Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

28/9/2009 Kambodza: Angkor den I.

 Rano vstavam relativne brzy. Uz asi v pul osmy jsem dole v hotelu na snidani a davam si co jineho nez vajickovou omeletu s rajcaty a syrem. To je moje 5 a sedesata. Ale zase dobra:) Nenapadlo by me, ze hodit si platkovy syr na omeletu, ze to tak zmeni chut:) Prohlidku angkorskych chramu jsem se jako spravna socka rozhodl podniknout na kole. Chtel jsem si pujcit kolo z hotelu, ale to byl takovy smejd urceny spis na nakup ve vedlejsim kramu nebo na jizdu ke koupalisti (neukradnutelne kolo), ze jsem sel radsi jinam. Tam to bohuzel nebylo o moc lepsi, ale kolo alespon melo 2 funkcni brzdy a zamek, tak jsem to za $2 vzal.

 Musim si vybrat prachy, cestou samozrejme zadny bankomat nevidim, tak se vracim do centra, kde si vybiram $100. Vracim se tou samou cestou smerem k Angkoru, samozrejme potkam nejmin 3 bankomaty:( Jak tyhle Murphyho zakony presne funguji, nechapu...

K Angkoru je to 6km, kolo docela jede, hlavne proto, ze je to po rovince. Jinak se sam sobe musim zase trosku smat, protoze kolo na moji normalni evropskou velikost proste v Asii snad nemaji, tak na tom vypadam jak ultra blb:) Na chvili mam aspon kliku a podari se mi tak na kilacek chytit nejake dodavky a nechat se tahnout. Ale nedelaji to tu ani mistni, tak to musim delat nenapadne. Ridic me stejne videl, nakonec odbocuje, ja ho predjizdim, kouka na me a smeje se, se usmeju taky. 

Dojizdim az k Angkoru, bohuzel jsem to vzal nejakou cestou, kde nejsou pokladny, tak se musim tak 3km vracet. Ach jo. Na pokladne caluju $20USD za listek, uz jsem solidne upoceny, moje fotka na vstupence opravdu nevypada moc atraktivne. No nastesti je to jen na jeden den. 

Odjizdim znovu smer Angkor, hlavne cestou davam pozor, abych neprejel opice a slony. Hlavne opravdu z prejezdu slona mam strach, takovy velky zvire. Jeste ze tu jsou znacky, ktere mi to nebezpeci pripominaji. 

Pozor slon!

 No a na opice skutecne dolehla spiritualita mistnich chramu a medituji nastesti vedle silnice, takze je neprejedu:

Dle rad zkusenych cestovatelu, co jsem na ceste potkal a dle LP se rozhodnu dneska objet mensi chramy a nechat si na zitra Angkor Wat, Bayon a Angkor Thom.

Jeden z chramu, uz nevim jaky:)

Postupne tedy projizdim a prochazim chramy Phnom Bakheng, Preah Kham, Neak Pean a Ta Som. U kazdeho chramu se nachazi vzdycky nejaka skupinka prodavajicich, nebo mozna spise lepe receno zebrajicich deti a muzikanti/obeti naslapnych min. Chapu, ze se kazdy nejak zivit musi, ale tady je toho trosku moc. Muzikanti vzdycky zacnou hrat, prochazi-li dolarovy turista a snazi se nejakej ten dolarek vydelat. Deti pobihaji vsude okolo a nuti me kupovat vselijaky nepotrebnosti. Evidentne maji malo domacich ukolu, protoze odpoledne se jejich pocet docela zvysuje.

Zajimavy tedy jak je to rozdeleny, deti prodavaji vselijaky takovy ty blbosti, pak jsou tu kluci tak 12-17 let, ty prodavaji knizky nebo nejake dost nehezke obrazky Angkoru, divky 12-17 let prodavaji saly, starsi prodavaji tricka a ty uplne nejstarsi prodavaji jidlo. Pak tu jsou ty muzikanti, vsem je tak aspon nad 35. Obeti naslapnych min jsou tu snad jenom muzi, zatimco muzi prenachavaji mistnim zenam bezpeci u sporaku, nebo tedy spise ohne:) Obcase se vystkytne tedy nejaka vyjimka, napr zena nabizejici obrazky, ale to jak jsem tu popsal, v 95% plati.

Jinak v okoli chramu je vetsinou dost naklizene. Lidi tu pracuji s temi nejprimitivnejsim nastroji na uklid, maceta na sekani travy, kusy vetvicek na hrabani listi. Zrejme jde o dalsi prezitek z komunismu, praci se musi setrit, aby vyzbyla na vsechny. Kazdopadne jsou mi tyhle lidi milejsi nez ty chramovy pradavaci/otrapove.

Cestou vidim mravenci dalnici, vladne na ni stejny chaoticky zpusob dopravy jako v Kambodzi, ale jiste pravidla tam je mozne vypozorovat. Jeste jsem to tu asi nepsal, ale v Kambodzi se jezdi vetsinou vpravo, ale obcas i vlevo. Kazdopadne v zadny zemi jsem jeste nevidel takovy podil aut s jinym rizenim nez na te "spravne" strane. Cca 30% aut ma volant v pravo a cim vic blize k Thajsku, tim se ten podil zvysuje. Zrejme se sem vozi dost aut z Thajska. Ale jinak si myslim, ze tu jsou lidi na silnici k sobe lehce ohleduplnejsi nez ve Vietnamu.

U Chramu East Mebon chci neco pozrit. Babka (jak jinak) mi ukazuje listek a jidlo je vcelku dost predrazeny. Za jidlo se mi moc smlouvat nechce, kazdopadne kdyz vidi muj velky ohrnuty nos, hned mi nabizi slevu, tak se nakonec nejak dohodnem. Jen mam byt potichu, protoze zrovna prisla skupinka nesmlouvajicich dolarovych prachacu z Ameriky. Relaxuju u jidla a davam si jedno piti neco jako Red Bull, asi kambodzsky, ale chutove naprosto identicky. Sily pro slapani mi dochazeji, navic cely den je pomerne vedro a vlhko. Caluju tedy se slevou, ale i tak to jidlo ani za tu slevu nestalo.

Po East Mebonu kousek odbocuji z chramove cesty a jedu se podivat skrz vesnici. Je to opravdu takovy modernizovany stredovek (v dome maji televizi a lidi misto postovniho holuba mobil). Domy ze dreva, kanalizace asi zadna, pumpu jim zasponzorovali nejake nevladni organizace. Sem tam se objevi nejaky normalni domek, ale vetsina obyvatel tu zije opravdu nuzne. Ty rozdily mezi kvalitou zivota ve meste a na venkove jsou tu opravdu neskutecne. No asi to neni vubec jednoduche to smaznout, snad turisticky ruch pro mistni prinasi alepson nejake zlepseni jejich zivotni situace. Aspon ze silnici tu maji jakz takz dobrou.

Vesnican v poli:

Nakladak v uprave kabrio:

Zatimco obyvatele venkove ziji v podstate na stromech (vpravo), obyvatele mest (vlevo dole) sem prijizdeji ve svych Lexusech obdivovat angkorske krasy:

Po relaxaci po "o" a jizde vesnici prochazim jeste chramy Pre Rub, Ta Prohm a Ta Keo. Ta Prohm je jednoznacne to nejlepsi, co jsem dneska videl. Stromy tu krasne prorustaji chramovymi zdmi a z okolni dzungle se linou tajemne zvuky . Navic turistu je tu uz malo, vsichni se uz asi presunuli na cumendu na zapad slunce, ktery je nejlepsi pozorovat z chramu Phnom Bakheng.

Nej dnesni chram:

Na to jak jsou chramy stare, tak nektere jsou pomerne zachovale, nektere uz mene. Na nektere chramy se musi splhat po dost strmeme schodisti, nic pro ceske cestovatelske duchodce:( By me zajimalo, kolik turistu tu tak asi za rok z tech schodu spadne. I po zebriku se leze lip, nebo spis jisteji. U predposledniho chramu taktez potkavam Amika Marca z cesty z Chau Doc do PP. Svet je tu maly, bohuzel odjizdi uz zitra do Battambangu, ja jedu az pozitri.

Zacina se stmivat a tak slapu do pedalu smerem Siem Reap. Jde to ztuha, ty 3 mesice se na moji fyzicce podle me docela projevily. Ale i tak predjizidm nektere motorky a par motorikser, coz me naramne bavi:) Zastavuji a kousek pred Phnom Bakheng si delam fotku zapadu slunce. No pekne.

U Phnom Bakheng, je vylozene narvano, vsichni turiste jsou snad tady. Odhadem bych to videl tak na tisicovku turistu a tedka je tu nizka sezona. V LP pisou, ze Kambodzu navstivi rocne 2 mil turistu, vecer jsem si precetl na netu, ze CZ navstivilo za pul roku 2.7mil. Tak to jenom tak pro predstavu, ze z Kambodzi, nebo spis z Angkoru, se stava vcelku vyhledavana turisticka destinace. Na Angkoru to je samozrejme dost videt, u tech velkych chramu, kde jsem dneska nebyl, bylo skutecne narvano.

Asi v pul sedmy prijizdim do Siem Reapu, docela utahany. Byt ve dvou, jednoznacne volim motoriksu.

Relaxuji na pokoji, davam si vytouzenou sprchu a odchazim na veceri do centra. Zaplul jsem do jedne restaurace a po dukladnem prohledani menu jsem zjistil, ze je to nejake pobocka te stejne, co jsem byl vcera. No co se da delat, davam si nejake khmerske jidlo. Vcelku ok, stejne jako jedno pivko a limetkovy dzus k tomu. Vsechno sice dobry, ale mam takove podezreni, ze neco dneska asi nebylo zrovna koser. Tak uvidime jak se s tim poperu.

Po veceri prochazim mesto a nocni trh. Vcerejsi masaz se osvedcila, tak dneska zkusim znovu taky neco. Nakonec zakotvim u MUDr.Rybky. Volim tam, kde je nejmene lidi, nechci se o mistni maserky s nikym delit. Jakmile strcim nohy do bazenku, vsechny rybicky se na me sjedou a zacinaji hodovat. Je to vcelku prijemne lechtive. Domluva byla $2 za 15min, ale sefik odesel, tak me tu Khmerka, co to tu obsluhuje, nechava jak dlouho chci.

Dava se se mnou do reci, ja jsem docela utahanej a nemam moc naladu se bavit, ale snazim se byt pozitivni a dobre reprezentovat:) Jeji plat je pry $60/mesic. No docela ji to i verim, lidi tu fakt makaj asi za pakatel, kecame tak o vsem moznem, ze by me zitra vzala na moto, ale nechce se mi platit (i kdyz nevim kolik). No pak si to vycitam, to byla dobra prilezitost tu mistni trosku vic omrknout.

Bohuzel prichazi skupinka obtloustlych Americanek a Amiku, vsechny rybicky poznali, ze tohle bude teprv hostina a odplouvaji od mych chodidel. No neva, stejne uz jsem tady asi 45min. Zacaluji $2.5 v rielech (10k, nechal jsem ji 25% jejiho platu dysko), jeste tak rychle probehnu nocni trh a jdu na hotel spat.

Je o me zajem! Tolik maserek najednou uz na me asi pracovat nikdy nebude:)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | pátek 2.10.2009 1:48 | karma článku: 13,35 | přečteno: 1296x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(