Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Suverenita... nebo „suverenita“?

V roce 1938 bylo Československo suverénním státem. V Mnichově naši zástupci čekali v předpokoji, až se o nás velmoci dohodnou.

V roce 1968 jsme byli formálně vzato také suverénní. Proti sovětským tankům nám to moc nepomohlo. Utěší nás, že ve stejnou dobu se již Francie, Itálie, západní Německo a Benelux rozpouštěly jako kostka cukru? Vždyť vše, co našim odpůrcům Lisabonské smlouvy vadí, je již v menší či větší míře obsaženo v Římských smlouvách z roku 1957. 

Dnešní Gruzie je suverénním státem. Ale kdyby nebylo EU, tak se nejspíš sovětské tanky letos v srpnu zastavily až v Tbilisi. 

Princip nenarušitelnosti státní suverenity byl pilířem tzv. vestfálského systému mezinárodních vztahů, na kterém se evropští vladaři dohodli na konci Třicetileté války. Skvělé období pro českou státnost, jak známo. 

Suverenita, „moc velet a donucovat, aniž by nám kdokoli jiný na této zemi mohl velet či nás donucovat“ (J. Bodin), je teoretický pojem, jehož platnost v reálném světě je velmi relativní. To platí pro kteroukoli evropskou zemi a pro malý národ v geopoliticky citlivém prostoru dvojnásob. Proto vznikla myšlenka evropské integrace: raději než se zuby nehty držet své absolutní, leč víceméně jen formální suverenity, pojďme ve vybraných oblastech výkon své suverenity delegovat společnému subjektu na evropské úrovni. Tam slovo suverenita opět získává reálnější smysl. Uměla by Česká republika sama pomoci Gruzii? Uměla by sama přinutit Microsoft resepktovat její antimonopolní pravidla? Uměla by sama zajistit českým podnikatelům rovný přístup na půlmiliardový integrovaný trh? 

Euroskeptici se rádi posmívají evropským normám, tu na okurky, tu na láhve, atd. Dobře, buďme v Evropě suverénní a každý si normy tvořme podle svého. Naši exportéři (85% našeho vývozu jde do EU) pak budou muset respektovat tu německé, tu italské, tu polské, tu slovenské a kdovíjaké další normy. A když se ostatní dohodnou na normách společných, nám nezbyde než se jimi v praxi řídit také, jen nebudeme mít žádny vliv na to, jak budou vypadat, a při jejich tvorbě nebude nikdo brát ohled na naše eventuální specifické zájmy. Nebyli bychom tedy náhodou suverénnější, kdybychom seděli u stolu, kde se ty normy tvoří – byť cenou za to je, že u toho stolu můžeme být přehlasováni?

Po vstupu do EU ani po přijetí Lisabonské smlouvy není důvod z naší ústavy vyškrtávat slovo „svrchovaný“. Suverenitu neztrácíme, jen jsme se rozhodli ji vykonávat jinak – společně s ostatními členy EU. A protože chceme, aby výkon této sdílené suverenity byl účinný (sedět kolem stolu, kde se nikdy nelze na ničem dohodnout, je k ničemu), přijímáme pravidla hry, která počítají i s tím, že nás ostatní mohou přehlasovat (a oni přijímají, že my můžeme přehlasovat je). Svou suverenitu dobrovolně omezujeme tím, že její část sdílíme s ostatními. To vše v pevném právním rámci a ve společenství 27 států, jejichž různorodost nám otvírá velký prostor pro vytváření nejrůznějších spojenectví... a ze kterého můžeme kdykoli odejít. Je tu již precedens s Grónskem, Lisabonská smlouva nyní právo vystoupit z EU výslovně upravuje. Proč o tom naši antilisaboňané nikdy nemluví?

Členství v EU naši suverenitu naopak posiluje na historicky nebývalou úroveň. Přesně to vystihl Ústavní soud (z 80% sestavený z lidí vybraných Václavem Klausem): „přenesení určitých kompetencí státu, které vyvěrá ze svobodné vůle suveréna a bude nadále vykonáváno za jeho účasti předem dohodnutým a kontrolovaným způsobem, není pojmovým oslabením svrchovanosti státu, ale naopak může v důsledcích znamenat její posílení ve společném postupu integrovaného celku“.

Autor: Lukáš Macek | čtvrtek 4.12.2008 10:44 | karma článku: 23,03 | přečteno: 2562x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Dva Nečasové: který z nich vyhraje?

Na povolební scéně dnes máme dva Petry Nečase: Petra Nečase, lídra ODS, který pro svou stranu dosáhl historicky nejslabšího volebního výsledku. A Petra Nečase, potenciálního lídr středopravicového bloku, jehož síla nemá v dějinách České republiky obdoby... Kterého z nich si historie zapamatuje?

31.5.2010 v 14:07 | Karma: 23,04 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

O co hraje TOP09?

Jakmile začalo být jasné, že spojenectví ODS, TOP09 a VV bude mít přes 115 hlasů, přirozená reakce snad všech pozorovatelů (ale i lídra ODS) byla jednoznačná: toto je budoucí středopravicová vládní koalice. O to podivněji působí, že vzápětí začal zaznívat disonantní hlas ze strany TOP09. Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek se okamžitě začali do Věci veřejných ostře trefovat.

31.5.2010 v 11:52 | Karma: 20,64 | Přečteno: 3544x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Volby 2010: nečekaně dobré zprávy

Upřímně řečeno, od letošních voleb jsem nic moc dobrého nečekal. O to milejší je dnešní překvapení z přehršle dobrých zpráv.

29.5.2010 v 20:42 | Karma: 29,94 | Přečteno: 3225x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Co čekat od nadcházejících voleb?

Jednou z tragédií české politiky je stav naší pravice, která dosud nepřekonala trauma z nesmyslně vyhroceného rozkolu z roku 1997. Na počátku 90. let přitom dostala historickou příležitost být motorem polistopadového vývoje. Po několika letech ji však trestuhodně promrhala a dodnes se z toho nevzpamatovala. Změní na tom něco nadcházející volby?

24.5.2010 v 10:13 | Karma: 37,91 | Přečteno: 8408x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

O trapných úvahách, kam s Topolánkem

Jak Mirek Topolánek oznámil, že končí v politice, začala média spekulovat o tom, čím se bude dál živit. Tyto úvahy jsou tristním svědectvím o stavu našeho veřejného života, a to minimálně ze dvou úhlu pohledu.

2.4.2010 v 9:11 | Karma: 37,38 | Přečteno: 8935x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.