Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nevolit Zemana

Současný prezidentský kandidát Miloš Zeman je dalším z celé řady českých politických osobností, kterým se i přes nepříznivě vyhlížející politickou minulost daří u chorobně zapomnětlivé české společnosti zabodovat a to tak, že je v současnosti největším favoritem první přímé prezidentské volby u nás. Opomenu teď nejasnosti ohledně financování jeho kampaně ze strany podezřelých lidí údajně napojených na zájmy Kremlu skrze energetickou firmu Lukoil. Spíše bychom se na možné zvolení tohoto nepochybně zkušeného politika měli podívat v kontextu doby a politického vývoje, ve kterém se nacházíme. Představme si, co by se skutečně mohlo dít s prostředím, které v minulém roce vůbec poprvé od roku 1989 začalo šetřit množství velkých kauz a špinavostí, v případě, že by se Klausovým nástupcem na hradě stal právě Miloš Zeman.

Paměť řady českých voličů, jak už jsem poznamenal v úvodu, je evidentně extrémně krátká a jejich schopnost kriticky posuzovat a hodnotit politický vývoj na primitivní úrovni. Omlouvám se za poněkud hrubý tón. Myslím si však, že Česká republika se dostala do významného historického okamžiku, ve kterém bychom mohli skutečně něco změnit. Jsem si plně vědom toho, že jde pouze o volbu prezidenta, jehož pravomoce dány Ústavou ČR jsou omezené. Při pohledu na uplynulých deset let, kdy na Hradě vládl Václav Klaus svými svéráznými praktikami, kterými destabilizoval politickou situaci v zemi, zneprůhlednil a poškodil naší pozici v zahraničí a v konečném důsledku v souvislosti s novoroční amnestií očistil dlouhodobě vyšetřované korupčníky z dob mafiánského kapitalismu v 90. letech, se nabízí obrovská možnost v podobě kvalitní personální výměny na Hradě a i přes časté nářky nad chabým výběrem prezidentských kandidátů si naopak myslím, že výběr je velmi pestrý a skutečně je z čeho vybírat a možná i poprvé v porevoluční historii naší země nejsme odkázání na ono menší zlo, jak se ve volbách stalo tradicí.

Vliv prezidentské instituce na dění přitom může být zásadní. Nemá sice potřebné pravomoce, nicméně může hrát roli v podobě moderování jednotlivých politických kroků vlády, ve zlidšťování a zpřístupnění politiky běžným lidem a může být zprostředkovatelem jakéhosi morálního apelu. Zároveň by neměl být příliš aktivistický, jak se v úřadu prezidenta Klause stalo zvykem, neměl by vládu destabilizovat, naopak by se měl snažit o společný konsenzus a dohodu ještě předtím než jeho jedinou možností, jak zvrátit vládou prosazovaný krok, se stane prezidentské veto. Při výběru nejvhodnějšího kandidáta je tedy nutné prověřit každého z nich, zdali takovýmito vlastnostmi opravdu disponuje.

Přesto je nutné konstatovat, že dle aktuálních průzkumů jsou kandidáti nejvíce odpovídající výše uvedeným podmínkám na chvostu preferenčního žebříčku a naopak nejvíce favorizovanými kandidáty dva bývalí komunisté (Zeman, Fischer) bez zjevného morálního formátu. Otázkou je proč lidé volí nejvíce právě kandidáta, který se oněm preferovaným vlastnostem nejvíce vzdaluje. Zemanovou obrovskou výhodou je jeho neoddiskutovatelné charisma, schopnost argumentace vůči svým oponentům, um obhájit neobhajitelné a přimět své potenciální voliče k důvěře. Jenže podmanivé charisma měl i Adolf Hitler.

Spíše by lidé bez ohledu na jeho aktuální předvolební sliby měli zavzpomínat, jak fungoval „Zeman v praxi“ v době své menšinové vlády podporované ODS pod záštitou právního aktu, který vešel do historie jako opoziční smlouva. I přes Zemanovu obhajobu tohoto politického zmetku nelze zpochybnit, že šlo o éru, ve které se nebývale dařilo korupci, dvě největší politické strany na sebe kryly špínu, odstartovala celá řada kauz, které se dodnes nepodařilo objasnit a novináře, kteří na tyto problémy upozorňovali, Zeman nazýval všemi možnými vulgárními slovy. Je nutné konstatovat, že svého názoru se drží dodnes. Pokud je Zeman skutečně takový dobrák za jakého se snaží vydávat, a jak je do jisté míry medializován, proč mu tak smrdí investigativní žurnalistika?

Nepatřím mezi zastánce názoru, že „za vše může opoziční smlouva“ a „předtím tu byl čisto čistý ráj na zemi.“ Nicméně zcela nepochybně to byl černý mezník v historii České republiky, který předchozí korupci jen prohloubil a znemožnil naději na vyšetření spousty sporných kauz. Navíc tlak na média, uzavřená smlouva s tehdejším generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným, jejíž příčinou bylo vysílání nekritických reportáží vůči vládě, Zemanovy výhružky, že zničí týdeník Respekt (který patřil mezi významné kritiky) či dokonce údajný pokus o vraždu novinářky Sabiny Slonkové, která poukazovala na neprůhledné nabytí obrovského majetku generálního náměstka ministerstva zahraničí Karla Srby, znamenaly největší ohrožení demokratických principů za celých 20 let. Této problematice se podrobně věnuje kniha uznávaného novináře Erika Taberyho Vládneme, nerušit a rovněž stejnojmenný dokument.

Proto touto formou apeluji na voliče, aby alespoň tentokrát využili své právo zvolit některého z kandidátů zodpovědně. Ten koho zvolíme, bude na Hradě strašit dalších 5 let. Rovněž je krajně nepravděpodobné, že by některý z kandidátů přesáhl padesátiprocentní hranici nutnou pro zvolení již v prvním kole. Aktuálně není horší představy než té, že bychom ve druhém kole prezidentské volby za dva týdny museli vybírat mezi tím nejhorším, co se nám z devítičlenného výběru nabízí – mezi Zemanem a Fischerem. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | čtvrtek 10.1.2013 20:27 | karma článku: 17,71 | přečteno: 3220x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

VIDEO: Ukrajina zničila naráz deset ruských strojů, zaplatila životy vojáků

15. května 2024  9:42

Ukrajinská armáda hlásí zničení pěti ruských armádních vozidel v rámci jedné operace, při které...

Blbá nálada je zpět, ukázal průzkum. Čechy trápí finance i nejistá budoucnost

15. května 2024  9:36

Premium Blbá nálada. Termín použitý Václavem Havlem, jímž popisoval pocity frustrace a zklamání, je zpět....

Zelenskyj zrušil cestu do ciziny, složitá situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34

Prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli složité situaci na Ukrajině zrušil cestu do Španělska a...

Žáci mají výsledky přijímaček na SŠ, přijato je 94 procent uchazečů

15. května 2024  7:16,  aktualizováno  9:29

V informačním systému DiPSy jsou k dispozici výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Ministr...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.