Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě chvíli dítětem

Sedím na lavičce, v ruce si žmoulám cigaretu a do hlavy se pomalu vkrádá kocovina. Hřejivý alkohol z krve pomalu mizí a opouští mě, cítím jarní chlad. Přijíždí tramvaj. Pár lidí vystoupí, tucty jich nastoupí. Mačkají se a vrhají na sebe nevrlé pohledy. Vše pozoruji skrz své černé sluneční brýle. Jen co tramvaj odjede, na zastávce se objeví další nedočkavý dav. Tu a tam o mě někdo zavadí pohledem a s opovržením zkontroluje stav sociálních sítí na svém novém chytrém telefonu. Jsem podivná lidská karikatura v roztrhaných džínsech, vytahaném tričku a špinavém starém kabátě. Obklopuje mě kouřová aura. Odděluje mě od časoprostorového kontinua.

Je mi jednadvacet. Stojím na prahu dospělosti a měl bych jí vyjít vstříc; opustit mateřskou náruč naivity, snů a tátova bankovního účtu, a postavit se čelem každodenní racionální dospělosti. Vím, že bych měl. Měl bych si najít práci, pronajmout si hezký byt, vybavit ho moderním zařízením zavedené švédské společnosti. Měl bych si koupit „zasraně“ velkou televizi, poslední model mobilního telefonu s jablíčkem na krytu, nový padnoucí oblek a až našetřím pořádnou řádku číslic na svém kontě automobil německé výroby s třílitrovým motorem a nekřesťanskou spotřebou. Měl bych si zařídit důchodové pojištění, hypotéku s neuvěřitelně nízkým úrokem na dům pro rodinu a uzavřít životní pojistku. Měl bych vychovat tři děti a nakonec bez problémů skonat v promočených kamaších kdesi v domově důchodců. Měl bych se konečně rozhodnout, zdali je lepší Coca-Cola nebo Pepsi.

Místo toho sedím na lavičce po náročné noci; v kapse rozsypaný tabák a poslední stokorunu na jídlo. Užívám si opojení, pozorujíc procházející individua. Je jedno, zda dělník či pán v obleku, mladičká slečna v minisukni nebo postarší elegantně oděná dáma. Všichni proplouvají ranními ulicemi vstříc svým několika hodinám v práci či škole. Usmívají se. Každý je jedinečný jako ta tolik proklamovaná sněhová vločka. Jenom můj střízlivějící mozek vidí ve všech pustou nicotu. Nicotu zbavenou smyslu. Nicotnou nahotu lidského tvora. Hrdého ctnostného člověka, stvořeného k obrazu Božímu, vystřídalo pouhé maso, kosti a nervy. Smysl lidského údělu, nám uložený Bohem, se rozpustil ve statistické náhodě, která zapříčinila shluk prvních molekul, díky nimž jsme se vyvinuli.

Věda si podrobila přírodu, zapřáhla živly do vlastních služeb. Odhalila již mnoho tajemství veškerenstva. Člověk v jejím jménu zabil Boha, jak říkal již starý dobrý Friedrich. Zotročili jsme vše i samy sebe. Chtěli jsme dospět v pány a stali se z nás otroci. Rabové rozumu a pokroku ve jménu konzumu. Tak jako stál Adam nahý v rajské zahradě, stojíme my obnaženi mezi billboardy. Mezi Adamem a námi je však rozdíl: Adam se styděl.

Vidím člověka nahého, zuboženého a zotročeného. Ne dlouho, stačí několik půllitrů piva a obnažená masa těl se oblečou do posledních modelů od Versaceho. Prázdným individuím vdechnu pivní duše, udělím jim smysl a stanu se jim Bohem. To vše pro ten okamžik sebeuvědomění sebe sama po ránu na lavičce a zření obnažené lidské podstaty. Ještě chvíli postojím na prahu dospělosti, ještě chvilku si budu lámat hlavu otázkou, co mohu světu dát. A pak, až přijmu tu otázku, jak svět co nejvíce využít, pak dospěji, koupím si zasraně velkou televizi a konečně najdu odpověď na tu nejzákladnější otázku: Je lepší Coca-Cola nebo Pepsi?

Autor: Matěj Kratochvíl | čtvrtek 27.3.2014 13:05 | karma článku: 12,18 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Matěj Kratochvíl

O povaze bolestné

Co svět světem stojí, každý ví, že zapnutá plotýnka pálí stejně jako právě uvařený čaj, jehož není zrovna nejmoudřejší se napít.

2.9.2015 v 21:13 | Karma: 5,94 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak být úspěšný v práci

„Tady dole to není zahrada štěstí, ale země lopoty, a každé potěšení, které k nám přichází, je jen povzbuzením k další práci, ve které máme uspět.“ Johann Gottlieb Fichte

25.7.2015 v 14:28 | Karma: 7,11 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem prohrál svůj boj s vegetariány

Káva, cigareta, letmá návštěva toalety. Ranní rutina. Do styku s ostatními lidskými bytostmi přicházím hned po ránu skrze virtuální sítě. Ne že bych nějak bytostně toužil sledovat příběhy každého svého kamaráda, ale o zápisky k nadcházející zkoušce holt někde poprosit musím. S nadějí v srdci se proklikávám zoufalými výkřiky bývalých spolužaček po onom bájném panu božském – vyšpulené rty, spoře oděná těla a všudypřítomná koupelnová atmosféra. Ale tu mně najednou zarazí fotka zcela jiného charakteru; spolužák, zarytý vegetarián, si vyfotil svůj dnešní oběd s následujícím popiskem: SOTÝROVANÁ BROKOLICE S PLÁTKY MANDLÍ A HOME-MADE CIBULOVOU BAGETKOU. A opravdu, po notné chvilce šifrování čehosi zeleného a bílého na fotografii vidím něco, co s hodně velkou mírou nadsázky můžeme nazvat poživatelným. Dostávám hlad a v hlavě se mi rodí provokativní nápad.

25.1.2015 v 9:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Óda na pajzly

Pajzl. To tajuplné místo, jemuž se každý rozumný člověk snaží ze všech sil vyhnout. Zápach paralyzující nervovou soustavu, lepkavá podlaha, která vás znehybní a barman, u kterého nevíte, zda se smát, plakat anebo s křikem vyběhnout ven, do bezpečí venkovního světa, obejmout první strom na který narazíte předstírajíc, že je to vaše milovaná maminka. Přes to všechno si pajzl zachovává onen punc výjimečnosti a svou magickou atmosférou přitahuje ty nejprapodivnější individua z okolí, s největší pravděpodobností tedy i vás.

28.12.2014 v 9:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

O tom svátečním šílenství

Vánoce. Svátky klidu a míru, šťastně prožité chvíle ve společnosti těch, jež jsou nám nejbližší. Nebo přibližně tak nějak nám prezentují všemocná a všudypřítomná média, všemocní a všudypřítomní pseudomoudří a taky ti ostatní, co si myslí, že znají pravou povahu Vánočních svátků. A já s nimi vlastně ani nechci polemizovat. Vlastně nechci ani psát o Vánocích, ale o tom, co jim předchází.

25.12.2014 v 15:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 958x
Ten s dlouhými vlasy.

Seznam rubrik