Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pes jako rukojmí? Legalizace vydírání.

Pokud tento bezzubý a impotentní stát přesouvá obranu soukromého majetku ze svých rachitických beder na jednotlivé občany, budu tohoto práva využívat také. Svého psa jsem připraven bránit se zbraní v ruce.  

Pes skutečně může způsobit škodu. Tato škoda se má určitým způsobem vyčíslit a následně požadovat, případně vymáhat její úhradu. Mne osobně by nikdy nenapadlo, že bych škodu, kterou by způsobil můj pes, někomu neuhradil. Věřím ale, že jsou takoví lidé. Mám však pocit, že v případě neochoty uhradit škodu, nebo naopak v případě možných přehnaných nároků ze strany poškozeného, je tady soud, aby o této věci rozhodl. Soud je v civilizovaném světě jedním z pilířů státu a jestliže tento stát, prostřednictvím svých orgánů, chránit právo nemůže, nebo nechce, pak je patrně opravdu na místě, aby ochranu svých práv, majetku a rodin, vzali do rukou samotní občané. Uvedený návrh nového občanského zákoníku, podle kterého lze vzít (mimo jiné „věci“) i psa „jako rukojmího“ do doby, než k úhradě požadované (nikoli tedy objektivně zjištěné) částky dojde, k tomu jen a jen navádí a pokud se realizuje, pak bezpochyby nezůstane jen u těch pejsků. Opravdu mi to připadá jako návod k vydírání. Musím konstatovat, že se tato společnost ve svém vývoji dostala daleko.

Zdůvodnění Františka Korbela, náměstka ministra spravedlnosti, že „vymáhání úhrady škody u soudu je obtížné a zdlouhavé“ vnímám od vysokého státního úředníka, odpovídajícího za výkon spravedlnosti v tomto státě, jako naprosto nehoráznou výmluvu a výsměch. Pokud to tak je, bude asi potřeba cosi změnit v našem soudnictví a nikoli přesouvat výkon práva na samotné občany tak, jak tomu bylo na americkém západě v devatenáctém století. Ti lidé ale tehdy žádnému státu daně neplatili, zbraně a náboje na svoji obranu si pořídili z vlastní kapsy. My ty daně platíme. Kde je tedy chyba? V občanech, že nedostatečně brání svá práva, nebo na straně nefunkčního státu? Tento zcestný úmysl takzvaně „posílit práva poškozeného“ navíc dává řadu možností legalizovat kupříkladu krádeže aut (když půjde do tuhého, stačí uvést, že se auto rozjelo, způsobilo škodu a bylo „vzato jako rukojmí“), nebo legalizovat vydírání bohatých lidí prostřednictvím únosu psa s poukazem na to, že způsobil škodu a pak požadovat peníze a peníze, do nekonečna.

Nedovedu si představit, že někdo někomu odebere „jako rukojmího“ rotvajlera, německou dogu, pitbula, nebo německého ovčáka. Pokud bych takového psa měl, dal bych mu v oné situaci okamžitě povel k obraně. Jistě by to stačilo. Dovedu si ale představit, jak někdo staré babičce násilím odebere čtyřkilového pejska, jenom proto, že se mu otřel o kalhoty. Současně si umím představit, jak si pro toho psa dojde někdo z rodiny s brokovnicí v ruce. Udělal bych to také. No a protože sám mám, coby svojí velikou lásku, fenku teriéra, navíc neuvěřitelně hodnou, která má nesmírně ráda všechny lidi na světě a nedokázala by se sama bránit, jsem ochoten a připraven ji bránit sám. Se vší rozhodností. Takže upřímně a na rovinu. Pokud tento legislativní paskvil projde, oživím si své střelecké dovednosti a budu se psem chodit ozbrojen. A nebe buď milostivo tomu, kdo by mi tu fenku chtěl vzít. Je mi jasné, že řada čtenářů se mnou nebude souhlasit. Každý nechť činí, jak uzná za vhodné. Jsme přece v právním státě.

Právě tak si neumím představit, jak si člověk, který při povodních, či v jiné situaci, dokázal pro svého psa bez zaváhání nasadit vlastní život, nechá někým psa odebrat, aniž by za něj bojoval. Dojde zcela jistě k dost velkým a tragickým malérům. Kdo je pak bude řešit? No přece ten soud. „Obtížně a zdlouhavě“, jak podotkl pan náměstek. Skutečně chtěl ministr Pospíšil právě tohle?

Svého psa pokládám, pane doktore Pospíšile, za člena své rodiny a dovoluji si vás ujistit, že členy své rodiny budu bránit, dokud budu stát na nohou. Za všech okolností a bez ohledu na následky. Pokud bych to neudělal, styděl bych se sám za zebe.

Autor: Petr Litoš | pondělí 31.1.2011 8:00 | karma článku: 22,02 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Petr Litoš

Ctirada Mašína si vážit nemohu.

Bratři Mašínové pro pád komunistického režimu neudělali prakticky nic. Stali se tehdy jen účinným nástrojem režimní propagandy. Rád bych se tímto příspěvkem přihlásil k té části veřejnosti, která v Mašínech hrdiny nevidí.

16.8.2011 v 8:00 | Karma: 48,19 | Přečteno: 15682x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Pryč z Evropské unie. Dokud je ještě čas.

Pokud někdo založí politickou stranu či hnutí s prioritním programovým cílem vystoupení z EU, stanu se členem. Odejít z té neskutečně stupidní rádoby Unie bude to nejrozumnější, co můžeme udělat. Ale hlavně rychle.

8.8.2011 v 8:00 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1825x | Diskuse| Politika

Petr Litoš

Senzační odhalení. Lenin byl žid.

Poukazovat u tak negativní postavy světových dějin, jako byl V.I.Lenin, na židovské předky, je nehoráznost. Především vůči židům. Být žid je pro lidovky.cz asi stejný skandál, jako znásilnit pokojskou, nebo v mládí brát tvrdé drogy.

26.5.2011 v 8:00 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

Boj o Evropu začíná.

Po krachu chiméry multikulturalizmu se Evropa konečně začíná starat o svoji budoucnost. Muslimové ale museli nejprve osobně dokázat, že to s invazí na náš kontinent myslí vážně. Francie začala být na poplach.

11.4.2011 v 8:00 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1558x | Diskuse| Společnost

Petr Litoš

A zase ti sudetští Němci

K činnosti různých sudetoněmeckých landsmanšaftů a k problematice Benešových dekretů jsem se již mnohokrát vyjádřil a nechci se opakovat. Poslední článek pana Doležala mne ale docela nadzvedl. Myslím si zkrátka pravý opak.

6.4.2011 v 8:00 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3589x
Autor (věk seniorský) dlouhodobě publikuje, je členem Syndikátu novinářů ČR. Měl to štěstí, že mu byla, přes složitou situaci na knižním trhu, vydána kniha kriminálních povídek. Žije v Praze, vychoval dvě děti, má dva vnuky. Je bezvěrec, ale víru plně respektuje. Zajímá se o dějiny První republiky, biblistiku a všechno, co ovlivňuje život této společnosti. Má rád zbraně, psy a svojí rodinu. Rád formuluje své názory psaným slovem.

Seznam rubrik