Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klasický seznam v životě nestačí

Každá příručka pojednávající o tom, jak se v životě rozhodovat, obsahuje radu: udělejte si seznam. Seznam kladů a záporů. V zásadě je to dobrá rada, kterou lze uplatnit takřka v kterékoli situaci, kdy se rozhodujeme mezi dvěma možnostmi. Výborná tehdy, kdy máme do hry zařadit rozum, racionalitu.

Já jsem takových seznamů v životě udělala hodně – ať už šlo o seznamy fakticky napsané na papíře a nebo jen ty načrtnuté ve své hlavě. Co dělat? Co je výhodné? Co je rozumné? Vzhledem k tomu, že se obvykle rozhoduji na základě rozumu, mám tendenci se výsledků pak i držet. Nicméně se mi už stalo, že jsem ve finále byla rozladěná – jako kdyby ten výsledek v seznamu nebyl pro mě tím pravým.

Obecná doporučení

V příručkách, o kterých jsem se zmiňovala, je doporučováno, abychom si vytvořili dva seznamy – pozitiv a negativ. A abychom navíc tyto dva seznamy zaplnili jednotlivými položkami zcela sami, bez asistence někoho dalšího, o jehož radu bychom se rádi opřeli. Má to dobrý důvod: jen my sami víme, co je v dané situaci pro nás dobré a co ne. Zobecnit to rozhodně nejde, každý má důvody, proč něco dát do plusů či mínusů, nastaveny jinak, pro každého z nás je dobré něco jiného. Věc sama o sobě žádný přívlastek nemá, ten jí dáváme až my.

Když už se pro vytvoření seznamu rozhodneme, vše pečlivě zvážíme, sepíšeme, v potaz vezmeme i proměnné, které nás do této chvíle nenapadly, vyjde nám ve finále konkrétní výsledek. Ten by měl být pro nás zásadní, neboť určí směr, kterým se vydat. Může se ale stát, že nastavený směr se nám ve finále nelíbí. Zjišťujeme, že tohle prostě nechceme, že si nedokážeme ani představit, že bychom měli toto rozhodnutí fakticky realizovat. Proč jsme vlastně rozčarovaní? Máme to, co jsme chtěli, to, co je pro nás dobré. V případě, že jsme byli sami k sobě upřímní, by výsledek měl být pro nás přínosný. Jak je možné, že tomu tak být nakonec nemusí?

Význam na prvním místě

V doporučeních typu - udělejte si seznam - se zapomíná na klíčovou věc: na význam konkrétního kladu či záporu, na to, do jaké míry je toto pro nás důležité či naopak není.
Vezměme si např. úvahy o změně zaměstnání. Mnohé může mít mínusovou hodnotu (peníze, náplň práce, šéf...) a když sepíšeme seznam, můžeme mít velmi brzy jasno. Ve sloupci s klady se ale objeví např. položka - kolegové. A ta může mít pro nás velkou hodnotu. Natolik velkou, že si ve finále nedovedeme představit, že bychom tyto lidi denně nevídali. Mohou být inspirativní, kolegiální, může být s nimi zábava, mohou to být naši přátelé.
Jedna položka může zcela změnit kvalitně provedený seznam. A to jen proto, že má pro nás tak velký význam. Náš život si bez ní nedovedeme představit. A to ani v případě, kdy sousední sloupec čítá řadu položek - ve finále ale podstatně méně významných, než jsme si původně vůbec mysleli.

Obdobné je to i ve chvíli, kdy tzv. dáváme dohromady jablka a hrušky. Přesně to udělala má kamarádka Jana, když uvažovala, jak vyřešit dál neúnosný vztah se dvěma muži současně – kterému dát přednost? Z jejího seznamu jí vycházel jako ten pravý ten, který byl movitější – peníze byly důvodem, proč „vyhrál“ zrovna on. Šla na to zkrátka ryze prakticky. Když jsem se jí ale zeptala, kterého z těch dvou opravdu miluje, neboť rozhodování v milostném životě by mělo kopírovat citovou linku, byl výsledek přesně opačný. Její seznam byl pouze racionální, i když si na misky vah dovolila dát takovou hodnotu, jakou je partnerský vztah, jehož základy by výhradně na rozumu neměly být založeny. Zkrátka nežijeme v 19. st., už dávno jsme si plně přiznali, že citové uspokojení potřebujeme stejně tak jako jídlo a pití. Jen ona na to ve chvíli rozhodování poněkud zapomněla – zvítězil rozum, pragmatismus.

Dejme na emoce

Je zcela jedno, co za důležité ve svém životě považujeme. Toto "rozhodnutí" jde mimo nás a s rozumem nemá nic společného. Je to ryze emocionální záležitost, která se v racionálně pojatém seznamu špatně dekóduje. Proto je nanejvýš podstatné ke každé položce dodat i její význam, který pro nás má. Může jít o kolegy stejně jako o možnost služebně cestovat, sedět v krásné kanceláři, seznamovat se s důležitými lidmi, pracovat v centru... Znám paní, pro kterou bylo důležité chodit ráno do práce pěšky přes Hradčany. A jinou, která za minimální mzdu dělala manažerku významnému hudebnímu tělesu jen proto, že to bylo pro ni vysoce prestižní. Nešlo o racionální rozhodnutí, šlo pouze o to, že to takto chtěly. Bylo to pro ně důležité po emocionální stránce. Něco nehmatatelného jim to dávalo. A na to bychom ve svých seznamech neměli zapomínat. Ve své podstatě jsme totiž všichni především emocionální bytosti, i když mnozí z nás již vynaložili značné úsilí na to, aby se této zátěže zbavili. Doba je taková – slyším často. A i když je to pravda, ještě to neznamená, že to, co jsme odsunuli stranou, nás jednou nedostihne. Mně se to již párkrát stalo, kupříkladu ve chvíli, kdy s výsledkem svého seznamu kladů a záporů jsem se nebyla schopna ztotožnit. Emoce se rozhodně nevyplácí podceňovat, jejich význam a důležitost jsou pro náš život klíčové. Takže až se příště rozhodnete napsat si seznam, vezměte emoce na milost a dejte jim jejich důležitost, která jim právem patří.


Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Monika Kulová Skokanová | sobota 8.11.2014 13:18 | karma článku: 7,58 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Monika Kulová Skokanová

Jak učit islám?

Není to tak dávno, co vyšel článek o statečné učitelce, která se rozhodla své žáky seznámit s islámem. A to názorně, neb si k výuce přinesla i pomůcku – nikáb.

9.11.2015 v 12:41 | Karma: 25,48 | Přečteno: 2499x | Diskuse| Ostatní

Monika Kulová Skokanová

Tablety do škol? A pro každé dítě? Nesmysl!

Zdá se, že nás ve školství čekají „lepší“ časy. Podle MŠMT se blíží chvíle, kdy každé dítě ve škole bude mít zdarma k dispozici tablet. Alespoň takto vypadá prognóza. S největší pravděpodobností idealistická – aspoň že tak!

4.5.2015 v 12:13 | Karma: 32,15 | Přečteno: 3623x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Kariérový řád pro učitele je prý hotov!

Profese učitele nikdy neposkytovala možnost dělat kariéru. Aspoň ne tak, jak ji známe z komerčních firem. Hierarchicky. Jaké funkce totiž ve škole chcete mít? Buď učíte a nebo školu řídíte. Najít něco mezi tím je v podstatě nemožné. Nicméně kariérový řád kupodivu již existuje a do praxe má vstoupit úderem září tohoto roku.

19.3.2015 v 11:12 | Karma: 10,33 | Přečteno: 479x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Peníze jako lék na české školství?

Slyšíme a čteme o tom docela často – ve školách chybí peníze. Na co? Na kdeco, na vše. Nicméně byly-li by finance, bude automaticky zvýšena i kvalita vzdělávání? Jsou peníze lékem na vše, nebo je třeba léčit i jinými metodami?

10.2.2015 v 13:26 | Karma: 8,14 | Přečteno: 426x | Diskuse| Společnost

Monika Kulová Skokanová

Řešíte vysvědčení? Řešíte ho zbytečně!

Minulý týden skončilo pololetí. Rozdávala se vysvědčení, emoce „obdarovaných“ a jejich rodičů o sobě dávaly vědět. A k čemu to vše? Co se dá ze známek vyčíst? A co známky vlastně v životě znamenají?

3.2.2015 v 15:23 | Karma: 10,03 | Přečteno: 913x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  22:09

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Rusko spouští výrobu dříve zakázaných raket středního a krátkého doletu

6. května 2024  22:08

Rusko urychluje vývoj a spouští výrobu raket krátkého a středního doletu, uvedl server Meduza s...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1001x
Absolventka Pedagogické fakulty OU a certifikovaná koučka. Vždy pracovala s lidmi - ať už s dospělými během svého managerského působení ve výzkumné agentuře a nebo s dětmi jako učitelka základní školy. V současné době se věnuje své poradenské praxi (učení, rodičovství, výchova, kariérní a osobnostní růst, vztahy, komunikace), působí také jako firemní kouč. Autorsky přispívá do Rodiny a školy a odborně spolupracuje s redakcí časopisu Maminka.

web: http://www.koucink-uceni-seberozvoj.cz

Seznam rubrik