Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

21/9/2009 Vietnam: Saigon

Vcera jsme se s TL (kanadska strelkyne) domluvili, ze se pujdeme spolecne podivat na Palac znovusjednoceni (snad se to tak jmenuje, dneska uz nema LP). No sice sraz vzhledem k jejimu dnesnimu odletu smer Singapor je na me mirne brzy (vzbudit se neznamena pro me jeste vstat z postele), ale v 745 uz jsem na domluvenem miste:) TL je singapurska motivace, dorazi asi o dve minutky pozdeji a muzeme vyrazit smer Palac znovusjednoceni:)

 Venku zrovna zuri ranni spicka, TL ma pri prechazeni strach a tak se me pri kazdem prechazeni ulice chyta:) Tak at jen ten provoz houstne a houstne....Cestou to vemem pres trznici Ben Tranh a jezdeckou sochu toho Nguyena. Sakra, jsem si zapomnel precist, kdo to vlastne byl. No tak az v prosinci.

Prechod ulice v dobe saigonske dopravni spicky: http://www.youtube.com/watch?v=aM7gZ73K8kc

Pak uz mirime rovnou k palaci, stejne primo, jako si to pri "osvobozeni" Saignou mirili vojaci Vietkongu. Palac z venci pusobi dost takovym socreal dojmem, ale myslim ze z te socreal architektury je to rozdodne povedenejsi dilko. Takove machry pres architekturu, ktery navrhli Palac kultury nebo Prior v Jihlave, tu asi nastesti nemeli.

Po zacalovni vstupneho 15VND jdeme dovnitr. TL se nejak dozvedela, ze tu jsou k dispozici oficialni pruvodci, kteri jsou zdarma (nebo v podstate za symbolicky poplatek). Tak jsme si take o jednoho rekli. Zajimave je, ze o tomto cesky LP vubec nezminuje, zrejme to odbornici ve Svojtkovi nepovazovali za podstatne.

Palac znovusjednoceni:

Pruvodce je docela opravdu fajn a na nase zaludne otazky dokaze vzdycky nejak odpovedet a postupne s nim prochazime vetsinu mistnosti. Zevnitr ta budova vypada docela ne tak komunisticka, je to tu takovy prosvetleny a vzdusny. Nektere veci navozuji atmosferu sedmdesatych let, protoze z te doby pochazi i vetsina mistniho inventare.

Delame obligatni foto se spolecnym strejdou nas dvou - narozenych v komunistickych statech:)

Bunkr taky takovy sedesaty leta, snad uz se to vyuzivat nikdy nebude. Prohlidneme si tedy jak podzemni bunkry, tak pristavaci plochu na strese budovy, hezky od zakladu az po strechu. Cestou me prekvapila cedulka na vytahu:

Jeho kapacita byla asi navrzene jen pro Asiaty. No kdyby chteli byt Vietnamci fakt hodne vtipny, tak by tam udali pro stejnou nosnost:

Asia: 8 Passengers;Europe: 6 Passengers; USA: 4 Passengers

Myslim, ze by to tak odpovidalo vahovemu prumeru. No ale pravdou je, ze par Vietnamcu, co zvladli Americany dohnat, by se tu rozhodne take naslo.

Po prohlidce Palace znovujsjednoceni jsme zasli konecne na snidani, tentokrat do nejakeho zlatomladeznicke kavarny kousek od palace. Cestou premyslim, ktera prace v Saigonu by mi nejvic vyhovovala. Zkousim prodavat kokosy, moc mi to nejde, lidi me obiraji a navic ono se to nezda, ale celej ten mobilni kseftik vazi asi 45kg, cili jako jeden hubeny Vietnamec:)

 Prekvapive v deset rano uz tam bylo opravdu narvano, zajimavy. Zrejme to muselo byt i v LP, protoze tam bylo vcelku i dost belochu. Kafe za 35VND, vajicka za totez, na Vietnam trosku drahy, ale dobry. Vybava na panskem zachode je zcela standardni na lepsi podnik, latkove rucnicky na jedno pouziti a hreben na nekonecno pouziti:

 Dopokecal jsem s TL, ta se pak vydala do Valecneho muzea, zatimco ja jsem zustal na netu v kavarne a az asi v 11 jsem se vydal na hlavni saigonsky trh nakoupit nejaky kramy, ktery jsem si chtel koupit domu a dneska je take spolecne s predchazejicima nakupama odeslat.

Trziste narocny, vsechno se musi usmlouvat. Kazdopadne mam dojem, ze jsem vzdycky dosahl ceny k uspokojeni jak me, tak i prodavajicich. Vetsinou jsem to shodil tak na pulku, u tech levnejsich veci jsem ani nesmlouval, protoze to nemelo cenu, ceny vetsinou rovnou asi ferove. Tricko cca 2USD, kosile 4USD, caj atp, vsechno dotahnout na pulku. Zaklad uspechu je fakt nespechat a nejak je pobavit.

Docela mi vyhladlo, tak jeste stesti, ze na trhu je stankova sekce s jidlem. Dal jsem si nejeke nudle a 2x mangovy sinh to, coz jsou takovy super sladky sejky. V tom vedru vcelku dost osvezujici. Jidlo v trznici vcelku levny a vcelku dobry:)

Po "o" jsem dokoupil nejaky ptakoviny a vydal se zpet na hotel. Na hotelu jsem pobral, co jsem mel a sel na postu. Bohuzel ty dve posty, ktere mely dle LP byt v batuzkarske oblasti, jsem je nenasel, zrejme uz neexistuji:( Musel jsem jet na hlavni postu. Vzal jsem si mototaxi za 10VND, jsem musel motojezdce navigovat, aby vedel kam jet. Nechapu, ze kdyz stoji v turisticke ctvrti, tak by aspon to "post office" mohl rozumnet. No kazdopadne jedem. Na poste je u balicku docela narvano, ach jo. Dostavam asi 3 dokumenty, ktere mam vyplnit, tak vyplnuji az se ze me kouri.

Vystojim chumel lidi zvany "fronta" a snazim se moje papiry vnutit zamestnanci posty. No cekam asi 15 min, nez se na me dostane "rada". Stejne jako na silnici, silnejsi vyhrava. Zamestnanec zkusenym okem premeri velikost me zasilky a vybere vhodnou krabici a zacne mi to balit. Vcelku dobra sluzba. Jediny co mi nezabali jsou 3 minilahvicky s hadi whisky, prej tekutiny se posilat nesmeji. Ach jo, tak mi to zbyde. No zabali to uplne super a zjistuje vahu, je to necelych 8kg, muj odhad byl tak deset..Na vedlejsi prepazce caluju, nauctuji mi 459VND, docela ok, je to min nez jsem cekal, takze jsem spokojenej.

Zacalovanim zasilkova procedura konci. Tedka uz jenom drzet palce, aby to dorazilo i na ten druhy konec sveta. Odpolednu uz se jenom prochazim po Saigonu a sleduju obchudky a lidi a relaxuji u ledove kavicky na nabrezi, kde dokonce v rece zahlednu i zraloka. Nemam uz ani mapu ani LP, ktery byl taktez zaslan domu, sekci Mekongska delta uz jsem si jenom okopcil. Mapu stejne clovek nepotrebuje, da se tu krasne orientovat diky newyorskymu ctvercovemu systemu...

Cestou po Saigonu jsem tu videl dokonce zraloka:

Puvodne jsem si jeste chtel dneska uzit masaz, ale ten masazni salon doporuceny LP uz je zrejme zavreny, nenachazim. No neva, rekl jsem si tedy, ze misto masaze si zrelaxuju u pivka, to je taky dobry relax.

Jdu na hotel, cestou davam jedno pho bo. Trenuji na Thajsko, do polevky nasypu vsechny ty chilli papricky, co to maji. No slusne to pali a pali to cim dal tim vic. Ale rekl jsem si, ze to preci musim zvladnout. Tece ze me jak na vystupu na cinsky Emeishan, horko tezko to zvladam.

Jdu na hotel, ze si dam sprchu a jeste nekam na vecer vyrazim, ale akce posta a chilli polevka byly tak narocne a klima na pokoji tak prijemna, ze jsem zjistil, ze se mi vlastne nikam nechce:)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kubanek | neděle 27.9.2009 19:05 | karma článku: 15,03 | přečteno: 1294x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Čína chce vyzkoušet bojové kapacity. Zahájila další cvičení v okolí Tchaj-wanu

23. května 2024  6:13

Čínská armáda ve čtvrtek v okolí Tchaj-wanu zahájila cvičení, do kterého zapojila různé druhy...

Přežil jsem rakovinu, jsem spokojený, říká Kajínek. A trvá na obnově procesu

23. května 2024

Premium Nejznámějšímu českému vězni Jiřímu Kajínkovi dnes vyprší sedmiletá podmínka, kterou dostal spolu s...

Blackface! Ne, jen mast na uhry. Škola v Kalifornii vyhodila žáky, teď jim zaplatí

23. května 2024

Premium Mlýn války proti „systémovému rasismu“ a cynismus školy semlel i studenty, kteří se v roce 2014...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(