Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom svátečním šílenství

Vánoce. Svátky klidu a míru, šťastně prožité chvíle ve společnosti těch, jež jsou nám nejbližší. Nebo přibližně tak nějak nám prezentují všemocná a všudypřítomná média, všemocní a všudypřítomní pseudomoudří a taky ti ostatní, co si myslí, že znají pravou povahu Vánočních svátků. A já s nimi vlastně ani nechci polemizovat. Vlastně nechci ani psát o Vánocích, ale o tom, co jim předchází.

Všichni to dozajista znáte: nadchází první prosincové dny a vy se, stejně jako každý rok, ubezpečujete, že letos již nepodceníte situaci a vánoční dárky nakoupíte zavčas. Pečlivé promýšlení, analýza finanční způsobilosti a především odhodlání se konečně vydat do města a ty zpropadené dárky nakoupit, vám bezpečně zaberou tři týdny. Následuje klasická předvánoční sklíčenost pramenící z otázek: Stihnu to všechno nakoupit? Nedostane od někoho to samé? Bude se to opravdu líbit? Tuto závěrečnost vlnu pochybností překonáte. Ostatně vám nic jiného nezbývá – čtyřiadvacátého je zítra a vy nemáte ani dárek!

Odhodlaně dojedete do nákupního centra. S větším počtem spoluzapomětlíků a lenochů počítáte, ale v podzemní garáži vám proudící davy vyrazí dech. Zázrakem se vám podaří zaparkovat. Prvotní nadšení je nicméně zpraženo všeprostupující tíživou atmosférou. Ačkoliv jste to sami nikdy nepocítili, začínáte chápat kamarádovu klaustrofobii. Zejména v přeplněném výtahu. V prvních obchodu ještě pečlivě procházíte mezi jednotlivými stojany a regály a vše si důkladně prohlížíte. Ostatním se vyhýbáte a stane-li se už ta nehoda, že do někoho narazíte, což je událost v danou chvíli statisticky nevyhnutelná, zdvořile se omluvíte. Při návštěvě druhého obchodu vás již zdvořilost pomalu opouští. Po hodince bezduchého bloumání se ze zprvu slušně vychovaného člověka stává v onom předvánočním pekle zvíře, obchodní šílenec.

K pokladně se vláčíte s prvním nesmyslem, co vám padl do ruky. Na cenovku už z úcty k sobě samému nekoukáte. Hlavně co nejdříve pryč. Zpátky domů, do své rozestlané postele, zabořit hlavu do polštáře, tiše plakat a rozjímat nad smyslem života. Mezi vámi a poklidným vánočním sebelitováním leží poslední úkol: koupit parfém pro svou drahou polovičku. Zajásáte, protože přesně víte který. Zamíříte si to do první drogérie. Jako člověk, zcela neposkvrněn společenskou etiketou si razíte cestu přímo k danému regálu. Pohledem zkoumáte jednotlivé poličky. Začínáte naprázdno polykat. Na čele se objeví kapička studeného potu. Zatmívá se vám před očima. Není tu!

Nevzdáváte se. Dojdete se paní, co doplňuje zboží. S nervozitou, jakou si pamatujete ze školních besídek, se ptáte na daný parfém. Vnitřně se uklidňujete. Určitě je na skladě. Do vaší hlavy se však s lehkostí poletujícího motýla vkrádá to zpropadené slovíčko, ztělesňující nejhorší možné obavy – nemáme. Přepadají vás mdloby. Paní však s naučenou elegancí zachraňuje vaši hlavu od pěkné boule tím, že vás odkáže do parfumerie v druhém patře. Seberete poslední kousky sil a sebeúcty a vydáte se tam.

Neohroženě si to míříte přímo ke kase:

„Dobrý den, prosím vás, potřebuji černý Mexx.“

„Počkejte, já se po něm podívám,“ prohodí prodavačka a začne cosi vypisovat do počítače.

„Tak. Černý Mexx se již bohužel nevyrábí.“

To poslední slůvko vás připraví o poslední zbytky zdravého rozumu. S hysterií, za kterou by se nemusela stydět ani leckterá blondýnka, vybíháte pryč. Jiný parfém koupit nemůžete. To zkrátka nejde. Poraženecky odcházíte k výtahu. S naprostou apatií naskládáte tašky na zadní sedadla. Ignorujíc dopravní značení opouštíte obchodní vězení.

Doma si zalezete do postele v domnění, že spánkem překlenete celé vánoční svátky. A druhý den ráno vás tak jako každý rok zachrání ten nevinně se tvářící obchod se šperky. Vánoce jsou zachráněny díky ochotě otevřít obchod i na Štědrý den. Dopoledne vše zabalíte s mistrnou zručností, kdy z knihy vykouzlíte díky několika metrům balícího papíru obrovskou kouli. S pýchou naskládáte dárky pod stromeček. Teprve teď nadchází ty pravé Vánoce, chvíle klidu ve společnosti svých nejdražších, kterým chcete svými dárky udělat radost.

Ten klid však naruší jedna zcela nevinná poznámka: „Ježíšek letos zapomněl na parfém?“. 

Autor: Matěj Kratochvíl | čtvrtek 25.12.2014 15:30 | karma článku: 10,79 | přečteno: 566x
  • Další články autora

Matěj Kratochvíl

O povaze bolestné

Co svět světem stojí, každý ví, že zapnutá plotýnka pálí stejně jako právě uvařený čaj, jehož není zrovna nejmoudřejší se napít.

2.9.2015 v 21:13 | Karma: 5,94 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak být úspěšný v práci

„Tady dole to není zahrada štěstí, ale země lopoty, a každé potěšení, které k nám přichází, je jen povzbuzením k další práci, ve které máme uspět.“ Johann Gottlieb Fichte

25.7.2015 v 14:28 | Karma: 7,11 | Přečteno: 367x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem prohrál svůj boj s vegetariány

Káva, cigareta, letmá návštěva toalety. Ranní rutina. Do styku s ostatními lidskými bytostmi přicházím hned po ránu skrze virtuální sítě. Ne že bych nějak bytostně toužil sledovat příběhy každého svého kamaráda, ale o zápisky k nadcházející zkoušce holt někde poprosit musím. S nadějí v srdci se proklikávám zoufalými výkřiky bývalých spolužaček po onom bájném panu božském – vyšpulené rty, spoře oděná těla a všudypřítomná koupelnová atmosféra. Ale tu mně najednou zarazí fotka zcela jiného charakteru; spolužák, zarytý vegetarián, si vyfotil svůj dnešní oběd s následujícím popiskem: SOTÝROVANÁ BROKOLICE S PLÁTKY MANDLÍ A HOME-MADE CIBULOVOU BAGETKOU. A opravdu, po notné chvilce šifrování čehosi zeleného a bílého na fotografii vidím něco, co s hodně velkou mírou nadsázky můžeme nazvat poživatelným. Dostávám hlad a v hlavě se mi rodí provokativní nápad.

25.1.2015 v 9:00 | Karma: 11,85 | Přečteno: 717x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Óda na pajzly

Pajzl. To tajuplné místo, jemuž se každý rozumný člověk snaží ze všech sil vyhnout. Zápach paralyzující nervovou soustavu, lepkavá podlaha, která vás znehybní a barman, u kterého nevíte, zda se smát, plakat anebo s křikem vyběhnout ven, do bezpečí venkovního světa, obejmout první strom na který narazíte předstírajíc, že je to vaše milovaná maminka. Přes to všechno si pajzl zachovává onen punc výjimečnosti a svou magickou atmosférou přitahuje ty nejprapodivnější individua z okolí, s největší pravděpodobností tedy i vás.

28.12.2014 v 9:00 | Karma: 14,08 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Matěj Kratochvíl

Jak jsem cestoval trolejbusem

Jak jistě všichni díky našemu zpravodajství víme, počasí posledních dní příliš nepřeje vozidlům městské hromadné dopravy. Samozřejmě, brněnské šalinky, jak rád pojmenovává zdejší tramvaje místní básník, jsou obdařeny jistou aurou výjimečnosti, nicméně počasí neušetřilo ani je. Trolejbusy nevyjímaje. Dopravní podniky nás žádají, abychom cestování omezili na minimum. Avšak vyskytnou se situace, kdy člověk prostě musí ignorovat doporučení a rady zkušenějších a risknout to. Tak jako jsem dnes ráno musel riskovat já, když jsem se vydal vstříc přeplněné trolejbusové zastávce.

3.12.2014 v 16:15 | Karma: 31,01 | Přečteno: 5964x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 958x
Ten s dlouhými vlasy.

Seznam rubrik