Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

30/10/2009 Borneo: Relax v KK III - Kadazanske missky

Svaly po sestupu z Mt.Kinabalu uz trosku povoluji, ale stale se jeste snazim vyhybat kazdym schodum, co na ceste potkam:) Stejne jako vcera, spise se bude jen odpocivat a relaxovat... Rano vstavam na snidanovy toust a skoro cele dopoledne serfuji po Australskych internetovych vlnach a shanim info kde,co a jak:) V podstate jedina vec, ktera krome poflakovani po KK stoji za dnesni popsani, je navsteva Sabahskeho muzea.

Prestoze je muzeum trosku z ruky, neni tak daleko, aby se ta i pres moji nechut nekam chodit, nedalo dojit pesky. Asi 3 km od hotelu na jih. Muzeum by melo priblizovat zivot v Sabahu a jeho nejvetsi etnicke skupiny - Kadazanu. Uz pri prichodu vypada muzeum dost mrtve, moc navstevniku sem asi nechodi. Prvni, co jsem prohlednul byl kadazansky Roznov pod Radhostem. Postavili tu par baracku a la tradicni obydli kadazanu. No kdybych to nevidel uz 100x nekde predtim, tak mi to prijde asi dobry, ale v podstate se o zadnou novinku pro me nejednalo.

Jedine, co me ve vybudovane vesnicce zaujalo, byla spinningova hala. Tak i sem uz tenhle "sport" dorazil:) Tokonce to jezdi na vrcholove urovni.

Jeste tam tedy meli ukazku a popisek strasaka. To asi kdyz prijedou na navstevu deti z KL, aby vedeli o co jako jde:)

Kousek od techto pribytku mela byt "ovocna cesta". Jsem to probehnul, ale zrejme nekdo prede mnou vsechno ovoce otrhl, nebo spis asi nebyla sezona. Nebylo tu zadne. Dale jsem prosel okolo nejakeho dost zeleneho akvaria, v kterem by sotva prezila nejaka rybicka:) Ukazka mistni flory by chtela trosku pokropit vodou, vypadalo to mirne suse.

Nasledoval vstup do samotne budovy, kde jsem musel zaplatit zase vice nez lokalove, coz samozrejme zkreslilo me dojmy ze samotneho muzea na vice negativni. Tusim, ze to pro mistni bylo za 5RM, zatimco cizi najezdnici plati rovnou 20RM. Vstupni hale vevodi kostra kosatky. Je zapsane v Bornejske knize rekordu jako nejvetsi. S kolika kosatkama souperi, tak to to uz neuvadeji. Ale je to tedy pekny rekord:) Bohuzel nemam ji vyfocenou, v muzeu se nejak nesmyslne nesmi fotit, coz jsem ze zacatku i dodrzel:)

Muzeum priblizuje zivot Kadazanu, plus je tam nejaka umela jeskyne a vycpany zvirata. Vetsina popisku je i v AJ, ale nektere nejdou pro svuj vek uz precist. Jedine, u ceho jsem se trosku dele pozdrzel, byly fotografie vsech missek od roku 1956:) Dale jsem se pozastavil na prvni sletu z Mt.Kinabalu. Je to vykon, ale ze by tomu muselo byt venovano cele jedno oddeleni, no nevim.

Kadazanske missky:)

A tady je ten borec:)

 

Dale jsem se sel podivat do muzea vedy a techniky, ale jeho presnejsi nazev by snad mel byt historicke vedy a techniky. V jedne mistnosti se pojednava o vzniku sabahske televize a radia, no vicemene ztrata casu a druha mistnost, zrejme sponzorovana spolecnosti Shell, je venovana tezbe ropy. Aspon tahle mistnot vypada trosku moderneji, ale uz na to seda taky prach. Kazdopadne aspon tohle bylo vcelku poucne. Ve vstupni hale teto budovy byly taky nejake exponaty, s kteryma se dalo hrat. Ale protoze vetsina vypadala tak, ze by se po zasahu lidskou rukou rozpadla, radeji jsem si s ti nehral:) Muzeum tedy mirne zklamalo, ale na takovou vypln dne, kdy clovek toho nechce moc delat a chce radeji odpocivat, je to tak akorat.

Kousek pred zavirackou jsem odesel z vedy a techniky. Muzeum islamske kultury jsem si nechal na jindy, nebo spse na na nikdy.

Vecer travim jen v hostelu a v co nejblizsi restauraci na veceri, nechce se mi nikam chodit, navic venku znova prsi. Takze dnesek fakt mega zabavny:))) Ale svuj ucel to splnilo, svalstvo vicemene odpocivalo:) 

Autor: Jan Kubanek | úterý 3.11.2009 15:06 | karma článku: 12,80 | přečteno: 713x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(