Připravovaná papežova cesta a Romové

Loni zajela slovenská prezidentka Čaputová do Vatikánu s pozváním pro papeže. Výsledkem toho je, že ve dnech 12. až 15. září papež navštíví Slovensko, když před tím navštíví Maďarsko.

A jak má papež ve zvyku, i při této cestě se bude věnovat lidem na okraji společnosti. Na slavnostní mši v Maďarsku zazpívá sbor mši, kterou k tomuto účelu složil mladý romský skladatel Oláh na texty v romštině. Domnívám se, že je to prvá mše složená na romské texty. Bible vyšla v romštině před nedávnem právě v Maďarsku. Na Slovensku papež navštíví v Košicích sídliště Luník IX, což je známá lokalita s romským obyvatelstvem. Právě tento bod programu vzbudil na Slovensku negativní reakce. Obrázky z cesty poletí po světě a bude to ostuda pro Slovensko, namítají kritici. Ovšem papež vyhledává takováto místa proto, aby obyvatel povzbudil, zvýšil jejich sebevědomí a dodal jim chuť něco udělat, aby se dostali ze své situace.

Komentář k této cestě si udělá každý sám. Někdo třeba poznamená: „Mají ti Slováci zaostalou prezidentku, náš osvícený prezident by něco podobného neudělal.“ Jiný bude mít odlišný komentář. Já jenom poznamenám, že podle několika proroctví je papež František posledním papežem. Další už nebude. Nejznámější na toto téma je proroctví Malachiášovo. Nejde však o starozákonního proroka Malacháše, ale o irského biskupa Malachiáše, který žil někdy ve středověku. Nevím však, zda jde o proroctví nebo „proroctví“ a nevím, jak to rozeznat, jedině počkat, zda se splní či nesplní. Též méně známé proroctví (či „proroctví“) mnicha Paduánského říká, že za tohoto papeže bude zničen Řím. Zda to míní doslova či obrazně, není jasné.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Jílek | neděle 15.8.2021 11:09 | karma článku: 19,17 | přečteno: 711x