Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Źivotní energie formací

Všechny živé formace mají určitou hladinu životní energie. Tuto spotřebovávají vlastní činností. Nejvíce na vlastní provoz, na případnou expanzi, obranu, reprodukci, seberegulaci a seberealizaci.

Životní energie všech formací je omezená. To znamená, že se dříve nebo později zcela vyčerpá. To odpovídá metafyzikálnímu zákonu, že všechny formace jednou zaniknou.
Mechanismus životní energie si můžeme představit jako energii u akumulátoru (třeba do mobilu). Ten má omezenou energetickou kapacitu, lze ho nabít na určitou úroveň. Přístroj energii z akumulátoru vyčerpává svým provozem. Ovšem před úplným vybitím akumulátoru jej lze opětovně dobít.
Stejně to funguje u živých formací. Například člověk, který usilovnou prací vyčerpá velkou část své životní energie (únava) si tuto může dobýt odpočinkem, dovolenou, či jiným způsobem, který mu vyhovuje.
Ovšem akumulátor se časem opotřebovává, klesá jeho regenerační schopnost, až se stává nepoužitelným. U živých formací je to stejné. Regenerační schopnost dobíjení životní energie klesá až klesne pod určitou hranici, kdy již není schopna dodávat dostatek energie pro formaci. Ta následně umírá.
Mezi typické živé formace patří třeba všichni živí tvorové, zejmna lidé, ale patří sem také například duchovní bytosti (andělé, démoni, atd.) jako i třeba politické režimy, státy, národy, rodiny, klany, sociální třídy, atd.
Na délku života formace má vliv zejména fakt, jak hospodaří se svou životní energií. Formace, které jsou příliš aktivní, svou energií hýří, nebo ji neúměrně spotřebovávají, zanikají rychleji, než formace, které s ní zacházejí šetrně.
Typickým příkladem, kdy dochází k nadměrnému hýření životní energií jsou mnozí mladí lidé, kteří žili velmi bujarým životem a zemřeli pak v poměrně mladém věku. Svoji životní energii vyčerpali, či si ji "vybrali" předčasně. Ze známých umělců bych připomněl například Jannis Joplin, Jimmyho Hendrixe, Kurta Cobaina, Jimma Morrisona nebo nedávno zemřelou Amy Whinehouse. Jistě by se dalo najít spousta dalších příkladů.
Omezenou životní energii mají i politické režimy, státy, či podobná uskupení. Hitlerova Třetí říše vyčerpala většinu své životní energie na horečném zbrojení, bezuzdném expandivismu a válčení. Místo tisíce let vydržela pouhých 12. POkud bych Hitler chtěl, aby říše trvala skutečně 1000 let, musel by s její životní energií hospodařit zcela jinak.
I komunismus padnul proto, že se vyčerpala míra jeho životní energie. Nejvíce energie komunismu odčerpávalo horečnaté zbrojení, soupeření se západním blokem a neustálá politická kontrola vlastního obyvatelstva.
Vítězství západního bloku nad sovětským svazem bylo do velk míry vítězství energetické. Západ lépe hospodařil se svou životní energií. Sice jí také hodně spotřeboval na zbrojení a soupeření se sovětským blokem, ale nevyčerpával jí tolik na politickou kontrolu vlastního obyvatelstva.
Obecně totalitní režimy spotřebovávají více životní energie, než liberálnější systémy, protože musejí věnovat velkou část své energie na realizaci restrikcí a kontroly, plynoucí z jejich fanatismu a extremismu.
Režimy, které tolik nekontroují své občasy se také ani tolik nevyčerpávají a tak rychle se neunaví.
I Evropská unie je útvar s omezenou životní energií. V současné době spotřebovává valnou část své životní energie na sanování problémů, které sama vytvořila. Spotřebovává své energetické rezervy a brzy přijde čas, kdy již nebude mít sílu k vlastnímu provozu a bude muset uvolnit místo jiným, energičtějším uskupením.
Západní civilizace je další formou s omezenou životní energií. Největší její část se vyčerpává na produkci ekonomického výkonu. Míra životní energie západní civilizace neustále klesá, stejně jako její regenerační schopnosti. Klesající ekonomický výkon je pouze vnějším projevem tohoto vnitřního principu.

Autor: Lukáš Navrátil | úterý 16.8.2011 7:59 | karma článku: 9,93 | přečteno: 741x
  • Další články autora

Lukáš Navrátil

(Neo)nacisté jsou skutečně ultrapravicí

Povšimnul jsem si zajímavého faktu. Když se někde píší články o (neo)nacistech, jsou většinou, a do určité míry správně, označení jako pravicoví extrémisté. V diskusi pod článkem vždy někdo nezapomene podotknout, že nacisté, či neonacisté nejsou pravicoví, nýbrž levicoví, protože jsou socialisté a vše socialistické je levicové a pravicové je pouze to, co prosazuje maximální svobodu jednotlivce, tržní principy a podobně.

7.12.2011 v 12:05 | Karma: 18,84 | Přečteno: 1406x | Diskuse| Politika

Lukáš Navrátil

Z vyprávění babiček a dědů

Za dob našich babiček a dědů se žilo zcela jinak, než je tomu dnes. Komfort a přepych, kterým jsme dnes obklopeni, byl před cca 70 a více lety nepředstavitelný.

17.8.2011 v 8:01 | Karma: 19,86 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Navrátil

Zanikne západní kultura?

Na Internetu se dnes lze běžně setkat s názory o možném zániku západní kultury. Často je zmiňován a porovnáván se zánikem Římské říše. Často se také řeší otázka, proč právě Římská říše zanikla a jaké jsou paralely se západní civilizací.

10.8.2011 v 8:30 | Karma: 13,30 | Přečteno: 1120x | Diskuse| Společnost

Lukáš Navrátil

Něco o smyslu života

Když jsem začínal s duchovním hledáním, byl jsem přesvědčen, že existuje nějaký pevně daný, tajný smysl života a že mým úkolem coby duchovního adepta, je tento objevit.

25.10.2010 v 16:05 | Karma: 10,11 | Přečteno: 1112x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Navrátil

Jak funguje nevědomí

Lidská duše se skládá ze dvou částí. Z vědomí a nevědomí. Vědomí je to, co si uvědomujeme, nevědomí je ta část našeho já, kterou si běžně neuvědomujeme.

15.4.2010 v 20:15 | Karma: 17,49 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Nejsem pro nic ani proti ničemu. Věřím, že všechny principy a věci jsou stejně důležité a legitimní. Jsem duchovní hledač a amatérský metafyzik. Zajímám se také o indiány plání, zejména o předrezervační dobu.