Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A přijde novej, mladej… A tenhle plukovník Foltýn se nezakecá, vážení

Vláda vyšla vstříc volání po boji s dezinformacemi a angažovala novou posilu plukovníka Foltýna. Povede strategickou komunikaci vlády a bude bojovat s dezinformacemi. A mohl by být i úspěšným lékařem naší nemocné společnosti.

Volební preference vládních stran jsou již delší dobu žalostné a tyto alarmující údaje jasně ukazují, že naše společnost je nemocná. Přestože každý soudný člověk a každý demokratický volič uznává, že vláda Petra Fialy je jedinou alternativou proti populismu, extrémismu a fašismu, objevuje se nám v české kotlině takový nešvar – lidé nám stále častěji podléhají nesprávným narativům, nejsou schopni čelit ruským hybridním hrozbám, ztrácejí víru v Evropskou unii a v extrémních případech se už ani netají tím, že v dalších volbách (ať už půjde o volby do Evropského parlamentu či o volby krajské) nepodpoří svými hlasy ani koalici Spolu, ani Piráty či STAN. Tyto zcela pomýlené a pro soudného člověka naprosto nepochopitelné reakce, jež ostře kontrastují s nezpochybnitelnými vládními úspěchy, by snad v dobách méně složitých mohly být odbyty pouhým pousmáním, leč doba je vážná a staví před celou naši společnost výzvy a úkoly, při jejichž plnění si prostě pochybovače a defétisty nemůžeme dovolit.

Vládě je třeba přiznat, že pro boj s elementy rozvracejícími naši společnost udělala již mnoho – připomeňme třeba celou řadu poučení o správných hodnotách, zřízení sekce KRIT na Ministerstvu vnitra, kampaň, která občany vyzývala, aby se nebáli hlásit spoluobčany, kteří šíří nesprávné narativy, či nemilosrdnou eliminaci všech webů, které vláda vyhodnotila jako nepřátelské a nesprávné informace šířící. Ostatně i sám premiér stanovil jasné hranice mezi voliči demokratickými a nedemokratickými a kromě toho přiznal všem našim občanům právo na korigované informace a takto bychom mohli pokračovat. Přestože vláda za podpory správně uvažujících médií občanům jasně vymezila i to, které demonstrace jsou demokratické a prospěšné (uveďme třeba Milion chvilek) a které vůči demokracii nepřátelské a lidu škodlivé (např. demonstrace Rajchlovy či demonstrace proruských zemědělců), situace se příliš nezlepšila. Ani agenda médií a dezinformací, které se velmi agilně ujal bývalý vládní zmocněnec Michal Klíma, neměla očekávaný úspěch.

S nadějí proto hledíme k misi plukovníka Foltýna. Bývalý šéf Vojenské policie je nepochybně správnou volbou, ostatně byl vládě doporučen přímo z Hradu a zapůjčen zcela zdarma. Svou nejlepší kvalifikaci ostatně sám Otakar Foltýn naznačil již v březnu tohoto roku: „To znamená, že pokud nebudete věřit základním hodnotám, na kterých stojí váš stát, nebudete věřit vlastním institucím, budete zpochybňovat např. své vlastní tajné služby – a nechci sahat do svědomí některým bývalým ústavním činitelům, tak pokud tímto způsobem znevěrohodňujete svůj vlastní stát a své vlastní bezpečnostní složky, tak samozřejmě děláte přesně to, co ty ruské tajné služby chtějí. To znamená první markant, který vám řekne, pravděpodobně je to ruská propaganda, je to zpochybňování samotné existence pravdy.“ Slova plukovníka Foltýna jen dokazují, že vláda vybrala dobře. Jde o postoj jasný, vojácky přímý, který zřetelně pojmenovává skutečnost, že pochybovače o uznaných pravdách a dezoláty u nás nechceme a tolerovat je nebudeme. Co je pravda, už vláda zdůraznila mnohokrát. Mnohokrát byly vládou České republiky pod vedením Petra Fialy jasně stanoveny hranice mezi demokracií na straně jedné a populismem a extrémismem na straně druhé. Mnohokrát bylo pojmenováno a vysvětleno, jak by měl občan uvažovat, koho by měl podporovat a koho odsoudit. Pravidla jsou zřejmá, jsou jasně nastavena.

Foltýn obavy lidí z omezování demokracie pociťuje, ale nerozumí jim. „Vnímám to, i když je to úplný nesmysl. Máte ovšem pravdu, že negativní sentiment se tomu někteří užiteční idioti kremelské propagandy snaží dát a celkem se jim to daří.“ A je to tak. Lékař nejlépe ví, co nemocnému pomůže, lékař nejlépe ví, jaký lék aplikovat, jaký vřed vyříznout. Jsme ve válce. Nechť je lékařem naší společnosti ten nejpovolanější – voják, plukovník, policista. Držme mu palce, aby přispěl k vyléčení naší liberální demokracie a nebál se vyříznout vředy na jejím těle. S ním se o demokracii bát nemusíme.

Autor: Ladislav Pokorný | sobota 25.5.2024 23:48 | karma článku: 41,68 | přečteno: 1961x
  • Další články autora

Ladislav Pokorný

Nevyloučení Pavla Novotného z ODS: Krásné a hluboce lidské gesto

Výkonná rada ODS se vyloučením Novotného za jeho upřímné názory nezabývala. Pochopitelně, nikdo soudný nemohl nic takového navrhovat. Současná ODS prokázala lidskost, hodnoty a odpuštění. Jaký kontrast oproti populistům z opozice.

12.6.2024 v 22:58 | Karma: 44,03 | Přečteno: 4441x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN 7.: Alexandr Vondra: Politik, který se v zájmu nás všech dokáže vzdát i části svého já

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

31.5.2024 v 23:56 | Karma: 43,44 | Přečteno: 4159x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Koalice Spolu vyhlašuje výběrové řízení na voliče do evropských voleb

Češi budou mít ve dnech 7. a 8. 6. možnost opět zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Vzhledem k zatím nedostatečným preferencím vyhlašuje koalice Spolu konkurs na případné voliče, kteří by se odhodlali dát jí svůj hlas.

7.5.2024 v 22:46 | Karma: 40,93 | Přečteno: 1712x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

GEN (6) Pavel Novotný: Trochu prostořeký, ale náš. Představuje naše hodnoty

V našem nepravidelném seriálu s příznačným názvem GEN (Galerie elity národa) se budeme věnovat těm nejlepším z nás. A budou to právě politici, neboť je jsme učinili elitou národa.

2.5.2024 v 23:39 | Karma: 42,91 | Přečteno: 2180x | Diskuse| Politika

Ladislav Pokorný

Hodnoty nevyžadují argumenty. Byly nám předloženy a naším úkolem je se s nimi ztotožnit

Vláda a koalice nám poslední tři roky opakovaně vysvětlují, že právě oni představují pravou demokracii a jejich názory reprezentují hodnoty, s nimiž bychom se měli ztotožnit. Kdo to nechápe, je dezolát. Takhle jednoduché to je.

10.4.2024 v 0:01 | Karma: 43,19 | Přečteno: 2093x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Summit lídrů EU bude bojem o moc, von der Leyenové se rodí mocná nástupnice

17. června 2024  12:44

Pondělní summit lídrů členských zemí Evropské unie by měl alespoň zčásti rozetnout spekulace o...

Potyčka na ubytovně v Ústí skončila vraždou, podezřelého policie zadržela

17. června 2024  12:06

Policisté vyšetřují vraždu na ubytovně v Ústí nad Labem. V násilný trestný čin zřejmě vyústila...

Rusko chce vyvolat chaos, nespokojenost i strach, říká k žhářství v Praze expert

17. června 2024

Při pokusu o teroristický útok v pražských autobusových garážích nehrála roli národnost útočníka,...

Cizinec svištěl po jihomoravské dálnici víc než dvoustovkou, přišel o řidičák

17. června 2024  11:53

Cifru, která bývá k vidění spíš na závodních okruzích, naměřili minulou neděli jihomoravští...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 42,77
  • Průměrná čtenost 3544x
Příležitostný komentátor politických i jiných událostí a samozvaný znalec Osudů dobrého vojáka Švejka

Seznam rubrik