Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

20/10/2009 Borneo: Miri: Jeskyne v NP Niah

Predpokladany prijezd v pul seste bohuzel nevysel, do Miri jsme prijeli uz v pul paty rano. Hned se nam nabizi nejaka drozka za 20RM do centra, ale v podstate nemusime nikam spechat, protoze takhle brzo rano stejne nikam prijet nemuzem, leda ze bysme chteli zaplatit za dnesni noc, coz se nam (me) samozrejme nechce.

 Tak tak polehavame a odpocivame na autobusaku za obcasneho pruzeni od taxikaru s nabidkou na predrazenou jizdu do centra Miri. S postupujicim se ranem a zrejme s priblizujici se casem, kdy uz pojede mestky autobus, se cena taxikaru snizuje na 15RM. Stejne je to ale prehnane moc, protoze do centra to snad neni dal jak 3km. Vzhledem k cene benzinu by byla ferova cena tak 6-8RM, vic ne. Podle taxametru tu bohuzel nejezdi nikdo a o cenu ani nikdo nechce smlouvat, ceny nadhozene taxikari jsou tu vzdycky docela asi prehnane. Jedine ferove svezeni bylo skutecne zatim jen to z Kota Bahru do Kuala Besat.

Cas si travim zjistovanim informaci, kdy pojede prvni autobus. Najit tu v takhle brzkou hodinu anglicky mluvici osobu se zda jako nadlidsky vykon. Vetsina malajcu jen neco rekne, ale vicememe je to vzdy takova informace, ze "az prijede, tak prijede". Nejaky jizdni rad tu neexistuje. Nakonec se kousek po seste otvira okenko mistni dopravni kacelare, kde konecne zjistujeme, ze autobus by mel prijet kousek po pul sedme.

V pule sedme skutecne prijizdi a dojizdime jim na mestky autobusak. Prestoze je takhle brzo rano, docela to uz ve meste zije. Spoustu lidi na ulici, co ale delaji, nechapu, protoze prekvapive vetsina obchodu zatim zustava zavrena. 

S troskou problemu nachazime hostel Highlands, ktery organizuje zajezdy do Jeskyni Niah, kam chceme dneska vyrazit. Po dvou autobusospanich jsme samozrejme znacne nevyspali a utahani, ale nechce se nam ztracet den nicnedelanim. V Higlands me privita dosti mrzuta zrejme majitelka, kdyby slo jit jinam, asi pujdem, ale v Miri toho na vyber moc neni, tak nemuzem. Za 60RM kupujeme listek na zajezd a za dalsich 50RM si bereme pokoj, ktery se bohuzel uvolni az po nasem prijezdu. Odjezd v pul desate, prijezd snad okolo pate.

Jdeme se najist k nejakym mistnim Malajcum, k snidani tu uz jim asi po pate kure s ryzi. Az se vratim, nechci kure a ryzi ani videt:) Aspon ne k snidani:)

Vracime se na hostel, kde se potkavame s nejakymi 2 lidmi z CZ, kteri po Malajsii take cestuji. Jedna se o parek dvou chlapku, jeden tak okolo 50, druhy tak lehce asi pres 60. Kazdopadne podle prizvuku nemohou byt odjinud nez z Brna:) Podle jeho jmena v knize si uvedomuji, ze jeho jmeno PZ jsem uz nekde videl. Nakonec zjistujeme, ze asi byli par dni pred nami na Perhetianu. Spali pry v chatkach Symphony, kde jednoho hned prvni den vocorovali o 1000USD a druhemu slohli pry nejake "cukle". Nemel jsem sajna o cem to mluvi, tak jsem se tak nejak chtel zeptat, moje otazka ale byla prehlusena tim, ze pry ty "cukle" se susili venku povesene za tkanicky. Takze jsem v mem ,po dvou probdelych nocich, mozku vyhledal posledni zbytky inteligence a dovtipil jsem se, ze ty jeho cukle budou asi boty:)

Brnenska dvojka s nafasovanyma batohama a botama:

V pul desate odjizdime, vyzveda nas nejaka minidodavka pro 6 lidi. Jede se ve slozeni 2x Cesi, 2x Morava, 1x Holandanka tak 35 let a 1x nas ridic. Sedame si dozadu na posledni sedadla, nas ridic to docela kosi. Radsi to nesleduju a na zadnim sedadle se snazim spat.

Kousek pred 11 prijizdime do Niah Caves, na bangkogskou Isic kartu zakupujeme o 50% zlevnenou vstupenku (5RM) a jdeme. Dale musime zacalovat dalsich 1RM za prejezd nejake ricky. Sel by tu samozrejme postavit mensi mostik, ale to by mistnak nedostal praci jako prevoznik. Moravska skupina se zacina projevovat jako spise komicke duo, na vsechno maji ruzne vtipne, nekdy radobyvtipne komentare:) Ale je s nima docela sranda a zrejme jsou to nejaci sberaci brouku nebo motylu a znalci dzungle. Trosku od nich vyzvidame, ale zase ne moc, abysme nebyli za uplny debily:) Nektere motyli, co tu poletuji, jsou zrejme z rodu Idea, nekterym rikaji Rogalo. Jestli je to spravny nazev nevim, ale musime jim verit, vedi toho vic nez my dva dohromady:)

Asi za hodku prichazime k nejakemu stanku se suvenyrama, kde si EL musi koupit jeden naramek, protoze jeden z tech smejdskych, co tu babka mela, se ji na ruce hned roztrhl. Nastesti se jedna jen o 4RM.

Cesta pro nas dva samozrejme narocna i kdyz vede jen po drevenem chodnicku, Ve srovnani s predchozimi narodnimi parky je to ale ta nejjednodussi prochazku. Jesteze jsme situaci dobre odhadli a jdeme v sandalech, plne boty sem netreba a tak nam neni vedro jako brnakum v pohorkach.

Cestou potkavame jednu tisicinozku:

A taky jednu pred nami se maskujici jesterku:

Dochazime do jeskyne, no vcelku velky a pekny. Davame okruzni prochazku az k jeskyni s malbami, ktere tedy uz skoro nejsou vubec videt. Ale jsou snad az 5tis let stary, tak tu aspon dychne na cloveka trosku historie. Take vidime sberace ptacich hnizd, ktere se pouzivaji na mistni, pry vynikajici, lahudkovou polevku. Jestli do polevky zamichavaji i trus nebo mladata, se radsi ani neptam. Asi bych to ochutnal, ale jeste jsme na to nenarazili...Taky tu poleta mraky netopyru, jestli to kape voda nebo od nich nevime...V jeskyni se nam ztraci moravska veselice, ale i tak na ne necekame a jdeme zpatky k autu. Cesta zabere dalsi hodku a nastup do auta je pro nas naprosto vymodleny. V aute je vedro, klima nejak nejede, tak jsou otevrene aspon okenka. Vsichni, snad tedy az na ridice, cestou naz5 usiname.

Jeskyne a ze stropu vysici nastroje na sbirani ptacich hnizd:

Vyhled z jeskyne Niah:

Puvodne jsme se meli zastavit i na plazi, ale to se nejak nekona, coz je mozna dobre, protoze moje kratasove plavky, po tom co jsem je propocene hodil do igelitaku v Bako parku a vytahl je dneska rano z igelitky ven, me malem otravili. Za tento toxicky zapach by se nemuselo stydet ani vyvojove oddeleni v chemicce v Lovosocicich.

Prijizdime na hotel a jedine na co se zmuzem, zapnout klimu a na pokoji odpocivat. Vecer vyrazime trosku po Miri, k videni tu ale take neni skoro nic. Hledame neco k jidlu, nakonec zakotvime v jedne restosce z LP, kde se najime po muslimskem malajsku. Davam nejakou rybku a piti, vcelku dobry a levny. Nakonec jime s Holandankou, ktere se tu taky ochomitla. Stale se nas snazi na zitra "premluvit" na pronajem auta na cestu az do Bruneje, ale my dva chceme jet autobusem, tak odmitame. Sice casu take nemame moc, ale jizda lokalnima prostredkame vzdycky skyta nejake pobaveni a dobrodruzstvi.

Miri pred setmenim:

Po tom, co nekolikrat obkrouzime centrum a prilehle okoli a zkoukneme mistni minipristaviste, jdeme na hotel a spat, tedy EL. Ja jsem chtel jit jeste do KFC na net, ale nasel jsem jeden cestou na ulici, tak to zvladam tam bez nutnosti davat si tu hnusnou KFC zmrzlinu:) Fuj!

Autor: Jan Kubanek | čtvrtek 29.10.2009 12:47 | karma článku: 15,15 | přečteno: 906x
  • Další články autora

Jan Kubanek

21-23/12/2009 UK: 1 den v Londyne a nakonec autobusem domu

Po nekonecnem letu a nekonecne dlouhe noci konecne dosedame vcelku na cas na Heathrow. Internet a letenka ukazovaly dosed na terminal cislo 1, ale nakonec se nas pilot rozhodl dosednout na T3:( Venku uz mrzne az prasti, i do Londyna dorazila kruta zima:)

31.12.2009 v 14:20 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2562x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

18-20/12/2009 Australie: Posledni 3 dny v Sydney

18/12/2009 Australska pohoda Noc v nasi saunicce docela dost zla, mam dojem, ze jsem ani oka nezamhouril. No to vlastne ano, ale opravdu jsem toho moc nanaspal. Takze nastava presun na jiz vyzkouseny YHA Railway Square. Abych si byl jisty, ze nebudu provozovat indiani beh v plne polni po hostelech v Sydney, jdu radeji do YHA railway nejdrive bez batohu. Mam kliku a maji volno, nebo spis ani ne, protoze to vypada, ze se v poslednich dnech hodne cestovatelu stahlo ze Sydney na Vanoce domu. Rikal to i Afganec a i v YHA RS to nevypada opravdu zrovna precpane.

30.12.2009 v 9:59 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1685x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

16-17/12/2009 Australie: Melbourne -> Sydney

16/12/2009 Ctyricitka v Melbourne Rano musim oproti ostatnim vstavat docela brzy, protoze vozidlo by melo stat uz pred devatou na parkovisti autopujcovny. Po trosku okruzni jizde po Melbourne nachazim moji slavnou Sydney road v Sydney a dojizdim do pujcovny. Cekal jsem, ze cesta pres Ocean road bude tak maximalne 600km, ale nakonec nam displej ukazuje lehce pres 900, vcelku dost. Chlapek v pujcovne auto tak lehce obejde, s vysledkem "all right", ten lehky bordylek a trosku pisku uvnitr je zrejme standardni znecisteni a ja muzu odjet tramvaji z5 k Vincentovi.

29.12.2009 v 11:37 | Karma: 17,80 | Přečteno: 1626x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

14-15/12/2009 Australie: On the (Ocean) Road I

14/12/2009 On the (Ocean) Road I: Auto mam domluveny na devatou, takze tak nejak primerene vstavam. Vzhledem k tomu, ze zamluvit auto bylo o 50AUD levnejsi mimo centrum Melbourne, tak frcim tramvaji nekam na sever mesta. Na zastavce se ptam typose, jestli jedu dobre, on rika ze jo, ale ze budu muset trosku popojit...

28.12.2009 v 9:55 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1786x | Diskuse| Cestování

Jan Kubanek

13/12/2009 Australie: v Melbourne II

Rano se moc nesnazim a tak vstavam docela pozde, preci jenom dve po sobe tak nejak nevyspale noci se na me podepsaly. Rano zacina obedem v nejakym cinskym bistru na Swanston street. Nejak se mi nechce nic moc delat, ale nakonec trosku prolitnu centrum a obchody v Melbourne, hlavne za ucelem se schovat pred dnesnim vedrem.

27.12.2009 v 8:21 | Karma: 17,31 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 164
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1101x
cestovatel, ktery momentalne docestoval:(