Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pozdrav z planety blahé nevědomosti

Zcela vědomě se tímto textem pouštím na tenký led. Je mi totiž blízké psát o tom, čím si zaměstnávám hlavu – a já se snažím si ji nezaměstnávat těmi věčně se měnícími zprávami, které se střídají na titulních stranách. Spíš jsem dnes přemýšlela o tom, že čím přísnější informační dietu si dávám, tím lépe se mi žije.

Může to být překvapivé, ale když se nedíváte na televizi a nečtete noviny, ty nejdůležitější zprávy vás stejně dostihnou. Pokud vás někdy napadlo, jaké to asi je, nemít televizi, můžu vám to říct. Je to prostě božské. Nemáme televizi už asi sedm let. Ne že bychom na ní neměli prostor nebo peníze. Zkrátka nám jednoho dne začala vadit.

Tento text nepíšu proto, že bych očekávala ovace za naše intelektuální vyžití s knihou místo telenovely. To ne. Dobrým seriálem nepohrdneme a když máme chuť, na počítači si pustíme DVD. Jsem zvyklá na reakce lidí, kteří, když u nás televizi nenajdou, jsou trochu opatrní, aby od nás to podivínství snad nechytili.

S televizí je to stejné jako s každým jiným návykem. Můžete se na chvíli zastavit, zamyslet se a vytvořit si jiný návyk. Já cítím, že od té doby, co automaticky nepouštíme televizi, když přijdeme domů, žijeme více ve skutečném světě a méně ve fantazii někoho jiného. Více se věnujeme jeden druhému, více čteme a více se hýbeme. Nenapadá mě jediné negativum, které by nám to rozhodnutí přineslo.

Podobným návykem je kontrolování emailové pošty. Víte, že ti nejúspěšnější lidé si zařídili život tak, aby za ně emailovou korespondenci vyřizoval někdo jiný? Nebo si nastavili režim kontrolování a vyřizování toho nejdůlžitějšího dejme tomu dvakrát týdně. To je ve chvíli, kdy poštu kontrolujeme ráno s ještě zalepenýma očima, celkem nepředstavitelné. Mozek je v tomto potvůrka. Každý rád dostává dopisy a dárečky. Každý email je takové malé překvapení a vždycky ve skrytu duše doufáme, že tentokrát bude ve schránce něco zajímavého, někdo nás pochválí, vyzná nám lásku a nebo aspoň nabídne něco úžasného zcela zdarma. A jestli vás ráno čeká v práci stovka emailů a musíte roztřídit důležité od podružných a ty, co hoří, rovnou vyřídit, máte zaručeno, že na skutečně důležité věci už vám nebude stačit mentální energie. Ono to soustředěné přemýšlení je překvapivě energeticky náročné a náš superpočítač v hlavě velice rychle zemdlí. Musí se to s ním umět.

Ti, co dokáží mezi akci a reakci vložit vědomou pauzu a zamyšlení se, zpravidla sklízí od života nejsladší plody.

Pokud sledujete jen ty informace, které jsou důležité pro váš byznis, investice nebo hobby, to zásadní vás stejně nemine. Naopak. Zůstane vám ostré myšlení a zaměření. Nebudou vás rozptylovat mraky pikantérií, které jen na chvíli zaberou místo na hard-disku mozku.

Když si budete chtít dát dárek, nadělte si víkend bez televize a počítače. Budu ráda, když mi pak napíšete, co jste všechno zažili.

Tímto krátkým vstupem nechci mentorovat. Nemám návod na dokonalý život. Každý ho totiž spatřuje v něčem jiném. Šlo mi spíš o takový malý „referát“ z druhého břehu – ze země informační střídmosti.

Autor: Eva Motýlová | pondělí 26.3.2012 8:11 | karma článku: 11,21 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

Máme mnoho společného. Milujeme svobodu, vítr ve vlasech a všechny ty pocity, které nám přináší pohyb přírodou ve všech jejích podobách a za každého počasí. Píšu ze strany jezdkyně, která koně vodí často po cestě, která je využívána i cyklisty - štěrková cesta spojující město a městečko a jediná přístupová cesta k pastvinám. I když se v tomto článečku nedotknu aktuálních a kontroverzních témat, snad třeba můj pokus o osvětu zachrání někomu zdraví a hezky prožitý den.

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Co mě výcvik koní naučil o výchově dětí a o manželství

Kdo mě zná, ví, že patřím k těm, pro které se stal čas strávený s koňmi posedlostí. Přináší mi mnohé překvapivé lekce a dělím se o ně s každým, kdo je ochoten poslouchat. (Jako každý, kdo má nějakou vášeň.) Kůň mě přivedl k větší opravdovosti a uvolněnosti v konání. Je to přítel, na kterého neplatí masky a obranné slupky.

20.9.2013 v 18:55 | Karma: 12,83 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

17.2.2013 v 13:11 | Karma: 17,39 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

Nedávno internetem proběhly téměř současně dva články, které rozvířily bouřlivou diskuzi. Jeden se týkal kojení předškolních dětí a druhý společného spaní dětí s rodiči. S oběma jevy máme zkušenost a je zajímavé sledovat, jak nás ovlivnilo postupné odvrhování "tabulkových" regulí a rodičovské "vyměknutí".

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Příště zaparkujeme maringotku třeba u vás…

Tak jsem zabalila první krabice a zhluboka jsem se nadechla. V břiše zašimralo tušení dalšího dobrodružství a tělo se samo pustilo do horečnaté aktivity. Nadechla se i moje šatní skříň, kde se konečně přestaly tísnit halenky a sukně a vznikl prostor na pohodlné listování mezi ramínky a módní orgie spojené s prvními teplými dny.

5.5.2012 v 8:56 | Karma: 9,24 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1024x
Maminka, překladatelka, podnikatelka a investorka fascinovaná možnostmi tohoto světa... Více na mé stránce