Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

25/8/2009 Skutrovani v Taroko Gorge

 Uf uf, v sest rano uz bylo v pokoji takovy vedro, ze se nedalo spat. Ale nechtelo se mi vstavat, tak jsem tak do pul devaty asi jen tak lezel a prokladal to lehkym spankem:) Vcelku rychle jsem se vyhrabal z hostelu a sel rovnou na nadrazi, kde je spousta pujcoven skutru a jeden jsem mel v umyslu dneska provetrat.

Hned u prvni jsem se zacal ptat, ale rovnou se to zaseklo na tom, ze nemam tajwansky ridicak. Tak jsem zkousel dalsi a dalsi, ale stale to stejny. Asi az v pate pujcovne to chlapkovi nevadilo, ze nedisponuji tim ostrovnim ridicakem. Bohuzel za dva dny chtel celkem 900, ale vedel jsem, ze minimum, co se da usmlouvat, je 800.

Vymlouval se na to, ze jeho motorky jsou uplne novy, coz byla asi docela pravda, kazdopadne jsem chtel vyzkouset taktiku odchazeni. Bohuzel to nevyslo:) No co, tak jsem zkusil jeste dalsi dve, tam zase problem s ridicakem a pak uz me nasmerovali do pujcovny Pony, kde i podle LP meli skutry cizincum pujcovat. Taky ze jo. Nejdriv chtela babka pujcit za 500 na den, tak jsem to hnedka srazil na ty 400/800.

Prvni motorka, co jsem zkousel, uz byla dost vyjeta a fakt suntovni, tak tu jsem odmitl, druha uz byla v cajku, tak jsem ji vzal. Nejaka Suzuki 125 cc. Dostal jsem i nejakou helmu, ale nerad bych ji zkousel, mi prisla takova dost papirova. Taky si tu ofotila muj ridicak. To ze ho mam limitovany do 50cc, to ji tak nejak nevadilo:)

Vracel jsem se na hostel, jednak jsem si zapomnel celovku a jednak jsem si tam chtel nechat notebook na recepci...cestu jsem nasel docela v pohode, ale musel jsem jet znamou cestou, nikoliv tou nejprimejsi:) U hostelu jsem zjistil, ze nevim, jak se otvira u motorky kufr, tak jsem to chvili zkousel, ptal se moji tajwanske recepcni a ta bohuzel take nevedela. Jsem myslel, ze tokovouhle zakladni znalost musi mit na Taiwanu kazdy, ale vypada to, ze ne:) Tak jsem se vratil z5 do pujcovny a tam mi to ukazali. No tak uz umim u skutru otvirat kufrik:)

Vyrazil jsem do soutezky Taroko, cesta docela v pohode, siroka asfaltka a na ni nastesti docela malo aut, tak jsem to mohl konecne rozjet. No nad 70 uz to fakt nebylo moc prijemny, navic se mi nadnasela helma:) Jeste jsem natakoval. Rekl jsem plnou a doufal jsem, ze si typos poradi s otviranim nadrze. Bohuzel si neporadil. Tak to tam tak dve minuty resil, nejak cucel na me, jako ze bych mu mel poradit, ale ja jsem nevedel. Nastesti tam priskocil nejaky mladsi typos, co uz vedel, jak na to. Za 140NTD jsem vzal plnou, coz bylo asi 4 a pul litru.

Hned na zacatku jsem se zastavil v informacnim stredisku se informovat o stavu cest. Informatorka umela dost dobre anglicky a prislo mi, ze je cela stastna, ze toho muze vyuzit a poradit mi. Vsechny trasy pry jsou otevreny, tak super. Chtel jsem dojet co nejdal do soutesky. Souteska pekna, hory okolo jsou fakt pekne strmy, takze obcas, zvlaste po tajfunu nebo po zemetreseni, se to sesune:) Nastesti tajfun uz tu dlouho nebyl a zemetreseni taky asi ne. No tedy zemetreseni jsou pry v okoli Hualienu kazdy den, ale nastesti v posledni dobe byly jen takovy malinky.

Zastavil jsem se na cestu deviti zatacek, nebo tak nejak se to jmenovalo. Zajimavy bylo, ze to melo byt dlouhy 2.1km jednim smerem, ale odhadem to nebylo delsi nez kilak. Takze jsem to prosel za pul hodky tam a z5. Taky divny, ze na to skocil i LP, ktery popisuje, ze tahle prochazka by snad mela trvat okolo hodky.

Jel jsem dal a dal, stale vys a vys. Okolo 1700 m.n.m. zaclo byt uz pomerne chladno, zvlaste pak, kdyz se jelo ve stinu nebo v tunelu. Nakonec jsem dojel az do 2150 m.n.m. k Bailu sacred tree. Strom byl sice mega velky a mega pekny, ale nesel vubec odnikud rozumne vyfotit. Tak jsem udelal jen tuto fotku, jako dukaz, ze jsem u stromu byl:)

Souteska:

Co bylo super, ze tam byla nejaka restaurace, kde jsem si dal obidek. Jsem si myslel, zas jak budu muset nejak rozhazovat rukama, ale byl jsem fakt prijemne prekvapen, obsluha umela velmi dobre anglicky.

Puvodne jsem chtel dojet az uplne co nejvejs do 3040 m.n.m, ale na to uz by nebyl cas, tak jsem se obratil a zacal to sjizdet. Az k mori je to skoro 40 km neustaleho klesani. No tak jsem zase jel a jel, niz a niz. Cestou jsem se zastavil a dosel k vodopadum. Ukazatel zase ukazoval, ze to ma byt celkove 2.6km, ale byl to tak sotva kilak a pul, protoze jsem to usel za 20 minut. Cesta k vodopadum naprosto pohodova, tohle by usla i Cinanka na podpatcich. Prekvapilo me, kolik jsem tu potkal belochu, jsem si uz nepripadal tolik exoticky, az mi to prislo skoro lito:(

Cesta souteskou:

Pak jsem dojel znovu az k infocentru, jeste jsem chtel zkusit jednu cestu, ale uz bych to nestihl a navic na ceste se vyskytovali jedovaty hadi, tak jsem usel asi jen kilak a vratil se nazpatek k motorce a vyrazil do Hualienu.

Pozor nebezpecny hadi:

Super na soutesce taky bylo, ze se tu nikde neplatilo zadny vstupny. To v Cine uz bych zacaloval aspon tak 50Y za kazdou cesticku:)

Do mesta se mi podarilo dojet jeste za svetla, nejak nahodou jsem trefil na vlakac a koupil si listek z5 do Taipei. Chlapek sice umel anglicky, ale nabizel mi nesmyslne samy vlaky za 880 NTD, coz mi prislo desne moc, kdyz jsem sem prijel za 340NTD. No nakonec to nejak zvladnul za 440NTD, sice trosku drivejsi odjezd, nez jsem chtel, ale 4 kila jsou 4 kila:)

Cestou na hostel jsem to vzal pres nocni trh, kde jsem si u stanku postupne koupil nejaky smazeny kureci megarizek, pak smazene kalamary a zakoncil jsem to zmrzlinou, ktere byla tedy nesmazena. Kazdopadne opravdu zdrava strava:) Jizda ve meste v noci nic moc, tohle uz delat nebudu:) Taky jsem udelal dalsi mega objev, kdyz jsem zjistil, ze se ve tme jede lip bez slunecnich brylich:)

Dojel jsem na hostel a sel se konecne vysprchovat, fakt uleva. No zitra se budu asi poflakovat na plazi chi-chi, tak snad tam budou samy cici:) Vyzvednul jsem si notebuk od recepcni a ta mi oznamila, ze dva Singapurani, ktery byli se mnou na dormitory, meli nehodu:( No prej toho moc nevi, kazdopadne rozhodne nic pozitivniho:( Tak zitra hezky opatrne:) Vecer uz jsem jen netoval a popijel, nebo spis ucucaval jedno Taiwan beer na hostelu. Do mesta se mi uz nechtelo a navic jsem musel dohanet mega skluz v dennim blogovani:)

Asi o pulnoci dorazili ti dva Singapurani, jeden vcelku omotany facem, ale docela dost vysmaty. Asi proto, ze to relativne v kuse prezil a zrejme proto, ze byl asi nadopovany nejakyma praskama.

 No a takhle se koncentruji, kdyz jedu na skutru:)) haha

Autor: Jan Kubanek | pondělí 31.8.2009 7:23 | karma článku: 12,22 | přečteno: 755x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(