Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jiří Gruša: Beneš jako Rakušan

S objektivním a kritickým posuzováním našich národních dějin máme, jak známo, stále problém. Jednou z postav, které budí doposud mnoho kontroverzí, je bezpochyby druhá československá hlava státu, prezident Budovatel, Edvard Beneš. Častou pozornost budí i u zahraničních pozorovatelů, čehož si povšimnul významný český diplomat, dnes již zesnulý Jiří Gruša, někdejší disident, historik a spisovatel. S Benešem si však nevíme rady ani my Češi, Gruša se proto rozhodl napsat knihu s ambicí vytvořit jednu z prvních skutečně objektivních reflexí Benešova života. Bez emocí a bez příkras.

Eduard Beneš (teprve až později se podepisující jako Edvard) se narodil v roce 1884 v Kožlanech. Byl to vesnický hoch, klučina s až nápadně árijskými rysy. Adolf Hitler, který mimochodem začínal také jako malý vesnický kluk z rakouského Broumova, by měl z jeho fyzických předpokladů nepochybně radost, nestal-li by se Eda později státníkem uměle vytvořeného útvaru ve střední Evropě, který se tak nevkusně zaklíňoval do nacistického panství, že jej chtěl budoucí führer zničit. A právě tady spisovatel záměrně naráží na jistou paralelu mezi Edvardem Benešem a samotným Hitlerem, která provází celé beletristicky napsané dílo a navzdory snaze zachovat co nejstřízlivější přístup k výkladu této oblasti dějin budí další kontroverze. Přece jen záminek má k tomu autor nemálo. Oba vesničtí kluci, jak Eda tak Hudla (jak autor posměšně nazývá Hitlera) toužili po vzdělání, kultuře a atmosféře velkého města, kam se také ve svých mladých letech vydali hledat štěstí, jen pro Beneše tím byla na rozdíl od Hitlerova Mnichova otevřená a pluralitní Paříž. Oba si ke svým městům vytvořili silný vztah, který je prakticky provázel celým jejich životem, vysokou politikou nepočítaje. Stejně jako měl Hitler údajnou slabost pro Mnichovanky a i samotnou dohodu, kterou de facto rozbil tehdy československý stát a rozhodl o Benešovi, ale bez Beneše, podepsal právě zde, tak i Edvard udržoval po zbytek života se svou láskou Paříží vřelý vztah. Však také až do onoho září 1938 považoval Francii za pojistku míru a československé samostatnosti. A když si to teprve až po válce rozmyslel a onou zemí zaslíbenou se stalo sovětské Rusko, dostal moskevskou rakev.

Ale proč tedy Beneš jako Rakušan? Edvardův vztah k tehdy ještě Rakousko-Uhersku, v němž se narodil a byla to jeho vlast (stejně jako Adolfova) byl složitý a v průběhu života velmi proměnlivý. Nejdříve měl vizi, jak tento obří konglomerát zachránit. Když pak austroslavismus vyšel z módy, dostal chuť jej zničit. Jenže vzniknuvší Československo bylo Rakousko-Uhersko v malém a chtěl jej, tak jak říkával tatíček Masaryk, „odrakouštět“, což mělo trvat přinejmenším 50 let. Nemýlil se. Invaze v srpnu 1968 byla završením procesu sovětizace. Ale zpět k Benešovi. Snaha o vytvoření národně a etnicky „čistého“ Československa, v němž žilo více Němců než Slováků, dává tušit podobnost s nacistickou vizí jednotného a čistého německého národa. A opět jsme u Hitlera. Vždyť právě národní socialismus byl ideologií Benešova politického života a to do té míry, že se za okupace pro označení Hitlerova zločineckého režimu používal termín „nacionální socialismus“, aby se zabránilo ostrakizaci Benešovy národně socialistické strany, mimochodem v době první republiky strany velmi významné.

Kniha je působivou „Tour de connaissance“ a nabízí široké veřejnosti velmi neobvyklý, nový pohled na jednu z ústředních postav našich dějin. Dílo je veskrze kritickou poutí za poznáním důležitých historických okamžiků naší země. Vyvrací mnohá klišé a Benešovi příznivci z knihy možná nebudou příliš nadšeni, zejména v pasážích, kdy je srovnáván s Hitlerem. Na druhou stranu výklad není jednostranný, autor Beneše nedehonestuje, ale zároveň mu ani nenadržuje. Navzdory své přelomovosti nabízí čtenářsky příjemných 148 stran, což se dá zvládnout za dva večery. Velkým bonusem a rozšířením knihy jsou také poznámky s odkazem na text na posledních stranách.

Je ovšem možné, že mnozí čtenáři mohou spojitost a jistou životní podobnost s nacistickým vůdcem vzít příliš vážně a zejména jeho skalní odpůrci využít k nezaslouženému odsouzení. Z vyprávění Jiřího Gruši vyplývá, že Edvard Beneš nebyl hrdinou ve vypjatém patetickém smyslu. Ani nedosahoval formátu a mravního kreditu svého předchůdce. Tak či tak však byl personou důležitou, zastávající nejvyšší politický post hned ve dvou nejvypjatějších okamžicích existence Československa a jeho odkaz je cítit dodnes. Jak píše sám autor, Beneš je česká záhada. Možná právě proto jeho sedmý hradčanský nástupce zákon o jeho zásluhách ještě nepodepsal. „Neboť jestli se zasloužil o stát, neuměl ho ustát“ píše se v závěru knihy.

Vydáno v roce 2011 vydavatelstvím Barrister & Principal, 148 stran

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Masný | středa 19.12.2012 18:39 | karma článku: 12,07 | přečteno: 1067x
  • Další články autora

Miroslav Masný

Totalita nám nehrozí, autoritářství ano

Strach z možných diktátorských choutek Miloše Zemana zcela jistě není na místě. Avšak jeho soustavné překračování prezidentských pravomocí a označování ústavních zvyklostí za idiotské, zvlášť v atmosféře silné lidové podpory, která se prezidentovi dostává, může toto jednání znamenat nebezpečný precedens do budoucna.

30.8.2013 v 14:20 | Karma: 12,04 | Přečteno: 548x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Nečasova rezignace může být dobrou zprávou, ale nemusí

Předně je třeba k aktuální politické situaci, která v porevolučním Česku nemá obdoby a vyvíjí se prakticky každou hodinou, říci, že může znamenat obrovský posun v cestě za kvalitnější demokracií. Možná i takový posun, na který jsme už dlouho čekali. Českou veřejnost teď možná čeká období hodně bolestivých zpráv a zjištění o skutečném stavu zkorumpované státní správy, mnohé to přiměje k rezignaci na jakoukoli participaci ve věcech veřejných, mnohé další to utvrdí v tom, že je to v tomto státě skutečně tak špatné, jako vždycky říkali. Rozhodně bychom však neměli propadat deziluzi - pokud půjde vývoj správným směrem, může se razie uskutečněná minulý týden zapsat do dějin jako důležitý, kladně hodnocený historický mezník. Včera večer jsme si navíc mohli přečíst či poslechnout další dobrou zprávu - premiér Nečas, byť se zpožděním, rezignuje.

17.6.2013 v 1:57 | Karma: 15,84 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Proč jsem nezměnil názor na euroskepticismus

Jelikož nemám dost dukátů pro psaní komentářů v diskuzích na idnes.cz, rozhodl jsem se reagovat na vlnu kritiky, která se strhla v reakci na můj předchozí článek O podivnosti českého euroskepticismu (http://masny.blog.idnes.cz/c/333231/O-podivnosti-ceskeho-euroskepticismu.html) touto cestou. Předně bych rád poznamenal, že reakce, které je možné si pod článkem přečíst, mě nepřekvapily, očekával jsem je. Však jsem také tento postoj ve svém článku kritizoval. Respektuji názor a kritiku každého, nicméně i já mám právo na vyjádření svého přesvědčení. Pokud ovšem možno, v mezích slušného vyjadřování. Není v možnostech tohoto článku se vyjádřit ke všem názorům, takže přednostně k těm nejpodnětnějším.

21.4.2013 v 15:02 | Karma: 17,82 | Přečteno: 931x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

O podivnosti českého euroskepticismu

V minulých týdnech způsobil novopečený český prezident Miloš Zeman další veřejný poprask, když společně s předsedou Evropské komise José Manuelem Barrosem na Pražském hradě vztyčil vlajku Evropské unie. Avšak na rozdíl od většiny předchozích kroků kontroverzního prezidenta lze tento symbolický akt považovat za veskrze pozitivní.

20.4.2013 v 18:46 | Karma: 37,52 | Přečteno: 5601x | Diskuse| Politika

Miroslav Masný

Pozitivní přínos prezidentských voleb

Zdaleka ještě není dobojováno a definitivně rozhodnuto, do finálového kola první přímé prezidentské volby v Česku zbývá ještě pár dní, už teď však můžeme přínos této politické události navzdory všem komplikacím s podpisy na kandidátních listinách a kritice skalních odpůrců takto nastaveného výběrového řízení prezidenta hodnotit nepochybně pozitivně. Od počátku velký odpůrce přímé volby, dosavadní prezident Václav Klaus, měl sice pravdu, když varoval, že volby budou mocenskou hrou médií, které vyberou své kandidáty a voliči jim to pak pouze schválí, což se i nepřímo potvrdilo, když Češi mohli sledovat překvapivý vzestup Karla Schwarzenberga, kterému předcházela týdenní mediální masáž, nicméně onen pozitivní odkaz lze vysledovat ve zcela jiných aspektech. Poslední týdny aktuální volba nového prezidenta zcela nepochybně probudila dosud dřímající českou veřejnost a nastartovala nebývale obrovskou vlnu zájmu o politiku a to dokonce mezi dosud silně apolitickou mládeží.

23.1.2013 v 19:17 | Karma: 11,23 | Přečteno: 693x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  22:34

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Všechny nás to zasáhlo. Situace je napjatá nejen na Slovensku, reagoval Fiala

15. května 2024  21:29,  aktualizováno  22:05

Premiér Petr Fiala ve středu večer na CNN Prima News ohledně atentátu na slovenského premiéra...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1418x
Student politologie. Přesvědčený sociální liberál, příznivce zelené politiky a eurooptimista. Aktuálně žiji a studuji v Brně.