Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koaliční smlouva na jednu stránku

Politici ODS, TOP09 a VV nám už skoro tři týdny pečou koaliční smlouvu. Na veřejnost prosakují nejrůznější dílčí informace o jejím obsahu. Jedno se zdá však již teď jasné: vyjednavači směřují k sepsání dlouhé a velmi detailní smlouvy. Nemyslím si, že je to šťastné řešení.

Zaprvé proto, že vznikne dlouhý, vysoce technický, nezáživný a pro normálního občana nejspíš nepříliš srozumitelný text plný kliček, nuancí, pojistek a protipojistek. A po čtyři roky pak budeme svědky handrkování koaličních špiček o interpretaci té či oné formulace.

Zadruhé proto, že dlouhou a podrobnou koaliční smlouvu lze těžko vnímat jinak, než jako projev vzájemné nedůvěry. Kde je vzájemná důvěra, stačí jeden stisk ruky a čestné slovo. Když si nevěříme, nastoupí šiky právníků a začnou se vršit paragrafy. To není dobrý příslib do budoucna.

Zatřetí a hlavně: realitu politického rozhodování na vládní úrovni nelze vtěsnat do žádné smlouvy, byť by byla sebedetailnější. Koaliční partneři si mohou slíbit tisíc věcí, ale můžeme si být jisti, že dříve či později se vynoří problém č. 1001, se kterým nikdo nepočítal, a celá slavná smlouva je k ničemu.

ODS, která svého času prosazovala daňové přiznání na jednu stránku, přitom mohla svým partnerům nabídnout koaliční dohodu stejného rozsahu.

Text by mohl začínat preambulí, ve které by se partneři shodli na obecné definici základních priorit budoucí vlády, odpovídajících zásadním tématům každé z koaličních stran. A místo superdetailních projektů zformulovat jeden jediný článek, který by definoval metodu práce: „Veškerá rozhodnutí vlády budou přijímána konsensem. Koaliční strany se zavazují k loajální podpoře vládních rozhodnutí.“

Po podpisu této smlouvy by se strany mohly dohodnout na složení vlády (ve které by mimochodem již tolik nezáleželo na tom, kdo má kolik hlasů, neboť by nikomu nehrozilo přehlasování). A až ta by se vrhla do podrobné práce – na svém programovém prohlášení. Byl by to důstojnější a v důsledku nepochybně i mnohem efektivnější postup, který by navíc dával naději, že si v nadcházejících letech ušetříme vnitrokoaliční mediální tahanice. A dostali bychom se z kategorie zemí, kde se po volbách na novou vládu musí čekat týdny či měsíce...

Pokud nová koalice opravdu chce něco udělat s nedůvěrou občanů v politický systém, musí přijít s přímočarým, srozumitelným a gentlemanským politickým stylem. Protahující se koaliční jednání nejsou zrovna nejšťastnějším začátkem.

 

Autor: Lukáš Macek | úterý 22.6.2010 14:01 | karma článku: 20,23 | přečteno: 2941x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Euro, aneb (bolestivá) výchova k ctnosti

Při glosování dnešních problémů v eurozóně často zaznívá věta zdánlivě apelující na zdravý rozum: „Je přece nesmysl zavádět jednotnou měnu pro země, které na tom jsou ekonomicky každá jinak!“. Vtip je v tom, že přijetí eura nikdy nebylo myšleno ani prezentováno jako pouhé naroubování jednotné měny na spolek zemí, ve kterém si každý dál vede svou hospodářskou politiku, jak se mu zlíbí. Země přecházející na euro se zavazují vést nadále svou hospodářskou politiku v souladu s principy, na kterých stojí evropská Hospodářská a měnová unie (HMU), v logice celkové hospodářské konvergence.

12.10.2010 v 9:03 | Karma: 24,32 | Přečteno: 4310x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Euro – oběť vlastního úspěchu?

Události kolem eura a (nejen) Řecka vyvolaly škodolibý úsměv na tváři euroskeptiků. „Vždyť jsme to říkali! Euro je nesmyslný a škodlivý projekt!“ Na první pohled se může zdát, že mají pravdu. Ale jen na ten první... Po delší odmlce (letní tendence k „dolce farniente“ a hektičnost začátku akademického roku nejsou přítelem mého blogování...) se vracím (nejen) s malým seriálem na obranu eura.

11.10.2010 v 10:28 | Karma: 11,66 | Přečteno: 2378x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Falešné a skutečné problémy s přímou demokracií typu VV

Mnohá média se v uplynulých dnech opakovaně pozastavovala nad skutečností, že Věci veřejné (VV) chtějí o koaliční smlouvě nechat rozhodnout své registrované příznivce v on-line referendu. A někteří komentátoři i politici mají tendenci to vydávat za příklad jejich nečitelnosti a nespolehlivosti jakožto politického partnera. Tento argument je nefér. Ale na druhou stranu pomíjí jeden skutečně problematický prvek vnitřního fungování VV, na který by se naopak partneři, novináři i občané Johnovy strany ptát určitě měli.

18.6.2010 v 17:37 | Karma: 14,64 | Přečteno: 2342x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Ještě k prohře Jiřího Paroubka

Jedním z velmi diskutovaných povolebních témat je výsledek ČSSD, příčiny jejího neúspěchu. Z některých s levicí více či méně sympatizujících kruhů i od samotného Jiřího Paroubka zaznívá nařek nad „antiparoubkovskou hysterií pravicových médií“. Byť na pojmu „hysterie“ možná něco je, toto vysvětlení mizerného výsledku ČSSD zaměňuje příčiny a následky.

17.6.2010 v 9:03 | Karma: 28,41 | Přečteno: 3064x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Dva Nečasové: který z nich vyhraje?

Na povolební scéně dnes máme dva Petry Nečase: Petra Nečase, lídra ODS, který pro svou stranu dosáhl historicky nejslabšího volebního výsledku. A Petra Nečase, potenciálního lídr středopravicového bloku, jehož síla nemá v dějinách České republiky obdoby... Kterého z nich si historie zapamatuje?

31.5.2010 v 14:07 | Karma: 23,04 | Přečteno: 2798x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.