aby aby se mu dobře dařilo a aby to chutné a křupavé perpetuum mobile nikdy neustalo.

Dobré věci bývají překvapivě jednoduché. Zvlášť v době elektrických hnětačů a trub. Pro vaši představu: stačí jen večer kvásek vyndat z lednice a trochu "přikrmit" moukou a vodou. Zamíchat a nechat do rána probudit. Ráno odlít kvásek do mísy na hnětení a zbytek (cca jednu třetinu) opět uložit do lednice. Do mísy přisypete mouku podle chuti, sůl, kmín, (anýz) a trochu vody. Brzy poznáte správnou konzistenci těsta jen podle oka. Robot uhněte těsto. To vyklopíte do pekáčku či formy a necháte dvě hodiny kynout (to také nevyžaduje žádnou námahu) a pak vám za hodinku trouba upeče voňavý chlebík. Vaše časová investice - cca 4 minuty.

Pokud rádi experimentujete, můžete si kvásek připravit sami od píky (jeden z návodů) nebo si na kváskové mapě najít nejbližšího "krotitele kvásku" a jeho svěřence si odnést v malé nádobce.

Kváskový chléb má mnohé výhody. Díky metabolitům bakterií a kvasinek v těstě obsažených je velice odolný proti zplesnivění a působí blahodárně i na lidský organismus. Neobsahuje žádné zbytečné přísady. Je to jako kouzlo, když si v podstatě jen pomocí mouky, vody a trochy soli můžete vyčarovat voňavý pecen. Navíc na sebe zaručeně budete pyšní, že jste zvládli tu pradávnou dovednost, vrátili se ke kořenům a odtrhli se od závislosti na obchodních řetězcích. Znáte to - když dojde pečivo, sedne se do auta a jede do obchodu, kde k chlebu a rohlíkům přikoupíte spoustu věcí, které jste původně ani nechtěli. Chléb vám provoní domácnost a členové rodiny ocení, že jedí zdravý chlebík pečený s láskou.

Mnohdy mě překvapí, proč jsem celá léta dělala některé věci zbytečně složitě a nákladně jen proto, že "se  to tak prostě dělá". Kvásek patří k těmto objevům. Už se ho nevzdáme!

Autor: Eva Motýlová | neděle 17.2.2013 13:11 | karma článku: 17,39 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

Máme mnoho společného. Milujeme svobodu, vítr ve vlasech a všechny ty pocity, které nám přináší pohyb přírodou ve všech jejích podobách a za každého počasí. Píšu ze strany jezdkyně, která koně vodí často po cestě, která je využívána i cyklisty - štěrková cesta spojující město a městečko a jediná přístupová cesta k pastvinám. I když se v tomto článečku nedotknu aktuálních a kontroverzních témat, snad třeba můj pokus o osvětu zachrání někomu zdraví a hezky prožitý den.

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Co mě výcvik koní naučil o výchově dětí a o manželství

Kdo mě zná, ví, že patřím k těm, pro které se stal čas strávený s koňmi posedlostí. Přináší mi mnohé překvapivé lekce a dělím se o ně s každým, kdo je ochoten poslouchat. (Jako každý, kdo má nějakou vášeň.) Kůň mě přivedl k větší opravdovosti a uvolněnosti v konání. Je to přítel, na kterého neplatí masky a obranné slupky.

20.9.2013 v 18:55 | Karma: 12,83 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

Nedávno internetem proběhly téměř současně dva články, které rozvířily bouřlivou diskuzi. Jeden se týkal kojení předškolních dětí a druhý společného spaní dětí s rodiči. S oběma jevy máme zkušenost a je zajímavé sledovat, jak nás ovlivnilo postupné odvrhování "tabulkových" regulí a rodičovské "vyměknutí".

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Příště zaparkujeme maringotku třeba u vás…

Tak jsem zabalila první krabice a zhluboka jsem se nadechla. V břiše zašimralo tušení dalšího dobrodružství a tělo se samo pustilo do horečnaté aktivity. Nadechla se i moje šatní skříň, kde se konečně přestaly tísnit halenky a sukně a vznikl prostor na pohodlné listování mezi ramínky a módní orgie spojené s prvními teplými dny.

5.5.2012 v 8:56 | Karma: 9,24 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

A co je tou vaší zubní pastou?

Posledních několik dní mi zní v hlavě verš z písničky Marka Ebena. Zpívá: „Tuhle mi zas moje žena hnula žlučí, mačkat pastu od konce se nenaučí.“ Ta písnička je velice vtipná, ale mně zní v mysli hlavně proto, že se teď kolem mě těch párů, které se hádají kvůli naprostým hloupostem, sešlo nějak moc.

20.4.2012 v 8:13 | Karma: 12,56 | Přečteno: 803x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1024x
Maminka, překladatelka, podnikatelka a investorka fascinovaná možnostmi tohoto světa... Více na mé stránce