Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak být úspěšný v práci

„Tady dole to není zahrada štěstí, ale země lopoty, a každé potěšení, které k nám přichází, je jen povzbuzením k další práci, ve které máme uspět.“ Johann Gottlieb Fichte

Každý člověk potřebuje jíst, spát a tak nějak existovat. Aby mohl, musí na to mít finance. A aby měl finance, musí pobírat důchod anebo pracovat (anebo dědit, krást, bydlet u maminky apod., ale to je výjimečné). A jelikož úředníci státního aparátu už nejsou tací, jací byli za Haškova Švejka, většina z nás se musí spokojit s druhou z variant. A nebudeme si lhát, pokud člověk chce žít jakž takž důstojně a nemá někoho, kdo by ho protlačil na ucházející pracovní místo, musí se na něj propracovat sám. Jelikož a protože každý rok o prázdninách podstupuji tento dvouměsíční kariérní růst, rozhodl jsem se sepsat pár bodů, co mi pokaždé pomohou dostat se tam, kde toho nic moc nenadělám a přitom vypadám jako nepostradatelná součást týmu.

Váš pracovní úspěch stojí a padá na úspěšně absolvovaném pohovoru. Získat místo není zdaleka to nejdůležitější. Musíte především oslnit. Zanechat dobrý dojem, takříkajíc. Proto si do životopisu vymýšlejte jako drby roznášející vesnická teta. Neumíte anglicky? Napište si pokročilou znalost jazyka kmene Navaho. Šance, že narazíte na rodilého indiána je poměrně malá a vy budete působit jako schopný kosmopolita. Neumíte řídit auto? Chlubte se řidičákem na metro, zaoceánskou loď nebo vesmírnou raketu či cokoliv jiného, co normálně nejezdí po ulici. Lepší vypadat jako pochybný astronaut než neschopná blonďatá řidička.

Před samotným pohovorem se nazpaměť naučte několik cizích slov – kognitivní, eufemizmus, diferenciace, spektakulární (fungují spolehlivě) – co budete dokola náhodně vkládat do vět. Většina jim rozumět nebude a když už ano, tak si nebude jistá vaším použitím. Ať tak či onak, vytvoříte dojem, že se v dané problematice pohybujete. Usmívejte se a neustále upozorňujte na své úspěchy. Je jedno, zda pracovní či soukromé. Úspěch je úspěch, proto zdůrazněte vaší zkušenost s porodem telátka, s vyhranou sázkou, že vypijete litr vodky na ex nebo že jste dočůrali v mateřské školce nejvýš. Vhodné je si před pohovorem pročíst něco málo informací o firmě, kde chcete nebo musíte pracovat a při samotné konfrontaci se snažte navodit lživý dojem, že je pro vás profit zaměstnavatele důležitý. U mě zaručeně funguje věta: „Můžu-li být upřímný, domnívám se, že mé zkušenosti z analytické filozofie dokážou eliminovat finanční ztráty týkající se pracovní síly.“ Co na tom, že ta věta nedává smysl, je v ní naznačeno zvýšení příjmu a na to každý slyší. Majitel určitě.

Hned jak nastoupíte, poslouchejte své kolegy a buďte dojem, že jste důvěryhodní. Po čase vám prozradí, kdo chodí kam a jak často kouřit, kde se kdo zašívá, kdo a jak často hraje hry a sleduje porno v pracovní době. S těmito informacemi si to zamiřte nejkratší cestou za šéfem. Mylně si bude myslet, že vám na produktivitě podniku záleží a to je to, oč tu běží. Do práce choďte zásadně půl hodiny před a odcházejte hodinu po pracovní době. Tedy do té doby, než si získáte otloukánka, co bude chodit čipovat za vás. S trochou štěstí za vás bude dělat i vaší práci (které stejně s největší pravděpodobností nerozumíte), ale minimálně ze začátku neustále rychle pobíhejte z jednoho patra do druhého, z jednoho konce fabriky na druhý s nějakým tím šanonem nebo kusem materiálu v ruce. Hlavně ať to vypadá, že nestíháte!

Na meetincích mějte ke všemu připomínky, neustále něco dodávejte, někoho opravujte (kromě šéfa, samozřejmě, k jeho nápadům přidávejte jen zbožné „přesně“). Chvalte nadřízené a pomlouvejte kolegy. Povyšte anální alpinismus na druh umění a bez skrupulí jej využívejte kudy jen projdete. Vlezte do zadních míst co možná největšímu počtu nadřízených a chvalte nové oblečení, nový sestřih, nové tupé, nového partnera komukoliv, na koho majitel při rozhodování dá. Při svém vlezdoprdelezectví nezapomínejte na šéfovu sekretářku, protože je-li mladá a hezká, se šéfem spí a nezapomene se o vás zmínit. Je-li stará a škaredá, nebude vás mít ráda a nezapomene se o vás zmínit. Dodržíte-li mnou doporučovaný postup, dříve nebo později se úspěch dostaví a vy povýšíte. Na nějakou čest a důstojnost kašlete. Ta vám nový iPhone nepořídí.

Autor: Matěj Kratochvíl | sobota 25.7.2015 14:28 | karma článku: 7,11 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Matěj Kratochvíl

O povaze bolestné

Co svět světem stojí, každý ví, že zapnutá plotýnka pálí stejně jako právě uvařený čaj, jehož není zrovna nejmoudřejší se napít.

2.9.2015 v 21:13 | Karma: 5,94 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem prohrál svůj boj s vegetariány

Káva, cigareta, letmá návštěva toalety. Ranní rutina. Do styku s ostatními lidskými bytostmi přicházím hned po ránu skrze virtuální sítě. Ne že bych nějak bytostně toužil sledovat příběhy každého svého kamaráda, ale o zápisky k nadcházející zkoušce holt někde poprosit musím. S nadějí v srdci se proklikávám zoufalými výkřiky bývalých spolužaček po onom bájném panu božském – vyšpulené rty, spoře oděná těla a všudypřítomná koupelnová atmosféra. Ale tu mně najednou zarazí fotka zcela jiného charakteru; spolužák, zarytý vegetarián, si vyfotil svůj dnešní oběd s následujícím popiskem: SOTÝROVANÁ BROKOLICE S PLÁTKY MANDLÍ A HOME-MADE CIBULOVOU BAGETKOU. A opravdu, po notné chvilce šifrování čehosi zeleného a bílého na fotografii vidím něco, co s hodně velkou mírou nadsázky můžeme nazvat poživatelným. Dostávám hlad a v hlavě se mi rodí provokativní nápad.

25.1.2015 v 9:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Óda na pajzly

Pajzl. To tajuplné místo, jemuž se každý rozumný člověk snaží ze všech sil vyhnout. Zápach paralyzující nervovou soustavu, lepkavá podlaha, která vás znehybní a barman, u kterého nevíte, zda se smát, plakat anebo s křikem vyběhnout ven, do bezpečí venkovního světa, obejmout první strom na který narazíte předstírajíc, že je to vaše milovaná maminka. Přes to všechno si pajzl zachovává onen punc výjimečnosti a svou magickou atmosférou přitahuje ty nejprapodivnější individua z okolí, s největší pravděpodobností tedy i vás.

28.12.2014 v 9:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

O tom svátečním šílenství

Vánoce. Svátky klidu a míru, šťastně prožité chvíle ve společnosti těch, jež jsou nám nejbližší. Nebo přibližně tak nějak nám prezentují všemocná a všudypřítomná média, všemocní a všudypřítomní pseudomoudří a taky ti ostatní, co si myslí, že znají pravou povahu Vánočních svátků. A já s nimi vlastně ani nechci polemizovat. Vlastně nechci ani psát o Vánocích, ale o tom, co jim předchází.

25.12.2014 v 15:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem cestoval trolejbusem

Jak jistě všichni díky našemu zpravodajství víme, počasí posledních dní příliš nepřeje vozidlům městské hromadné dopravy. Samozřejmě, brněnské šalinky, jak rád pojmenovává zdejší tramvaje místní básník, jsou obdařeny jistou aurou výjimečnosti, nicméně počasí neušetřilo ani je. Trolejbusy nevyjímaje. Dopravní podniky nás žádají, abychom cestování omezili na minimum. Avšak vyskytnou se situace, kdy člověk prostě musí ignorovat doporučení a rady zkušenějších a risknout to. Tak jako jsem dnes ráno musel riskovat já, když jsem se vydal vstříc přeplněné trolejbusové zastávce.

3.12.2014 v 16:15 | Karma: 31,01 | Přečteno: 5964x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  9:52

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 958x
Ten s dlouhými vlasy.

Seznam rubrik