Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

4/7/2009 Peking - Letni Palac a hlasite cinske flusani...k zbliti..

Vcera jsem sel pozde spat, travil jsem vecer a noc tim, abych se naucil pracovat s timto blogovacim editorem. No blogger com je trosku vice intuitivni, ale v Cine pod tvrdou cenzurou:( Pracovat na cinskem pocitaci v cinstine mi dava trosku zabrat, hlavne ty fotky upravovat, zmensovat, to je vzdycky loterie....nerozumim nicemu, pri uprave fotek to jen to tak odhaduju, ktery tlacitko by mohlo k cemu byt a pokud to nejak nahodou vyjde, vlozim to na net. Taky netusim, jak si windows prehodit do anglictiny:(

No kazdopadne co se delo dnes: Rano asi v pul sesty v chodbe naseho hostelu delaji naky cinaci desny bordel, kterym se budim. V pokoji je navic desny vedro, takze zapinam klimu. Nedari se mi znovu usnout, tak si jdu do koupelny do neseseru pro spunty do usi, trosku to pomaha. Asi usinam, ale jenom tak do sedmi, kdy se v hotelu objevi cinsky delnasove a rezou naky kachlicky. Desnej kraval. No nakonec vstavame az v devet, spuntiky to preci jenom trosku tlumi ale verte nebo ne, cestovani po levnych hotelech je vskutku narocne.

Dopoledne se jdeme podivat do parku Tchien-Tchan, kde jsou zase nejake radoby pamatky a hlavne Chram nebes. Cestu nalezame docela v pohode, je to tak pul hodky peso od hotelu. Cestou si daveme v chodu snidani. Ja si davam nejaky premasteny placky s vajickem a buhvim ci, ale je to docela dobry. JK dava to same co vcera.

Cestou se stavujeme v bance, kde vymena penez zabrala mistnimu razitkarovi skoro 30 min. To je panecku produktivita prace! No a to jeste nevime, kolik cinanu na te vymene pracovalo, kdyz banker zmizel nekam od prepazky.

Do parku je vstupny bud 15Y nebo 35Y, kdyz chceme videt vsechno. Calujeme tedy 35Y. V parku si hraji cinane, zpivaji, tanci, delaji ruzne grimasy, jedi, piji, kopaji cinskeho hakise, hraji domino nebo karty a nebo cvici jogu nebo thajci. Vypada to mozna trosku jako nekde na zajezde ROH. Sice jsem tam nikdy nebyl, ale tak nejak se ti predstavuji. Takova nucena zabava pro turisty. Ale cinaci vypadaji docela spokojene, tak mozna je to vazne bavi.

Park a jeho pamatky probehneme asi tak za dve hodky s prestavkama. Je tu docela hodne belosskejch turistu. Hodne tedy znamena, ze jsme jich potkali za tu nasi prochazku asi tak 20. Ja jsem tim malym poctem belochu docela prekvapenej, cekal jsem, ze jich v Cine a zvlaste pak v Pekingu budou mraky, ale kde nic tu nic. Je zajimavy, jak clovek ma takovy nutkani se s nima trosku zdravit, jako proste kdyby jsme byli z jedno rodu. To se neprojevuje nejenom u me, ale i u tech ostatnich bilejch. Proste tady jsme v jedno takove belosske rodince. No cinani nas stejne asi vubec nerozlisujou, asi tak jako nedelame my rozdily mezi vietnamcem a cinanem...

U jedne pamatky jsem zastaven celostatni televizi CCTV a zadaji me o rozhovor. Nejdriv se cukam, ale po chvilce premlouvani peknou pani redaktorkou souhlasim:) Dostavam takovy typicke otazky, jako jak se mi libi Peking, jak Cinane, co rikam na Olympiadu. No snazim se byt pozitivni, na Olympiadu rikam jen to, ze jsem ji moc nesledoval....hehe, taky jsem rekl o tom jejich smogu, bohuzel na lidska prava uz nejak nezbyl cas. Po te hlasce o smogu mi rekla, ze dekuje a tim moje slava skoncila. Jsem se ji ptal, jestli budu vecer ve zpravach a ona mi rekla, ze mozna i jo:) Tak se tesim, ze zitra ze me bude China TV starr...

Po Parku to bereme pres pozustatky ochrane zdi Pekingu, asi z 15. stol, nic moc. Obcas jim i z toho vypadavaji sutry, he he, nebo tedy spis cihly. V cine se zrejme stavelo rovnou z cihel, zadny sutraky, vlastne ani na te cinske zdi snad nebyly.

Pak frcime na prohlidku letniho palace, bereme to pres obchodak, kde je desny bordel. Vsichni na sebe pokrikuji jako kdyby byli nekde na trhu. Hlavne prohlidnem potraviny, to je muj raj. No maji tu toho hodne, k jidlu se tu prodavaji i zelvy, tak uvazuju, ze bych si jednu koupil - nakonec to nechavam na jindy. To musi byt ale pochoutka.

K letnimu palaci je to pres cele mesto. Jedem na SZ roh okruzni linky c.2 a tam docela tezce hledame bus c.375, ktery ma jet az k palaci. Ptame se vsech okolo, ale jsme posilani vsude mozne. Nakonec ho zahlidnem, tak bezime k nemu, abysme nasli zastavku, kterou nastesti nachazime. Bylo to u druheho vylezu z metra:( Cekame skoro snad 20 min, nez ten trouba prijede:) Busem je to snad asi 10 km, ale jedeme to skoro 3/4 hodiny, je hrozna zacpa. V buse je vedro a kdyz je moc vedro, sepne se na chvili klima. Desny. No aspon ze sedime, jinak by to bylo k nevydrzeni. Smrad v ulici je taky slusnej... 

Na znameni nasi pruvodci vyskakujeme u Letniho palace. Mam ji rad, nezapomnela na nas:) Super. Odrazime napor riksaku, prodavacu watter ice (zmrazena petka s vodou), pohledu a vselijakych moznych blbosti, co ani jeden z nas rozhodne nepotrebuje. Podle LP maji mit do 1700, je presne 1600, tak se ptam do kdy jako maji. Ptam se: "Do kolika mate otevreno (v AJ)?" Odpoved dostanu jen: "Ano ano, mame otevreno". No tak to zkusim jinak, ukazu na hodinky, ona placa neco o osmi. Se mi to zda divny, tak se ptam jestli nemaji jen do peti, no a ona rika, jo jo, mame do peti. Tak tohle je panecku cinske vyhoveni zakaznikovy, vzdy rici ano he he, no skoro jako pri vyjednavani v HP:)

Prolitavame Letni palac, vcelku pekny. Je tu par chramu (asi deset) no a par jinych neidentifikovatelnych staveb. Vicemene park slouzi k rekreaci pro Pekincany. Asi je to takovy prazsky Julda fulda, tedy jen navic ty chramy a bez atrakci. Rozhlohou to muze byt podobny. Skoda jen, ze je takovy smog, je prdlajs videt. Na jezero se z te asi 100m vysoke hory sotva dohledne, lodicky se sotva uz rozpoznaji. V parku pobihame od jednoho chramu k druhemu. Je to vcelku hezky, i tady je relativne dost belosskych turistaku, jako jsme my 2. Jinak se se mnou chteji cinani fotit, tak nevim jestli uz jsem probehl v tech zpravach, nebo jestli se o me zarive kariere v HP dozvedeli uz az v Cine. No snad mozna i oboje. JK is a China TV star:)))

Relaxujeme jako spravny cinaci, kupujem cinsky hnusny hot dog za 6Y a obchazime ostrovek na jezere a vracime se. Skacu na toaletu, turkish style, no neva, co se da delat. Bobek neni, tak snad to nebude nejak dlouhodobejsiho razu. Snad to je jen od toho mleka, co jsem dneska koupil v tom supermarketu.

Vracime se za 2Y busem cislo 808 az do centra, cesta je desna. Bus nema klimu, sedim u otevreneho okenka. Kdyz se zastavi, navali se na me smrad a teply vzduch z motoru, fuj. Potim se jak prase. Cesta do centra trva hodinu a 1/4, vyskakujeme u naseho Quianmen a jdeme smerem k hotelu najit naky jidlo. Toci se mi snad z toho smogu, nebo z toho smradu, nebo snad z toho vedra nejak hlava, tak si rychle kupuju jedno pivko:) To zabira. No spis to byla mirna dehydratace, i kdyz jsem dneska vypil uz 3 a pul litru vody.

Zase bloudime v nasem hutongu, nakonec hotel ale nalezame. Jdeme sehnat naky to jidlo, zapadame do jedne jidelny, kam by u nas ani krysa nevlezla a cojce by stacilo do toho nahlednout dalekohledem, aby byla restaurace do smrti jeho majitele zavrena. Dostali jsme nejaky turisticky menu, tentokrat bez obrazku. No co se da delat, uz jsme hrozne hladovy, vybirame si nejaky nudle s kuretem a veprovy a k tomu okurkovy salat. JK ma s sebou sul, super, tak prisolujem. Cinani vubec nesoli. Ryze je treba absolutne bez chuti, rajcata se jedi s cukrem atp. K tomu pivko. Jidlo vcelku ok, za 47Y.

Co je ale desny, jak si jeden cinan v restauraci furt odplivava. Ne jako ze by to delal nejak diskretne, ale proste hezky nahlas si natahne, jednou, dvakrat a pak odplivne. Plive se primo na zem, je mi z toho trosku na bliti, no ale mam hlad, takze jidlo nakonec bez vyvrhelu snim. S timhle by meli ty cinane fakt neco delat, je to opravdu nechutny. V pruvodci se pise, ze obcas muzou dostat pokutu 50Y. Tenhle ten by mel ale dostat aspon pokutu miliardu, aby si to zapamatoval! Jinak v cine plivou snad vsichni a vsude, zeny, muzi asi i deti. Na ulici no dobre, ale v restauraci na zem, to uz mi prijde az moc.  

No a momentalne vedle me sedi na internetu nejaky amik a slusne popotahuje a to skoro kazdou vterinu, taky pekne nechutny!

Tak tim pro dnesek vse... No a bohuzel dnesni prispevek je bez fotek, protoze tady v Datongu, kde tento den upravuju, tak cinan z net cafe nevi, jakym zpusobem si muzu fotku zmensit a instalace nejakeho photo managera se nazdarila:( tak snad priste...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | úterý 7.7.2009 17:20 | karma článku: 12,32 | přečteno: 927x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(