Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je „extrémní pravice“ opravdu extrémní pravicí?

Když člověk sleduje vyjádření politiků, novinářů a politických komentátorů, nutně získá dojem, že už existuje jenom pravice „extrémní“ či „populistická“. Výrazně totiž ubylo výroků, kde by byla zmíněna bez těchto adjektiv.

Tak, jak se blíží evropské volby, sílí obavy některých politiků z toho, že by v nich mohla „extrémní“ a „populistická“ pravice výrazně posílit. Jako například šéf unijní diplomacie Joseph Borrell (zde), který už před koncem loňského roku vyjádřil obavu z vítězství „stran, které nabízejí špatné odpovědi na dobré otázky“. Nechme pro tuto chvíli stranou, které otázky jsou ty „dobré“ a které ty „špatné“. A logicky tedy i to, které odpovědi jsou „dobré“ a které „špatné“. Zamysleme se spíše nad tím, co to ta „extrémní“ a „populistická“ pravice vůbec je.

Odpovědět na to není úplně jednoduché, protože oba termíny jsou definovány poměrně vágně a umožňují tedy celou řadu výkladů. Za „populismus“ je obvykle považována snaha získat pro své ideje člověka, který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí jeho zájmy (zde). Jenomže pak jsou „populisty“ v podstatě všichni, kdo jsou momentálně v opozici. A přestanou jimi být ve chvíli, kdy se ujmou otěží vlády, zatímco se „populisty“ stanou ti, co je třímali doposud. Někdy pak bývají tímto pojmem označováni také politici, kteří voličům slibují nesplnitelné. Prostě podle hesla „nikdo vám nemůže dát tolik, kolik já vám můžu slíbit“. Jejich přímo učebnicovým příkladem je třeba Vladimír Špidla aka „zdroje tu jsou“. Z tohoto úhlu pohledu je však největším populistou současná evropská vrchnost. Třeba když se snaží přesvědčit unijní občany, že „zdroje na Green Deal tu jsou“, že zvyšováním závislosti na občasných zdrojích energie (OZE) dosáhneme energetické bezpečnosti nebo že vysokými výrobními náklady kvůli drahým energiím a nesmyslné regulaci posílíme naši konkurenceschopnost na světových trzích. A jsou to právě „populističtí“ pravicoví politici, kteří tvrdí, že je to všechno cesta do pekel. Spojovat tedy pravici s populismem je zkrátka totéž jako spojovat Severní Koreu s demokracií.

A jak je to s tím „pravicovým extrémismem“? Obvykle tím daný nálepkovač naznačuje, že příslušný pravicový politik, či celá strana jsou poněkud „nahnědlí“. A to bez ohledu na to, zda vůbec prosazuje obvyklá pravicová řešení uspořádání společnosti. A která to jsou? Důraz na individuální svobody spojené s odpovědností každého člověka sám za sebe, minimální zásahy státu do životů lidí, tržní ekonomika nepokřivená dotacemi a důraz na tradiční hodnoty, jako je třeba manželství muže a ženy nebo rodina. Takže pravicový extrémista by měl být někdo, kdo prosazuje tyto principy v jejich extrémní podobě. Tedy například odmítá ochranu práv zaměstnanců, požaduje zrušení sociálního systému nebo chce změnit systém povinného zdravotního pojištění na dobrovolný a ryze komerční. Nevšimla jsem si však, že by někdy podobné požadavky od někoho zazněly a tedy, že by u nás nějaká strana skutečně pravicově extrémistický program prosazovala.

Tvrzení o údajném extrémismu a populismu pravicových stran je zkrátka blbost na kvadrát. „Pravicoví extrémisté“ totiž žádná pravicová řešení neprosazují a největší populisté sedí v Bruselu. Otázkou však je, proč se s podobnými výkřiky roztrhl pytel právě teď. Důvodem jsou podle mne samozřejmě blížící se volby a snaha zabránit takovému posílení pravice, aby mohla dění v EU výrazně ovlivňovat. Dost to připomíná období mezi lety 1945-48 v Československu. Tenkrát byly u nás pravicové strany dokonce zakázané, čímž se ostatní elegantně zbavily politické konkurence. Jenomže jejich politici netušili, že skutečným nepřítelem jsou komunisté a když to pochopili, bylo už pozdě. Někteří se podřídili, jiné čekal, stejně jako předtím ty pravicové, zákaz a pronásledování.

Dnes je to podle mne podobné. Nikdo sice pravici přímo nezakazuje, ale úsilí nasadit jí psí hlavu „extrémismu“ a „populismu“ je evidentní. Prim v tom hrají progresivisté, kterým ostatní s vidinou zbavení se politické konkurence přizvukují nebo alespoň neodporují. Zřejmě si stejně jako nekomunistická levice v poválečném Československu věří, že progresivisty nakonec nějak zmáknou. Což je však podle mne iluze a dříve či později budou i oni postaveni před volbu se jim buď přizpůsobit, nebo být dalšími na řadě. V ODS už to podle mne pochopili, čehož dokladem je zvolení Evy Decroix na post místopředkyně strany. Což je kovaná progresivistka, které by to mnohem více slušelo po boku Markéty Pekarové Adamové v TOP09 nebo vedle Danuše Nerudové v hnutí STAN.

To, že někdo označuje pravici za „extrémistickou“, zkrátka ještě neznamená, že taková opravdu je. Ona totiž z těchto výroků čouhá jako sláma z bot snaha zbavit se dehonestací politické konkurence. A vyvolává to i otázky týkající se člověka, který se podobnými nálepkami ohání.

Třeba, zda on sám nestojí tak extrémně vlevo, že mu připadá jako „pravicový extrémista“ každý, kdo nestojí v jednou šiku s ním…

Autor: Kateřina Lhotská | pátek 19.4.2024 9:02 | karma článku: 37,88 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Kateřina Lhotská

Nebezpečná hra s ohněm

Co myslíte, že je nebezpečnější – kouřit na bedně s dynamitem, kontrolovat množství benzínu v nádrži s hořící sirkou v ruce, nebo se vojensky zapojit do války na Ukrajině? Kdo tipoval poslední možnost, podle mne trefil.

26.4.2024 v 9:02 | Karma: 34,42 | Přečteno: 943x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Past na klienty pojišťoven

Rozmohl se nám tu takový nešvar – objevily se firmy šířící zprávy o neplatnosti celých portfolií pojistných smluv a slibující klientům, že odkoupí jejich nároky vůči pojišťovnám z této údajné neplatnosti vyplývající.

12.4.2024 v 9:02 | Karma: 36,08 | Přečteno: 6732x | Diskuse| Ekonomika

Kateřina Lhotská

Korespondenční volba na jedno použití?

Víte, co spojuje zdravotnické poplatky, důchodovou reformu, EET a korespondenční hlasování? Vesměs jde o záležitosti, které svými dopady přesahují řadu volebních období. A měly by tedy být řešeny konsenzuálně.

5.4.2024 v 9:01 | Karma: 36,49 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Kateřina Lhotská

Vypnutí webů bylo protiprávní

Pamatujete, jak byly před dvěma lety krátce po zahájení ruské agrese proti Ukrajině vypnuty „dezinformační“ weby? Městský soud v Praze nedávno došel k závěru, že šlo o krok nelegální.

22.3.2024 v 9:01 | Karma: 42,07 | Přečteno: 1334x | Diskuse| Společnost

Kateřina Lhotská

Zelené kádrování

Za totáče mohli některé posty zastávat jen lidé, kteří režim svým vystupováním a názory také podporovali. Byť často svoji oddanost pouze předstírali. Dnes však začíná být konformita projevů zaměstnanců opět vyžadována.

8.3.2024 v 9:01 | Karma: 41,33 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Tlaková níže přinese mírné ochlazení. O víkendu bude oblačno, přijdou i bouřky

2. května 2024  6:54

Přímý přenos Silný vítr a nebezpečí vzniku požáru na vybraných místech v Česku hrozí ještě ve čtvrtek, výstrahy...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

  • Počet článků 279
  • Celková karma 39,85
  • Průměrná čtenost 4969x
Jsem člověk snažící se používat hlavu i jinak, než aby mu jen nepršelo do krku. Třeba aby bylo kde nosit náušnice.

Seznam rubrik