Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diář jako past

Pokud jste někdy také jako já smočili nohu v oceánu zvaném „plánování času“ a od té doby jste uvízli v síti nekonečných možností cizelování osobního diáře, možná jste spolu se mnou časem zjistili, jakou nenápadnou pastí se taková síť může stát.

Jsem maminka na rodičovské dovolené, ale zároveň aktivně podnikám, vzdělávám sebe i jiné a spravuji rodinné investice. To vše mě několik posledních let drželo v poklusu a velkém nadšení z toho, jak moc se toho děje a na kolika frontách najednou. O plánování času jsem přečetla stovky stránek a byla jsem pyšná na to, jak vynikající, logický, barevný a přehledný systém jsem si vytvořila pro plánování jednotlivých dní.

Zvrat nenastal ze dne na den. Spíše šlo o to, že jsem začala pečlivěji analyzovat svoje návyky a bezmyšlenkovité činnosti. Uvědomila jsem si, jak mě touha po výkonnosti naučila dělat několik věcí najednou a ani jednu pořádně. Společenské klima navíc člověka v takovém jednání podporuje. Obdivujeme lidi, kteří toho hodně stihnou. Během řízení se věnují telekonferenci přes hands-free, odesílají pracovní emaily i ve tři hodiny ráno a při běhání poslouchají vzdělávací nahrávky (nemám nic proti vzdělávacím nahrávkám!).

Kámen úrazu je v tom, že když děláme několik věcí najednou, zpravidla ani jednu z těch věcí neděláme pořádně a s láskou. A i když se zrovna věnujeme jedné činnosti, v myšlenkách jsme o deset i více minut napřed a už promýšlíme další kroky. To je ještě ta lepší varianta. Někdy si v myšlenkách přehráváme staré rozhovory jako na magnetofonové pásce (většinou to jsou dialogy, které nás ranily, rozesmutněly nebo rozzlobily) a nebo v duchu promítáme rozhovory budoucí (často takové, ve kterých to onomu konverzačnímu partnerovi „nandáme“ za ten minulý emocionální kopanec).

Takzvaným „aha momentem“ pro mě byla chvilka, kdy jsem po poledni uspávala staršího syna. Leželi jsme na posteli přimáčknutí zády k sobě (tak to má rád) a já jsem v duchu počítala minuty – jak dlouho mu asi bude trvat usnout, co budu dělat, až vstanu, abych chvíli klidu co nejlépe využila, v jakém pořadí udělám jednotlivé kroky. Pak se ale stalo něco, co zapůsobilo stejně, jako když se v kostele ozvou varhany. Uvědomila jsem si, že venku zpívají ptáci. Jako bych je do té doby neslyšela a najednou tam byli. Soustředila jsem se na tu kosí melodii a tu se začaly probouzet i další smysly. Nasála jsem vzduch a zachytila vůni jara a probouzející se hlíny. Procítila jsem pečlivě každý kousek těla, jímž jsem se synka dotýkala a vychutnala jsem si, jak mě hřeje a jak pravidelně oddechuje. Vlasy mě šimral vzadu na krku a plosky nohou si opíral o moje stehna. Zadívala jsem se z údivem na to, jaké krásné obrazce vytváří slunce na závěsech a na podlaze. Uvědomila jsem si, že to byl snad prví okamžik od synova narození, kdy jsem jenom „byla“. Kdy jsem si dovolila nepracovat, neřešit, neplánovat. Prostě moment z hlediska dlouhodobých i krátkodobých cílů celkem jalový a neužitečný. Pro mou mysl to bylo něco tak nezvyklého, že se zase kvapem vrátila ke svým rituálům. Ovšem vzpomínka na ten pocit zůstala a mně přibyl další cíl : Vědomě navozovat takové momenty, prodlužovat je a prohlubovat.

Přeji vám, abyste také zvládli na chvíli odložit bič, kterým se někteří neustále popoháníme k aktivitě. Trénování bytí v přítomnosti má totiž mnohem větší váhu, než perfektně vedený diář.

Autor: Eva Motýlová | čtvrtek 22.3.2012 16:33 | karma článku: 27,13 | přečteno: 3416x
  • Další články autora

Eva Motýlová

Jezdci na koni a cyklisté

Máme mnoho společného. Milujeme svobodu, vítr ve vlasech a všechny ty pocity, které nám přináší pohyb přírodou ve všech jejích podobách a za každého počasí. Píšu ze strany jezdkyně, která koně vodí často po cestě, která je využívána i cyklisty - štěrková cesta spojující město a městečko a jediná přístupová cesta k pastvinám. I když se v tomto článečku nedotknu aktuálních a kontroverzních témat, snad třeba můj pokus o osvětu zachrání někomu zdraví a hezky prožitý den.

21.5.2014 v 19:27 | Karma: 11,14 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Co mě výcvik koní naučil o výchově dětí a o manželství

Kdo mě zná, ví, že patřím k těm, pro které se stal čas strávený s koňmi posedlostí. Přináší mi mnohé překvapivé lekce a dělím se o ně s každým, kdo je ochoten poslouchat. (Jako každý, kdo má nějakou vášeň.) Kůň mě přivedl k větší opravdovosti a uvolněnosti v konání. Je to přítel, na kterého neplatí masky a obranné slupky.

20.9.2013 v 18:55 | Karma: 12,83 | Přečteno: 477x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Můj hold kvásku

Zrovna si pochutnávám na krající čerstvého chleba s máslem a říkám si, jak někdy dobré věci kolem člověka krouží třeba roky, než se uchytí a nastane ten správný čas se jich chopit.

17.2.2013 v 13:11 | Karma: 17,39 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

(Spo)kojenec

Nedávno internetem proběhly téměř současně dva články, které rozvířily bouřlivou diskuzi. Jeden se týkal kojení předškolních dětí a druhý společného spaní dětí s rodiči. S oběma jevy máme zkušenost a je zajímavé sledovat, jak nás ovlivnilo postupné odvrhování "tabulkových" regulí a rodičovské "vyměknutí".

8.7.2012 v 10:01 | Karma: 14,32 | Přečteno: 846x | Diskuse| Ostatní

Eva Motýlová

Příště zaparkujeme maringotku třeba u vás…

Tak jsem zabalila první krabice a zhluboka jsem se nadechla. V břiše zašimralo tušení dalšího dobrodružství a tělo se samo pustilo do horečnaté aktivity. Nadechla se i moje šatní skříň, kde se konečně přestaly tísnit halenky a sukně a vznikl prostor na pohodlné listování mezi ramínky a módní orgie spojené s prvními teplými dny.

5.5.2012 v 8:56 | Karma: 9,24 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1024x
Maminka, překladatelka, podnikatelka a investorka fascinovaná možnostmi tohoto světa... Více na mé stránce