Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Lžidimitrijové a jejich následovníci

Každý národ má ve svých dějinách řadu podivných osobností. Zdá se mi, že pro Rusko jsou typičtí Lžidimitrijové.

Stručně si je připomeňme. Car Ivan Hrozný měl s prvou ženou Anastázií Romanovnou kromě dcer i syna Ivana Ivanoviče, který měl být následníkem trůnu, ale Ivan Hrozný ho v návalu hněvu zabil. Jeho nástupcem se proto stal druhý syn Fjodor. Ivan Hrozný měl celkem 8 žen, většinu z nich však zapudil nebo stihly umřít dříve, než porodily syny. Teprve se svou osmou ženou Marií Fjodorovnou Nagajou měl syna Dimitrije. Když Ivan Hrozný v roce 1584 zemřel, Fjodor, syn z prvého manželství, se stal carem a osmá manželka Marie byla vyhnána i se svým synem Dimitrijem. V roce 1598 zemřel ve věku 40 let car Fjodor I., syn Ivana IV. Nezanechal potomky. Měl jedinou dceru, která zemřela jako kojenec. Vlády se chopil Boris Godunov, švagr zemřelého cara. V té době žil ve vyhnanství Dimitrij, syn Ivana Hrozného. Ten však brzy tragicky zemřel – měl proříznuté hrdlo. Boris Godunov zemřel v roce 1605 a carem se stal jeho syn Fjodor. Proti němu vypuklo v Moskvě povstání, které vedl údajný Dimitrij, syn Ivana Hrozného. Skutečný Dimitrij byl však v té době již mrtvý. Šlo pravděpodobně o mnicha Jurije Otrepova, který se vydával za syna Ivana Hrozného. Označuje se proto jako Lžidimitrij I. Vládl 1605-6. Pak proti němu vypuklo povstání vedené Vasilijem Šujskim a Lžidimitrij I. byl zabit při pokusu o útěk. Následující rok se na scéně objevil Lžidimitrij II., kterému se však nepodařilo ovládnout celou Rus a byl zastřelen v roce 1610. Po něm se objevil Lžidimitrij III., který byl popraven roku 1613. A na scéně se objevil Lžidimitrij IV., který se taky dlouho neudržel u moci a utekl ze země.

Nedaleko Moskvy je město Sergijiv Posad, které se za sovětské éry jmenovalo Zagorsk. Je v něm veliký klášter a mnoho chrámů. V těch chrámech jsou ikony Andreje Rubleva. Je to asi nejvýznamnější poutní místo pravoslavných věřících v Rusku. Na nádvoří kláštera je pomník tvaru čtyřbokého sloupu a na jeho podstavci je nápis: Rusko mělo těžká období. Prvým z nich byla vláda Lžidimitrijů, které nám poslal papež. Dále jsem nečetl, bylo to psáno starým typem azbuky. Místo toho jsem se dal do řeči s mladým Rusem, Když došla řeč na starověrce a molokány (sekty, které se utrhly od pravoslaví) prohlásil: „Ty nám sem poslal papež.“ Znám jednoho Rusa, který žije v Ostravě. Inteligentní člověk, jednou jsem s ním probíral něco z ruských dějin a opět jsem slyšel: „To nám poslal (do Ruska) papež.“

Carevnu Kateřinu II. navštívil v roce 1787 rakouský císař Josef II. Jednali spolu o válce proti Osmanské říši. V rámci cesty se konala také návštěva Krymu, který nedlouho před tím Rusko obsadilo. Cestou se projíždělo pustým územím. Jelikož hostitelé chtěli vzbudit zdání, že jde o vzkvétající zemi, nastavěl tam Potěmkin vesnice z kulis a v nich lidé dovezení z Petrohradu sehráli šťastné vesničany. Po průjezdu monarchů s doprovodem jednou Ptěmkinovou vesnicí se herci hrající šťastné vesničany urychleně přesunuli do další vesnice. To je všeobecně známé. Méně je již známé, že mnoho Rusu nevěří, že šlo o podvod. Věří tomu, že ty vesnice tam stály doopravdy a tvrzení, že šlo o kulisy, považuje za pomluvu ze Západu. Nepřesvědčí je ani to, že jsou však dochovány pokyny psané Potěmkinem, kterými akci připravoval.

V Kremlu je dělo car-puška, které má ráži 890 mm. Jde o největší dělo na světě. Nejsou žádné doklady o tom, že by se z něho někdy střílelo. Většina historiků se domnívá, že bylo umístěno na hradbách Kremlu pouze pro odstrašení, na nepřátele mělo psychický účinek. Já jsem za minulého režimu pracoval v podniku, kde se vyráběla děla. Problematiku jejich výroby však znám jen okrajově. Troufám si však tvrdit, že hlaveň děla car-puška by mnoho výstřelů nevydržela. Je však mnoho Rusů, kteří věří, že se z děla střílelo.

O caru Ivanu Hrozném je všeobecně známo, že - kromě mnoha jiných zlých činů - nechal taky popravit velmi mnoho lidí. A přece je mnoho Rusů, kteří věří, že tyto zprávy jsou jenom výplodem nepřátel Ruska, považují Ivana Hrozného za světce a poslali petici na moskevského patriarchu, ve kterém ho žádají, aby Ivana Hrozného prohlásil za svatého. Ten jim však nevyhověl.

V roce 1968 k nám vtrhly armády pěti států v čele s Ruskem. Politruci invazním vojákům předem řekli, že u nás zuří kontrarevoluce. Prostí vojáci, když viděli spořádaná města a výstavné vesnice (ve srovnání s ruskými), byli velmi zmateni a nedalo se s nimi mluvit. S důstojníky to bylo jiné. „Je to jenom cvičení vojsk varšavské smlouvy, buďte klidní.“ řekl mi jeden z důstojníků. – „A jaké máte náboje: Slepé nebo ostré?“ opáčil jsem. – „Takové, jaké budeme potřebovat.“ Taky ruští vojáci vtrhli do jednoho podniku, šli do skladu zbraní lidových milicí (pro mladé: lidové milice byla ozbrojená složka přímo podléhající KSČ) a udělali fotografie zbraní, které tam našli. Ty fotografie pak vyšly v ruském tisku s titulkem: Zbraně připravené pro kontrarevolucí.

Po havárii jaderné elektrárny Černobyl Rudé právo informovalo, že při havárii byli 2 mrtví a 15 zraněných, což samozřejmě přebralo z ruských zdrojů. Když byla tato JE v současné válce dočasně obsazena Rusy, byl v televizi záběr z vestibulu této elektrárny a bylo tam vidět hodně dlouhý seznam jmen zahynulých pracovníků. Takto by bylo možné pokračovat.

Zajímavé je, že hlásání lží v Rusku funguje, ať jsou u moci bílí, rudí či strakatí.

Autor: Ladislav Jílek | středa 27.7.2022 15:05 | karma článku: 24,76 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část IV – Vzdělanost

V době renesance se začala prosazovat vzdělanost, před tím se více cenilo umění válečnické. A taky se v renesanci začaly hlásat pansofistické myšlenky. U nás byl významným zastáncem těchto myšlenek Jan Amos Komenský.

13.5.2024 v 14:42 | Karma: 13,91 | Přečteno: 240x | Diskuse| Kultura

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část III – Revoluce

Když jsem studoval za minulého režimu, říkali nám ve škole, že revoluce jsou lokomotivami dějin. I mnoho nekomunistických historiků vyzvedá revoluce. Oprávněně?

2.5.2024 v 15:06 | Karma: 15,97 | Přečteno: 252x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část II - Kolonie

Vzpomínám si, že v padesátých letech minulého století mnoho lidí na argument, že ve Francii, Velká Británii či jiné západoevropské zemi mají vysokou životní úroveň, odpovídal: „Díky koloniím mají vysokou životní úroveň.“

22.4.2024 v 11:10 | Karma: 21,48 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Všem bylo jasné, že to musí fungovat – a ono nic, část I - Války

Již mnohokrát se stalo, že někdo přišel s novou myšlenkou, která chytla. Všem lidem bylo jasné, že to je ono, nadchli se pro ni, realizovali ji – a nakonec se ukázalo, že to nefunguje.

16.4.2024 v 17:36 | Karma: 16,31 | Přečteno: 495x | Diskuse| Politika

Ladislav Jílek

Poznámky k eutanazii

Vím, že většina lidí má vyhraněný názor na dobrovolné ukončení života. Pokud někdo na toto téma ještě chce vést úvahy, doporučuji zvážit níže uvedená fakta.

11.4.2024 v 12:57 | Karma: 14,66 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 423
  • Celková karma 17,88
  • Průměrná čtenost 518x
Žiji v Ostravě, povoláním hutník, narozen 1943, katolík - dost důvodu pro to, abyste mne nečetli.