Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Óda na pajzly

Pajzl. To tajuplné místo, jemuž se každý rozumný člověk snaží ze všech sil vyhnout. Zápach paralyzující nervovou soustavu, lepkavá podlaha, která vás znehybní a barman, u kterého nevíte, zda se smát, plakat anebo s křikem vyběhnout ven, do bezpečí venkovního světa, obejmout první strom na který narazíte předstírajíc, že je to vaše milovaná maminka. Přes to všechno si pajzl zachovává onen punc výjimečnosti a svou magickou atmosférou přitahuje ty nejprapodivnější individua z okolí, s největší pravděpodobností tedy i vás.  

Již třetím rokem brázdím restauračními zařízeními naší moravské metropole; prošel jsem zapadlými pseudointelektuální kavárničkami, v nichž se koncentrace rádoby umělců blíží kritickým hodnotám, přes absintové bary, kde přežívá poslední hrstka dekadentů, ačkoliv ti pojem dekadence znají pouze z učebnic literatury, až po rockové bary, hemžících se přátelskými drsňáky, co vás tu a tam prohodí dveřmi. Jednou pro vaše dlouhé vlasy, po druhé že nekřičíte dost nahlas a po třetí jen tak, z dlouhé chvíle.

Ale ten pravý ráj se nachází jinde; tam v dáli, v rozpadajícím se sklepení, kam se i záchodová moucha (tj. ta s metalízou) bojí vlétnout. Tam na obyčejného smrtelníka čeká místo, kde je vždy připravený barman vyslechnout vaše trápení. Co na tom, že se opírá o bar, aby nespadl? Co na tom, že jeho miniaturní zkrvavené oči volají, ba přímo žadoní o spánek? Vždy vás vyslechne a vždy vás vysvobodí onou spásnou otázkou: „Ještě jedno?“ Myslí to s vámi přece dobře.

V pajzlu, tam se člověk nepřetvařuje. V pajzlu, tam člověk odhalí své nitro, své skryté touhy a sny. A mnohdy také obsah žaludku. V pajzlu, tam nezáleží na tom, jak je kdo oblečený. Je vcelku jedno, zda přijdete v saku od známého italského návrháře, nebo ve svetru ušitém neznámými asijskými dětmi. Na drahý parfém zapomeňte – v pajzlu stejně nikdo nepozná rozdíl mezi Bruno Bananim a Pitralonem. Jediné podstatné, na čem v pajzlu záleží, je přece vaše ochota přetrpět nečištěné pivní trubky. V pajzlu, tam člověk prostě žije.

Díky přátelské atmosféře pajzlů se v jejich nitrech vyskytují pouze a jedině přátelští lidé. I ten sebeuzavřenější člověk tady poodhalí roušku své pracně budované masky, budovanou léty přetvářky. A pokud to nezvládnou přátelští lidé, tak deset piv a tři rumy to určitě svedou. Navíc, v pajzlech nikdy nenarazíte na problém s výběrem, tou existenciální tíhou volby – komu se kdy nestalo, že by nevěděl co si dát. Gin s tonikem anebo nějaký suchý Merlot? To v pajzlu neplatí, neb Gin, Merlot, nebo nedej bože šampaňské jsou zde sprostými slovy, jejichž vyslovení se trestá trestem nestrašnějším  - nelibým pohledem barmana. Výběr je zde jednoduchý: pivo, rozlévané víno, rum a vodka. Tečka. V těch lepších pajzlech můžete narazit i na cigarety, ale to se dneska, v době všudypřítomných automatů, už moc nevidí (a nemáte-li místo pozadí mincovnu, tak se vsaďte, že v  osudový okamžik nebudete mít drobné ani vy, ani nikdo z hospody).

S mírou zkonzumovaného alkoholu si v pajzlu hlavu lámat nemusíte. Do pajzlu se už ze samotné podstaty nechodí pít pro chuť, ale pro stav blaženosti – té bájné aristotelské blaženosti! Koneckonců právě pro tento účel je i navržen interiér zmiňovaného restauračního zařízení; velké prostorné stoly, jež mohou v případě nouze simulovat postel, nízké židle, ze kterých to na zem zase až tak moc nebolí a především všude použitý nehořlavý materiál, takže jediné, co začne v případě usnutí se zapálenou cigaretou hořet, jste pouze a jedině vy (popřípadě spoluspící).

Ano, nebojím se nazvat pajzl restauračním zařízením. Nikdo by možná mohl namítnout, že v pajzlu se přece nevaří, v pajzlu přece nedostanete bohatě prostřenou tabuli s několika příbory, o jejichž smyslu a významu má málokdo potuchy, v pajzlu přece neukojíte své gurmánské choutky! Omyl! V půl čtvrté ráno takový dobrý utopenec nebo nakládaný hermelín ukojí touhy i těch nejnáročnějších labužníka. A právě proto je pajzl restauračním zařízením ze všech nejrestauračnější.

 

Autor: Matěj Kratochvíl | neděle 28.12.2014 9:00 | karma článku: 14,08 | přečteno: 559x
  • Další články autora

Matěj Kratochvíl

O povaze bolestné

Co svět světem stojí, každý ví, že zapnutá plotýnka pálí stejně jako právě uvařený čaj, jehož není zrovna nejmoudřejší se napít.

2.9.2015 v 21:13 | Karma: 5,94 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak být úspěšný v práci

„Tady dole to není zahrada štěstí, ale země lopoty, a každé potěšení, které k nám přichází, je jen povzbuzením k další práci, ve které máme uspět.“ Johann Gottlieb Fichte

25.7.2015 v 14:28 | Karma: 7,11 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem prohrál svůj boj s vegetariány

Káva, cigareta, letmá návštěva toalety. Ranní rutina. Do styku s ostatními lidskými bytostmi přicházím hned po ránu skrze virtuální sítě. Ne že bych nějak bytostně toužil sledovat příběhy každého svého kamaráda, ale o zápisky k nadcházející zkoušce holt někde poprosit musím. S nadějí v srdci se proklikávám zoufalými výkřiky bývalých spolužaček po onom bájném panu božském – vyšpulené rty, spoře oděná těla a všudypřítomná koupelnová atmosféra. Ale tu mně najednou zarazí fotka zcela jiného charakteru; spolužák, zarytý vegetarián, si vyfotil svůj dnešní oběd s následujícím popiskem: SOTÝROVANÁ BROKOLICE S PLÁTKY MANDLÍ A HOME-MADE CIBULOVOU BAGETKOU. A opravdu, po notné chvilce šifrování čehosi zeleného a bílého na fotografii vidím něco, co s hodně velkou mírou nadsázky můžeme nazvat poživatelným. Dostávám hlad a v hlavě se mi rodí provokativní nápad.

25.1.2015 v 9:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

O tom svátečním šílenství

Vánoce. Svátky klidu a míru, šťastně prožité chvíle ve společnosti těch, jež jsou nám nejbližší. Nebo přibližně tak nějak nám prezentují všemocná a všudypřítomná média, všemocní a všudypřítomní pseudomoudří a taky ti ostatní, co si myslí, že znají pravou povahu Vánočních svátků. A já s nimi vlastně ani nechci polemizovat. Vlastně nechci ani psát o Vánocích, ale o tom, co jim předchází.

25.12.2014 v 15:30 | Karma: 10,79 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem cestoval trolejbusem

Jak jistě všichni díky našemu zpravodajství víme, počasí posledních dní příliš nepřeje vozidlům městské hromadné dopravy. Samozřejmě, brněnské šalinky, jak rád pojmenovává zdejší tramvaje místní básník, jsou obdařeny jistou aurou výjimečnosti, nicméně počasí neušetřilo ani je. Trolejbusy nevyjímaje. Dopravní podniky nás žádají, abychom cestování omezili na minimum. Avšak vyskytnou se situace, kdy člověk prostě musí ignorovat doporučení a rady zkušenějších a risknout to. Tak jako jsem dnes ráno musel riskovat já, když jsem se vydal vstříc přeplněné trolejbusové zastávce.

3.12.2014 v 16:15 | Karma: 31,01 | Přečteno: 5964x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 958x
Ten s dlouhými vlasy.

Seznam rubrik