Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vypoklonkovali jsme Rusy z Dukovan, vracejí se potrubím

Prezident Zeman nedávno podepsal zákon, který vyřazuje ruské a čínské firmy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Důvod ke spokojenosti? Kdepak. Jen další falešná iluze o tom, jak jsme oslabili vliv Ruska na nás.

Pro zákon hlasovali v obou komorách parlamentu jak politici vládní, tak ti, kteří patří do stran „probruselské“ opozice (zde). Jde tak o další krok v dlouhodobém procesu utlumování hospodářské spolupráce s Ruskem, který byl na úrovni EU započat v reakci na jeho anexi Krymu a vypuknutí ozbrojeného konfliktu s Ukrajinou. Jeho dalšími katalyzátory byly různé kauzy, jako například útok na pana Skripala nebo výbuch ve Vrběticích. I když ta druhá budila vášně jenom u nás, protože naši spojenci se na nějakou výraznější reakci vykašlali a omezili se jen na prázdné proklamace s tím, že nechtějí zhoršovat vztahy s Moskvou (zde). 

Což mimo jiné dokládá, jak rozdílně je v rámci EU ono „bourání mostů“ s Ruskem chápáno. Zatímco my odvoláváme diplomaty a utlumujeme vzájemný obchod, jiní se omezují na verbální projevy a jinak s Ruskem vesele spolupracují dál. Dokladem tohoto dvojího přístupu je pak například realizace rusko-německého projektu na výstavbu plynovodu Nord Stream 2. Ten jednak otevírá Rusku dveře do EU a posiluje tak její závislost na něm, a jednak je podrazem Německa na Polsko a Ukrajinu, přes které teče plyn nyní. Paní Merkelová sice prohlašuje, že její země nikdy nedovolí, aby se Nord Stream 2 stal „politickou zbraní“ (zde), ale to jsou jenom kecy. Páky v ruce má totiž ten, kdo kontroluje kohouty, kterými se plyn do té roury pouští...

Je zajímavé, že ti, co tak usilovali o vyškrtnutí Ruska ze seznamu možných dodavatelů na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech, nevystupují stejně razantně i proti Nord Stream 2. Obzvláště když ten druhý projekt má potenciálně mnohem větší dopad na energetickou bezpečnost než ten první. Týká se totiž podstatné části EU, zatímco dostavba Dukovan je pouze naší domácí záležitostí. Že by bylo příčinnou této jejich zdrženlivosti to, že by kritika dopadla i na Německo? Podle mne na tom nejspíš něco bude. Na Rusko zkrátka pěstičkou hrozit umíme, ale na našeho západního souseda si to netroufneme. V podstatě se tak opakuje situace z období před rokem 1989. Jenom v obráceném gardu. Tenkrát jsme si totiž pro změnu troufali hrozit zemím „západu“, ale směřovat kritiku na „východ“ si nelajznul nikdo.

Možná někdo namítne, že celý ten slavný Nord Stream 2 bude stejně k ničemu, protože zelení radikálové prosadí, aby mezi zapovězená paliva patřil vedle uhlí i plyn. Myslím, že se to nestane. Na to bylo totiž do tohoto projektu nainvestováno kapitálu (finančního i politického) až příliš mnoho. Dle mého soudu ostatně část z těch, co radikály v jejich boji proti uhlí financovali, to dělala kvůli tomu, aby se tím vytvořila v EU větší poptávka právě po plynu. Takže těžko budou teď prokrmovat někoho, kdo by jim jeho využívání chtěl zatrhnout. Kdepak. Ruský plyn do Evropy přes Nord Stream 2 zkrátka poteče a EU je tak k větší závislost na Rusku odsouzena.

Bude se pochopitelně týkat i nás, protože i my čelíme sílícímu tlaku, abychom od uhlí ustoupili „co nejdříve“. A plyn se v tuto chvíli jeví jako jediná dostupná náhrada za něj. Což v praxi znamená, že jsme sice na jedné straně snížili naši závislosti na Rusku v oblasti jaderné energetiky, ale na druhé straně ji zvýšíme tím, že budeme odkázáni na jeho plyn. Jinak řečeno jednu závislost za bouřlivého aplausu vyměníme za jinou a Rusové, které jsme slavnostně vypoklonkovali z tendru na Dukovany, se k nám vrátí potrubím. Jsme zkrátka jako notorik, který se chce vymanit z područí alkoholu tím, že místo rumu začne pít vodku…

A jak tedy můžeme doopravdy závislost na Rusku snížit? Recept je jednoduchý. Zachovat uhlí, i kdyby se v Bruselu na hlavu stavěli a dostavět další jaderné bloky. Když zkrátka nemá rozum evropská vrchnost, tak ho musíme mít my. Pravda, v tuto chvíli nám dodává Rusko i palivo pro jaderné reaktory, ale v tomto případě není zase až tak složité dodavatele změnit (zde). Na rozdíl od plynu k tomu totiž nepotřebujeme postavit plynovod, ale pouze položit koleje. A ty už do elektráren v Temelíně i v Dukovanech dávno vedou...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Lhotská | čtvrtek 7.10.2021 9:01 | karma článku: 39,66 | přečteno: 1289x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Fact-checking, co žádná fakta neověřuje

Agentura CEDMO vydala svůj pravidelný „fact-checking brief“, ve kterém hodnotí dopad některých „dezinformací“ na českou, případně slovenskou společnost. Při jeho vytváření si však s nějakým ověřováním faktů hlavu moc nelámala.

17.5.2024 v 9:02 | Karma: 35,50 | Přečteno: 938x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Důchodová nereforma s jepičím životem

Vláda schválila návrh novely zákona o důchodovém pojištění zvyšujícím věk odchodu do penze. Říká tomu „důchodová reforma“, ale ve skutečnosti jde jen o parametrickou změnu. A nejspíš bude mít i jepičí život.

3.5.2024 v 9:02 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1038x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,94 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

19.4.2024 v 9:02 | Karma: 38,10 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,29 | Přečteno: 6772x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel přijel do Explosie, absolvuje let na simulátoru a navštíví děti v léčebně

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  9:41

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Elektrokolo

11. května 2021  8:39,  aktualizováno  21.5 9:19

Elektrické kolo je jízdní kolo, které pohání elektrická energie. Může se s ním jako s běžným kolem...

Nemovitosti bez majitele? Rusové chtějí na Ukrajině zabavit přes 13 tisíc bytů a domů

21. května 2024  7:59

Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 13 tisíc bytů a domů, které...

Kolony brzdí provoz na D5 a D8 před hranicemi, důvodem jsou německé kontroly

21. května 2024

Na dálnicích D5 a D8 stojí před hraničními přechody do Německa dlouhé kolony především kamionů....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 281
  • Celková karma 38,29
  • Průměrná čtenost 4967x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik