Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

Už dříve jsem experimentovala s domácí výrobou žitného chlebového kvásku a vždy jsem dospěla jen k octovité substanci, která lákala octomilky z celého širého okolí. Sice jsem si při jeho kultivaci a používání připadala příjemně archaicky, ale výsledné produkty nebyly k jídlu.

Kvásek si mě našel znovu - relativně nedávno. Na ekofarmě Kozodoj, kde mám ustájeného koníka, jsem znovu přičichla k chlebu k chlebu pečenému bez všech možných přidaných látek (podporující chuť, trvanlivost, barvu...) a nebylo nic jednoduššího, než si kvásek vyprosit a odnést domů.

Tím nám přibyl nový člen rodiny. Podle potřeby ho krmíme, zahříváme, ochlazujeme, ředíme a zahušťujeme a pořád dbáme na to, aby aby se mu dobře dařilo a aby to chutné a křupavé perpetuum mobile nikdy neustalo.

Dobré věci bývají překvapivě jednoduché. Zvlášť v době elektrických hnětačů a trub. Pro vaši představu: stačí jen večer kvásek vyndat z lednice a trochu "přikrmit" moukou a vodou. Zamíchat a nechat do rána probudit. Ráno odlít kvásek do mísy na hnětení a zbytek (cca jednu třetinu) opět uložit do lednice. Do mísy přisypete mouku podle chuti, sůl, kmín, (anýz) a trochu vody. Brzy poznáte správnou konzistenci těsta jen podle oka. Robot uhněte těsto. To vyklopíte do pekáčku či formy a necháte dvě hodiny kynout (to také nevyžaduje žádnou námahu) a pak vám za hodinku trouba upeče voňavý chlebík. Vaše časová investice - cca 4 minuty.

Pokud rádi experimentujete, můžete si kvásek připravit sami od píky (jeden z návodů) nebo si na kváskové mapě najít nejbližšího "krotitele kvásku" a jeho svěřence si odnést v malé nádobce.

Kváskový chléb má mnohé výhody. Díky metabolitům bakterií a kvasinek v těstě obsažených je velice odolný proti zplesnivění a působí blahodárně i na lidský organismus. Neobsahuje žádné zbytečné přísady. Je to jako kouzlo, když si v podstatě jen pomocí mouky, vody a trochy soli můžete vyčarovat voňavý pecen. Navíc na sebe zaručeně budete pyšní, že jste zvládli tu pradávnou dovednost, vrátili se ke kořenům a odtrhli se od závislosti na obchodních řetězcích. Znáte to - když dojde pečivo, sedne se do auta a jede do obchodu, kde k chlebu a rohlíkům přikoupíte spoustu věcí, které jste původně ani nechtěli. Chléb vám provoní domácnost a členové rodiny ocení, že jedí zdravý chlebík pečený s láskou.

Mnohdy mě překvapí, proč jsem celá léta dělala některé věci zbytečně složitě a nákladně jen proto, že "se  to tak prostě dělá". Kvásek patří k těmto objevům. Už se ho nevzdáme!

Autor: Eva Motýlová | neděle 17.2.2013 13:11 | karma článku: 17,39 | přečteno: 970x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32

Eva Motýlová

A co je tou vaší zubní pastou?

20.4.2012 v 8:13 | Karma: 12,56