Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VS

Astaroth

10. 8. 2011 10:04
jiz zanikla

S prichodem konsumu a korporatniho kapitalismu orientovaneho na kvartalni zisk jiz evropska kultura zanikla a nahradila ji jakasi nadnarodni parodie. Uz se tesim, az se evropske staty rozlozi a prolnou se s blizkovychodni a Cinskou kulturou. Sidla korporaci budou zborena a nahrazena tradicni architekturou nove prichozich R^ Manazeri budou vyhnani a donuceni pracovat R^R^

0 0
možnosti
LA

Lex Aeterna

10. 8. 2011 10:15
Re: jiz zanikla

Vidím, že už se na to těšíš až budeš vidět manažery s lopatou.

0 0
možnosti
L

Livrak7

10. 8. 2011 9:33
:-/

To je tak jako když se setká barbar a primitiv s civilizovaným a kulturním člověkem. Civilizovanej bude barbarovi vykládat cosi o morálce a jak je lepší se domluvit rozumě a bez násilí. Barbar a primitiv k tomu přikročí tak, že mu rovnou rozbije palici kyjem. Barbar vždy zvítězí.

0 0
možnosti
S

sampis

10. 8. 2011 9:35
Re: :-/

To je ovšem velmi zjednodušený pohled na věc.

0 0
možnosti
P

por.Dub

10. 8. 2011 9:08
Když se

se podíváme blíže, zistíme, že  vyspělé státní útvary zanikli hlavně vnitřním rozkladem. Úpadkem morálky, honbou za mamomenem a bezohledným vysávaním státu vládnoucí vrstvou. Zdá, že Evropa má tento problém též !!!!!!

0 0
možnosti
ZH

feese

10. 8. 2011 9:03
Souhlasím s Vámi a ten scénář a příčiny jsou docela jasné

Skupina obyvatel s nižším životním standardem se bude stále rozšiřovat. Jednak v důsledku stále nerovnoměrnějšího rozdělování bohatství (to není kritika ideologie, to je fakt), dále v důsledku technologického pokroku (viz. nedávné prohlášení například firmy Foxconn, která chce z většiny nahradit lidskou sílu třemi miliony robotů). Práce s vysokou přidanou hodnotou pro všechny nebude a ani jí všichni nejsou schopni. Do toho přidejme zhuntované státní pokladny, které nebudou schopny udržet stále rostoucí armádu nezaměstnaných a pro ty nebude jiné východisko, než vzít spravedlnost do svých rukou a začít lynčovat bohaté, nebo prostě toho, kdo alespoň něco má. S prázdnou kasou ztratí veřejná moc veškerou autoritu, vypuknou občanské války (viz. Anglie?) Jak správně zmiňujete, díky globalizaci bude oslabená civilizace zmítáná vnitřními problémy následně obsazena jinou civilizací s pevným řádem. Můžeme se modlit, aby to byla Čína a ne muslimové.

0 0
možnosti
LA

Lex Aeterna

10. 8. 2011 10:17
Re: Souhlasím s Vámi a ten scénář a příčiny jsou docela jasné

Nerád Vám kazím iluze, ale boháči můžou kdykoliv uplatit půlku rabujících proti druhé.

0 0
možnosti
LS

Jednoho krásného dne ...

10. 8. 2011 8:45
kdyby stromy pořád jen rostly nahoru,

za chvíli by ometaly měsíc a hvězdy :). každé stoupání na vrchol provází následný sestup do údolí

0 0
možnosti
S

sampis

10. 8. 2011 8:44
Ehm, to je slohové cvičení?

V článku jste shrnul fakta. Civilizace vznikají a zanikají. Některé revolučně, některé evolučně. Západní civilizace má za sebou něco přes tisíc let. Je to možná hodně, možná málo. Egypt několikrát povstal z vlastního popela a Čínské císařství přetrvává tisíce let (šest tisíc let) do dnešních dnů.

Zánik civilizace, jakékoliv, hrozí prakticky neustále. Přírodní katastrofy, epidemie, povstání, války. To vše může strhnout fungující civilizaci do propadliště dějin.

Ano, spousta lidí pád západořímské říše s děním v západní civilizaci, což je pokračovatelka Říma. Jenže zapomínají na jedno, z vrcholu vede jen cesta dolů, protože jinak nejde o vrchol.

Otázka je, zda v dnešním globálním světě může zaniknout civilizace, aniž by jeji prostor, ve smyslu zeměpisném, neobsadila civilizace jiná.

0 0
možnosti
H

hanick

10. 8. 2011 8:40
Zákonitě

a kdyby už to bylo, je pozdě. Teď záleží na tom, co si pod pojmen západní kultura kdo co představuje. Mně by stačilo prozatím vymýtit přehnaný humanismus a ztráta discipliny.

0 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1221x
Nejsem pro nic ani proti ničemu. Věřím, že všechny principy a věci jsou stejně důležité a legitimní. Jsem duchovní hledač a amatérský metafyzik. Zajímám se také o indiány plání, zejména o předrezervační dobu.