Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozpuštění KSČM bude sebevraždou české pravice.

Zdánlivě absurdní tvrzení. Protagonisté snah o zákaz činnosti českých komunistů však neberou v úvahu, koho asi členská a voličská základna zakázané KSČM podpoří v příštích volbách. ODS, či TOP 09 to jistě nebude.  

V Komunistické straně Čech a Moravy (která má, navzdory bojovné rétorice pana Grebeníčka, s tou předlistopadovou KSČ společného opravdu velmi málo a spíše bych jí viděl jako jakési radikálnější křídlo sociálních demokratů) je od revoluce dodnes buďto přímo, nebo v podobě voličského fanklubu zakonzervována poměrně velká a statisticky významná skupina občanů této země. Lidí, kteří tuto stranu v porevolučních volbách vždy volili s vědomím, že nemůže prakticky nic kloudného sama prosadit a že nemůže, díky svému nulovému koaličnímu potenciálu, v této zemi vládnout. Tato voličská základna se tak vědomě a dobrovolně zříkala možnosti ovlivňovat společenské dění a prostřednictvím své partaje usilovat o získání politického vlivu a politické moci. V nové situaci tuto možnost mít může. Jsem totiž přesvědčen o tom, že pokud k zákazu činnosti skutečně dojde, nezvolí současné vedení KSČM jako řešení vznik nové strany s jiným názvem. Posledním politickým aktem současného ústředního výboru KSČM naopak bude naléhavá výzva k členské základně a ke všem příznivcům strany, podpořit ve volbách svými hlasy ČSSD jako kvalitní a účinný protiúder českým pravicovým (a tzv.středově pravicovým) stranám. Přitom je třeba vzít v úvahu, že voliči komunistické partaje jsou patrně nejdisciplinovanější skupinou v rámci jakýchkoli voleb. Naprostá většina z nich půjde k volbám i po zákazu vlastní partaje a výzvu svého nejvyššího orgánu bezpochyby vyslyší. Sociální demokraté pak volby do poslanecké sněmovny nejen vyhrají, ale navíc s drtivým náskokem. Pak ovládnou poslaneckou sněmovnu a budou prosazovat své zájmy v naprostém klidu a pohodě. K dosažení většiny v poslanecké sněmovně již nebudou potřebovat ani spolupráci s véčkaři (jak si to patrně představuje pan Hašek), ani velkou koalici s ODS. Vláda se stane výlučně vládou sociální demokracie, na svá místa v různých státem řízených korporacích se opět vrátí staří harcovníci, sponzoři a sympatizanti, stát se bude dál a dál zadlužovat a socialistická karavana půjde dál. Opravdu právě tohle pan Štětina a další protagonisté snah o zákaz KSČM chtějí?  

Vedení Sociální demokracie po zákazu KSČM také zcela jistě vydá vnitřní pokyn, aby regionální organizace nebránily vstupu bývalých členů a příznivců KSČM do řad ČSSD. Nárůst počtu členů bude v dané chvíli jednoznačnou prioritou, bez ohledu na následky. Do této strany se tak dostane celá řada lidí, kteří budou mít na formování charakteru české politické scény a řešení společenských problémů poněkud jiný, vyhraněnější a radikálnější názor. Lidí značně aktivních a pracovitých, kteří dříve, či později v této straně vyniknou a své názory prosadí. A nenechme se mýlit dlouhodobým mediálním tvrzením, že mezi členy, či příznivci KSČM jsou výlučně bezmocné stařenky a dementní stařečkové. Není to tak.

Ze současné ČSSD, ve které se již dnes pomalu ale jistě prosazuje volání po větší radikalizaci vlastní politiky, se tak stane úplně něco jiného a radikálnější přístup k řešení společenských problémů může docela dobře korespondovat s názorem většiny jejích členů a voličů a přitáhnout další a další sympatizanty. Česká pravice bude odsouzena k jalové a bezzubé opozici, jejíž vystoupení a návrhy se stanou pouze jakýmsi folklórním zpestřením zasedání sociálnědemokratického parlamentu.

Nebylo by přece jen rozumnější dát komunistickým lídrům pár lukrativních postů a pár míst ve správních radách tak, aby si přece jen přičichli k penězům, na angažované funkcionáře vytáhnout pár kostlivců (jistě by je někdo obětavě vyhrabal) a počkat, až tato partaj sama spáchá politické harakiri a až její voliči dojdou sami k logickému závěru, že ti komunističtí lídři jsou vlastně součástí stejného zahnívajícího politického rybníčku se stejnými, zejména ekonomickými zájmy a se stejnou touhou po penězích. Tak se to přece dělá a výsledek je vždy předem zaručen. A dokonce se domnívám, že by se pak podobná bojovná vystoupení pana Grebeníčka a dalších komunistických poslanců již nikdy neopakovala. V tom je totiž kouzlo politiky.

Jenomže jsme na české politické scéně a proto naši pravicoví představitelé udělají další vážnou chybu, která bude mít dalekosáhlé následky. Až ti, kteří dnes volají po zákazu komunistické partaje, přijdou díky výměně stráží o své posty, prebendy a fary, pak si sami budou v duchu přát, aby někdo tu zatracenou a opovrhovanou partaj zase honem založil a internoval v ní co největší počet sociálně demokratických členů a voličů. Na všechno ale bude pozdě.

Autor: Petr Litoš | úterý 15.2.2011 8:00 | karma článku: 19,79 | přečteno: 2259x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik